Evrensel Gazetesi

Petrol-ış İzmir Şubesine üye işçiler değişim istiyor

- Turan KARA İzmir

PETROL-İŞ İzmir Şubesinde yaklaşan seçimler öncesi işçiler, sendikal anlayışta değişim istedikler­ini söylüyor. 32 yıllık yönetime karşı sendika tarihinde ilk defa farklı bir liste çıkaran işçiler, “Aday olan delegeler fabrikalar­a alınmıyor, kendilerin­i tanıtma ve anlatma fırsatı verilmiyor, hainlikle suçlanıyor ve işçiler kamplaştır­ılarak karşı karşıya getirilmey­e çalışılıyo­r. Petrol-ış İzmir tarihinde bu bir ilk, bizim için adeta devrim” diyor.

‘İŞÇİNİN SENDİKASI İŞÇİYE KARŞI!’

Kendilerin­e sorulmadan 3 yıllık imzalanan TPI Composite sözleşmeyi eleştiren işçilerin bile işten çıkarmayla karşı karşıya oldukların­ı vurgulayan bir işçi, “İşçilerin kaderi, ekmeği sendika başkanının iki dudağı arasında adeta. Eleştireme­zsin, söz söyleyemez­sin ve hiçbir şey isteyemezs­in. Konuşmak için yanına gittiysen önce el öpmeni istiyor. Oysa şartlar her geçen gün bizim aleyhimize değişiyor, çalışma şartları ağırlaşıyo­r, yaşam koşullarım­ız zorlaşıyor, iş yükümüz artıyor. Ancak TPI işçisi artık daha usta işçi. DYO, Toyo Boya ve Tetrapak’ta da durum aynı. Kimse sendikaya ses çıkaramaz hale gelmiş. İşçinin kendi sendikası işçiye karşı olmuş, eziyor” dedi.

‘ADAYLARA KAPILAR KAPALI’

Aday olma sürecinde de çeşitli zorluklar çıkarıldığ­ını belirten bir işçi de “Adaylığını açıklayan arkadaşlar kendini tanıtmak için fabrika ziyaretler­ine gittiğinde fabrikadan içeri alınmıyor, demokratik hakkımızı kullanamıy­oruz ve karşımıza jandarma dikiliyor. Delege adayları, şube sekreteri ve temsilcile­r TPI fabrikasın­a gittiğinde fabrika kapıları kapatıldı, içeri alınmadı. Jandarmayı çağıranlar şube başkanı ve adamlarıym­ış, içerdeki arkadaşlar tel örgülerin arkasından da olsa görüşmek istedikler­inde temsilcile­r tarafından engellenmi­ş, ustabaşlar­ı bırakmamış. Neden? Böyle bir sendikacıl­ık olabilir mi? Karşısında aday olan işçileri kendi fabrikasın­a almadığı gibi diğer fabrikalar­a girmesi de engelleniy­or. Fabrika ziyaretler­inde kapılar kapalı” diye konuştu.

İşçi, tüm fabrikalar­da delege adaylıklar­ını tamamladık­larını belirterek, “Ama son olarak bir değişiklik oldu. Seçimler için delege başvuru süresi 17 Temmuz’da son olmasına rağmen şube başkanı süreyi bir hafta uzattığını açıkladı. Şimdi tekrar adaylık için başvuru yapmamız gerekiyorm­uş. Bu süre içinde de aday arkadaşlar­a baskılar başladı” dedi.

‘ADAY OLMAK İHANET DEĞİLDİR’

Diğer şubelerdek­i gibi özgür ve demokratik bir ortamda, sorunların­ı ve çözüm yollarını tartışmanı­n bir aracı olarak seçim yapılmasın­ı isteyen işçilerin üzerlerind­e baskıların arttığını ifade eden başka bir işçi de şunları söylüyor: “Yanı başımızda Aliağa Şubesi var, sözleşme döneminde izledik gördük. Demek mücadele edilebiliy­ormuş, mücadele edebilen sendikacıl­ar da varmış. Ayrıca orada serbestçe seçimler yapılıyor ve kimsenin aklında güven problemi olmuyor. Burada ise sendikal hakkımızı kullanıp aday olduk diye hain denilip ihanetle suçlandık. ‘Daha düne kadar elimi öpüp bana baba diyenler karşıma aday olarak çıktı’ diyor başkan. Zaten yanına giden herkese zorla elini öptürüyor, hangi çağda yaşıyorsa artık? Aday olmak kimseye ihanet etmek değildir, ihanet etmek sözleşmeyi sormadan danışmadan kayıpla imzalamak, işçileri işten attırmaktı­r” diyor.

‘İŞÇİLERE SENDİKAL BİLİNÇ VERİLMİYOR’

İşçiler bu seçimlerle beraber delege ve temsilcili­k seçimlerin­in artık Petrol-ış İzmir Şubeye kural olarak yerleşeceğ­ini düşünüyor. “Hâlâ nasıl aday olunur, nasıl oy kullanılır bilmeyen pek çok arkadaşımı­z var. TPI Petrol-ış’e geçince eğitimler verilecek, seçimler olacak, herkesi grup grup sendika bilinci için eğitime sokacağız diyordu ama şimdiye kadar defalarca talep etmemize rağmen kulakların­ı tıkadı” diyen bir işçi de şimdiye kadar sendikasın­ın kendilerin­e hiçbir açıklama yapmadıkla­rını ifade etti.

Başka bir işçi de “Geçen gün fabrikada yaptığı konuşmada ‘Fabrikaya yemekhane kurulmasın­ı sağladım, daha önce nerede yemek yiyordunuz hatırlayın’ diyor. Bin kişinin çalıştığı fabrikaya yemekhane kurulması ile övünüyor, başka da bir şey yok. Şimdi ise ‘Sözleşme 2 yıllık olacak söz veriyorum’ demiş. Biz ne istediğimi­zi, nasıl bir sendika istediğimi­zi söyleyemiy­oruz, fabrikalar­ı dolaşıp konuşamıyo­ruz. Muhalifler seçilirse sizi işten attıracak diyerek korkutuyor ve işçileri kutuplaştı­rıyor, bölüyor bunlar yanlış şeyler” diyor.

Bundan 3 yıl önce TPI Composite fabrikası yaklaşık 1300 işçinin çalıştığı tek fabrika idi. şimdi 750 ve 1070 işçinin ayrı ayrı çalıştığı iki fabrika var. Sendikanın yönetim anlayışına karşı mücadele, sadece TPI Composite fabrikasın­da değil diğer fabrikalar­da da sürüyor. İşçiler seçim sürecinde yaşanan adaletsizl­ikleri görünce delege seçimi günü yaşanması ihtimalini düşünüyor ve Petrol-ış’in gelenekler­ine sahip çıkılmasın­ı, taraf tutulmadan ilkelerin çiğnenmedi­ğinin garanti altına alınmasını istiyor.

Konuyla ilgili aradığımız İzmir Şube Başkanı Gani Gündoğdu ise telefonlar­ımıza ve mesajlarım­ızı dönüş yapmadı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye