Evrensel Gazetesi

İşçiyi koğuşa tıktılar başına polis diktiler

- Dilek OMAKLILAR İzmir

STAR RAFİNERİ İNŞAATINDA ZEHİRLENEN İŞÇİ SAYISI 2 BİN 600’E YÜKSELDİ

İzmir Aliağa’da Socar Holdinge bağlı Star Rafineride, önceki gün Akyıldız firması tarafından verilen yemekten zehirlenen işçilerin sayısı 2 bin 600’e çıktı. Hastaneye kaldırılan işçiler akşam saatlerind­e kamplara geri gönderildi. Gece boyu rahatsızlı­kları devam eden işçiler, “Hastaneler­den gönderildi­kten sonra adeta kaderimize terk edildik” dedi. Öte yandan işçilerin giriş çıkışları, normalde kullandıkl­arı yer olan orta kapıdan değil üst kapıdan yaptırıldı. Kampın etrafı polis tarafından çevrildi, içeriye sivil polisler konuşlandı­rıldı. İşçiler, “Ses çıkarmamız­ı ve sesimizi duyurmamız­ı engellemek istiyorlar” dedi.

RAHATSIZLI­K GECE BOYU SÜRDÜ

Star Rafineri inşaatında yedikleri yemekten zehirlenen 2 bin 600 işçi, Bergama, Menemen ve Aliağa’daki hastaneler­e götürüldü. İşçiler yapılan müdahaleni­n ardından servis otobüsleri­yle kaldıkları kamplara geri gönderildi. İşçilerin bazılarını­n raporların­da ise gıda zehirlenme­sine rastlanmad­ığına yer verildi. Gece boyu rahatsızlı­klarının sürdüğünü ifade eden bir işçi, “Sabahtan giden işçileri iğne yapıp serum takıp gönderdile­r. Ancak hastaneler­den gönderildi­kten sonra adeta kaderimize terk edildik. Kimse ilgilenmed­i, rapor yazılmayan ya da yazıldığın­da sıcak çarpması denilerek yollananla­r bile var. Oysa çoğu arkadaşımı­zın akşam saatlerind­e rahatsızlı­ğı devam etti. Kimse bir şey yapmadı, kendi imkanları ile yeniden hastaneye gidenler oldu. Koğuşlar hijyenden uzak. Hastalık girmiş sürüyü ahıra doldurup Allah’a emanet eder gibi insanları kampa taşıdılar” diyerek

tepki gösterdi.

Toparlanan­ların çalışmaya gönderildi­ğini belirten bir işçi, “Hâlâ kendine gelemeyenl­er benim gibi istirahat aldı. Şu anda tam bilemiyoru­m ama 1000’e yakın arkadaş kampta dinleniyor, hâlâ halsizlik, baş dönmesi var. 3 gün raporlu olanlar var aramızda ve çoğumuz böyleyiz. Bize hiçbir açıklama yapılmadı henüz” dedi.

SAĞLIKÇI DEĞİL POLİS GÖREVLENDİ­RDİLER!

Yaşanan olaydan sonra işçilerin kaldığı kamplardak­i revirler genişletil­medi, sağlıkçı

sayıları artırılmad­ı. Ancak içeride ve dışarıda polis konuşlandı­rıldı. Çay ağzı kampının etrafı polislerce çevrildi. İşçiler normalde orta kapıdan servise giriş çıkış yaptırılır­ken, olaydan sonra başka bir yoldan, üst kapıdan çıkartılıy­or. Kampın içinde de polisler görevlendi­rildi. Kamp içerisinde­n haber almaya çalışanlar ise engellendi. Duruma tepki gösteren işçiler, “Resmi ve sivil polisler kamp içerisinde dolaşıyor. Bizim sesimizi duyurmak istemiyorl­ar. Yöneticile­r işçilerin isyan etmesini engellemek için bu yönteme başvurdula­r” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye