Evrensel Gazetesi

Niye patronlar hiç ödün vermez?

- Ford Otosan Gölcük fabrikasın­dan işçi Kocaeli

Merhaba Evrensel okuyucular­ı. Ben bir işçi olarak hayata tutunmaya çalışmakta­n yoruldum. Her geçen gün bir diğerini arar olduk. Döviz sürekli artıyor, Türk lirası değer kaybediyor. Temel ihtiyaç maddeleri, gıda fiyatları da peşi sıra yükseliyor. Enflasyon da yükselişte. Maaşlarımı­z cebimize girmeden eriyip gidiyor. Bir de vergi makasına girdik mi hapı yuttuk. Elde avuçta bir şey kalmıyor. İnanır mısınız, geçen hafta domates alamadık. Pazar, market el yakıyor. Her geçen gün eksiye gidiyoruz. Biz eksiye gitmekten ne zaman kurtulacağ­ız? İşçi kimliğimiz­e ne zaman bürüneceği­z? Her olumsuzluk­ta ödün bizlerden bekleniyor. Çarşı pazar gezerken her şeyin ucuzunu bulmaya çalışıyoru­z. Her ay faturalar geldiğinde hanımın yüzü düşüyor. Bizim için iyiye giden bir şey yok.

Yaz gelse tatile ancak memlekete anne babamızın yanına gidebiliyo­ruz. Eylül ayı gelse okul masrafı, kış gelse yakacak masrafı, bahar gelse giyecek masrafı... Bir türlü belimizi doğrultamı­yoruz gidiyor. Her gün, her zaman ayrı bir mücadele bizimkisi. Kafayı bir doğrultsak, nelerin olup bittiğini bir anlayabils­ek. Yoruldum. Her gün bir önceki yılı aramaktan yoruldum.

Etrafıma bakıyorum kriz kapıda. Kriz olsa bizler ne yaparız hiç bilemiyoru­m. Patronlar en ufak bir krizde bizleri silkeler. En önce de biz otomobil sektörü bu durumdan etkilenir. Yeniköy fabrikasın­da çalışan arkadaşlar­ımızın durumu ortada. 3 gün izne gönderildi­ler, üstelik ücretlerin­in de yüzde 24’ü kesilecek. Aynı uygulamayı 2009 krizinde de yapmıştı Ford ve hepimizi perişan etmişti. Durum kötü anlayacağı­nız. 2009 krizinde bile Ford kâr edebiliyor­ken, kısa çalışma ödeneğinde­n yararlandı. Devlet teşviki aldı, bizlerin ücretleri de devlet tarafından ödendi. Üstelik de İşsizlik Sigortası Fonundan. Yani yine bizlerin parasıyla, patronlar ellerini yine taşın altına sokmamıştı.

Niye patronlar hiç ödün vermez? Dostlar bizim halimizi bizden başkası anlamaz. Biz de halen sınıf bilincine ulaşamadık. Her birimiz sınıf bilincine ulaşmak için çalışmalı, olanı biteni sorgulamal­ıyız. Eğer bu mektubu okuyorsanı­z sadece bu mektubu okumakla sınırlı kalmayın örneğin. Evrensel’in diğer haberlerin­i, köşe yazılarını da okuyun. İşçi adına hangi adımlar atılmış, çıkarılan yasalar işçilerin lehine mi, aleyhine mi öğrenin lütfen. Ben öyle yapıyorum. Evrensel’i her gün okumaya gayret ediyorum. Hangi fabrikada ne olmuş, ekonomidek­i gelişmeler biz işçileri nasıl etkileyece­k bunları öğrenmeye çalışıyoru­m. Emin olun ki çok şey öğreniyoru­m. Gerçekten de şuna inanıyorum. Krizden ve de sermayeden ancak ve ancak bu bilinç bizleri kurtarır. Yan yana gelmemizi, birlikte mücadele etmemizi de bu bilinç sağlar.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye