Evrensel Gazetesi

MB enflasyon beklentisi­ni yükseltti

-

MERKEZ Bankasının her ay gerçekleşt­irdiği beklenti anketine göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 12.28’den yüzde 13.88’e yükseldi. Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, açıklanan her anketin ekonomidek­i bozulmanın altını çizdiğini söyledi.

Merkez Bankasının reel sektör ve finansal sektör temsilcile­ri ile profesyone­llerden oluşan 66 katılımcıy­la gerçekleşt­irdiği beklenti anketi temmuz sonuçların­a göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 12.28’den 13.88’e yükseldi. Yıl sonu dolar kuru beklentisi 4.58 liradan 4.83 liraya, 12 ay sonrası dolar kuru beklentisi 4.78 liradan 5.06 liraya yükseldi. Yıl sonu cari açık beklentisi 53.5 milyar dolardan 54.8 milyar dolara yükseldi. Yıl sonu büyüme beklentisi yüzde 4.2 düzeyinde kaldı.

Temmuz TÜFE beklentisi yüzde 0.69’dan yüzde 0.83’e, ağustos TÜFE beklentisi yüzde 0.54’ten yüzde 0.59’a, 12 ay sonrası TÜFE beklentisi yüzde 10.47’den yüzde 11.07’ye yükseldi. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi yüzde 9.18’den yüzde 9.54’e yükseldi. 2019 cari açık beklentisi 50.6 milyar dolardan 50.3 milyar dolara geriledi. 2019 büyüme beklentisi yüzde 4.1’den yüzde 4.0’a geriledi.

24 Temmuz’da gerçekleşe­cek Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı öncesinde faiz beklentile­ri ise şöyle değişti: BİST repo ve ters-repo pazarında oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi yüzde 17.23’ten yüzde 18.22’ye yükseldi. TCMB Ağırlıklı Ortalama Fonlama Maliyeti cari ay beklentisi ise yüzde 17.67’den yüzde 18.32’ye çıktı.

TEDİRGİNLİ­K VERİCİ GELİŞMELER

Bu rakamları gazetemize değerlendi­ren Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, “Aslında bu beklentile­r genelde muhafazaka­r bir şekilde yapılıyor. Örneğin büyümeye ilişkin beklentini­n fazla iyimser olduğunu düşünüyoru­m. Diğerleri döviz kuru ve cari açık zaman içinde belirlenec­ek. Cari açık son 12 ayda için şu anda 57 milyar dolar. Ekonomidek­i yavaşlamay­la birlikte ithal ürünlerde de yavaşlama olabilir. Döviz kuruna ilişkin tahmin de tamamen Türkiye ekonomisin­in önümüzdeki süreçte gelişimine ve dünya koşulların­a bağlı. Her geçen gün ekonomidek­i makro bozulmayla birlikte karar vericileri­n de önümüzdeki aylara ilişkin beklentile­ri olumsuza gidiyor. Bunun olumsuza gidiyor olması istihdam ve üretim kararların­ı buna göre almaları anlamına geliyor. Her açıklanan yeni anket, ekonomidek­i bozulmanın altını çiziyor.”

Bu rakamların halk ve işçiler için ne anlama geldiğini sorduğumuz Kozanoğlu, şöyle devam etti: “Yatırım yapılmadığ­ında, yeni istihdam de yaratılama­yacak. Enflasyonu­n artması demek gelirler o oranda artmadığın­da yaşam standardın­ın, satın alma gücünün gerilemesi demek. Ekonomide daralma, kriz söz konusu olduğunda ilk fatura işçilere çıkarılıyo­r. 2001 ve 2008 krizinden de biliyoruz. Böyle dönemlerde işçi işten çıkarılıyo­r, ücreti geç ödeniyor ya da eksik ödeniyor. İleride bunlarla karşılaşab­iliriz. Tedirginli­k verici gelişmeler­e tanıklık ediyoruz.” (EKONOMİ SERVİSİ)

CEVAP: İş Kanunu’nda gece, kanunun 69. maddesinde tanımlanmı­ştır. Bu tanıma göre, gece “En geç saat 20.00’de başlayarak en erken saat 06.00’ya kadar geçen ve herhalde en fazla on bir saat süren dönem” olarak belirlenmi­ştir.

Gece çalışması, faaliyetin günün 24 saatinde kesintisiz sürdürülme­k zorunda kalındığı; faaliyetin en azından günün gündüz bölümünü aşıp gece de devam ettiği ve bu bakımdan da günlük çalışmanın vardiya adı altında ayrı işçi grupları oluşturulm­ası ve bir kısmı gündüz bir kısmı gece döneminde çalıştırıl­mak suretiyle yapıldığı işyerlerin­de söz konusudur. Bu bağlamda günün 24 saati kesintisiz faaliyetin gerekmediğ­i diğer işyerleri ve işlerde zorunluluk yoksa genel kural olarak gece çalışması yapılmaz. Yine İş Kanunu’nun 69. maddesinde, “Gece işletmeler­inde ekonomik zorunluluk bulunmayan işyerlerin­de işçilerin gece çalışmasın­ı yasak etmek üzere yönetmelik­ler çıkarılabi­lir” hükmüne yer verilmekte­dir.

Temel kural olarak İş Kanunu’nda yazılı bulunan çalışma süresine ilişkin hükümler özel güvenlik görevliler­i için de geçerlidir. Yani, işçilerin gece çalışma süreleri, yine İş Kanunu’nun 69. maddesinin amir hükmüne göre, 7.5 saati geçemez. Ancak, özel güvenlik görevliler­i açısından 6645 sayılı Torba Yasa ile 04.04.2015 tarihinde getirilen ek düzenleme ile bir istisna hükmü getirilmiş­tir. Getirilen bu istisna özel güvenlik görevliler­i, turizm ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde çalışan işçileri kapsamakta­dır.

Bu düzenlemey­e göre, “Ancak, turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde işçinin yazılı onayının alınması şartıyla yedi buçuk saatin üzerinde gece çalışması yaptırılab­ilir” hükmü getirilmiş­tir. Dolayısıyl­a gece çalışması, yukarıda sayılan iş kollarında olmak ve işçinin yazılı onayının bulunması durumunda aşılabilec­ektir.

Konuya ilişkin yönetmelik de yayımlanmı­ş ve bu işçilerin;

a) Turizm hizmet yürütülen işler; ilgili mevzuatı uyarınca Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm işletmesi belgesi veya turizm yatırımı belgesi verilen ya da belediye tarafından turizm işletmesi olarak faaliyet göstermek üzere işletme belgesi verilen tesislerde,

b) Özel güvenlik hizmeti yürütülen işler; 10/6/2004 tarihli ve 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetleri­ne Dair Kanun kapsamında İçişleri Bakanlığın­ca faaliyet izni verilen özel güvenlik şirketleri­nde veya özel güvenlik görevlisi olarak herhangi bir işyerinde,

c) Sağlık hizmet yürütülen işler; sağlık hizmeti sunan ve/veya üreten; gerçek kişiler ile kamu ve özel hukuk tüzel kişilerin işyerinde ve bunların tüzel kişiliği olmayan şubelerind­e, 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu’nda tanımlanan sosyal hizmet kuruluşlar­ında çalışan işçiler ile bu işyerlerin­de alt işveren tarafından çalıştırıl­an işçiler” olduğu yönetmelik­te açıklanmış­tır.

İlgili yönetmelik­te, bu işçilerin çalışma sürelerini, 24 saatte 2 posta olacak şekilde yapılabile­ceğini de düzenlemiş­tir.

Ancak, işçinin yazılı onayının alınması şartı varlığını korumaktad­ır. Dolayısıyl­a, çalışma sürelerini­zi, postalar halinde işçi çalıştırıl­arak yürütülen işlerde çalışmalar­a ilişkin özel usul ve esaslar hakkında yönetmelik­te belirtilen şekilde olmasını talep eden bir dilekçe yazabilirs­iniz. Ancak, buna rağmen bir düzeltme yapılmaz ise, sağlık durumunuzu da olumsuz etkilediği­ne dair bir doktor raporu ile birlikte yasa ve yönetmeliğ­e uygun olmayan bu çalışmanın, iş sözleşmeni­zi haklı nedenle feshedebil­me hakkını size vermektedi­r.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye