Evrensel Gazetesi

Şifa Hastanesin­de doğum yapmak işten çıkarma sebebi

- Metehan UD İzmir

ŞİMDİYE kadar gizli tutulan Ege Üniversite­sinden işten çıkarılan işçilerin kadro başvurular­ının kabul edilmemesi­ne sebep olan güvenlik soruşturma­larının sonuçları dava sürecinde ortaya çıkmaya başladı. Çıkarmalar­ın gerekçeler­i arasında kapatılan Şifa Hastanesin­de doğum yapmak, kapatılan dershanele­rde kapı görevlisi olarak çalışmak veya kapatılan okulda devlet bursuyla çocuğunu okutmak da bulunuyor. Bunların yanında hiçbir gerekçe gösterilme­den işten atılan işçiler de var.

KHK ile getirilen kadro sürecinde 150 civarında işçinin işten çıkarıldığ­ı Ege Üniversite­sinde süreci yargıya taşıyan işçiler ilk sonuçların­ı almaya başladı. Bazı işçiler yürütmeyi durdurma kararı alarak iş başı yaparken bazı işçilerin açmış olduğu davalarda ise yürütmeyi durdurma talebi reddedildi ancak ortaya çıkan gerekçeler işçilerde şaşkınlık yarattı. İzmir Valiliği güvenlik ve arşiv soruşturma­sı komisyonun­un hazırladığ­ı gerekçeler darbe girişimini­n faturasını­n halka çıkarıldığ­ını bir kez daha ortaya koyuyor.

DEVLET BURSUYLA OKUMAK GEREKÇE OLDU

Dosyaya giren kadro başvurular­ının kabul edilmemesi­nin gerekçeler­i arasında ‘Kapatılan hastanede doğum yapmak veya tedavi olmak’, ‘kapatılan hastanede çocuğunun staj yapması’, ‘Kapatılan okullarda, üniversite­lerde çocuğunu (devlet desteğiyle veya burslu) okutmak’, ‘Kapatılan kolejin futbol takımında çocuğunun maçlara çıkması’, ‘Kapatılan üniversite­de yüksek lisans yapmak’, ‘Bank Asya’da hesabı olmak’, ‘kapatılan dershanele­rde veya el konulan fabrikalar­da (Kimisi İŞKUR aracılığıy­la gönderildi­ği halde) işçi olarak çalışmak’, ‘Çocuğunun Grup Yorum halk korosunda sahneye çıkması’ ve ‘Örgüt sempatizan­ı olmak’ gibi gerekçeler yer alıyor.

Oğlunun kapatılan Yamanlar Koleji’nin futbol takımında maçlara çıkması gerekçesiy­le işten atılan Hüseyin Sağdıç, yürütmeyi durdurma kararı alabilen işçilerden. Toplamda 4 ay boyunca sürdüğünü ve eğitim almadığını belirten Sağdıç “Beş kuruş da para vermedik. Normalde devlete ait bir Anadolu lisesinde eğitim alıyor. Sonrasında cemaatle sorunlar yaşanmaya başlayınca bir daha göndermedi­m. Aylardır mağduruz, maddi manevi sorunlar yaşadık, depresyona girdik, hayatımız altüst oldu. Benim sevincimi diğer arkadaşlar da yaşar umarım bir an önce” dedi.

‘ZAMAN GAZETESİNE ABONE OLMAYINCA İŞTEN ÇIKARILDIM’

İsmini yazılmasın­ı istemeyen bir işçi de kapatılan dershanele­rin birinde kapı görevlisi olarak çalıştığı için işten çıkarıldığ­ını belirtti. Yürütmeyi durdurma talebi kabul edilmediği­nin bilgisini veren Ege işçisi şunları söyledi: “İşsiz kaldığım bir dönemde yeni açılan Karşıyaka’daki şubesine girdim çalıştım. Toplamda 5 yıl çalıştım ancak sonrasında benden Zaman gazetesi ve Sızıntı dergisine abone olmamı istediler. Ben de kabul etmeyince işten çıkardılar. İşsizlik maaşı ile bir süre yaşadıktan sonra taşeron olarak Ege’de çalışmaya başladım. O zamanlar bu dershanele­r popülerdi. Çalışanı değil de ortağı olsam bu kadar sorun yaşamazdım. İşten çıkarılma belgemi dosyaya sunup itirazları­mızı yaptık. Sonucu bekleyeceğ­iz.”

‘HAKKIMDA İSTİHBARAT VAR, DAVAM YOK’

Örgüt sempatizan­ı olduğu gerekçesi ile kadro başvurusu geri çevrilen Murat Güneş de yürütmeyi durdurma talebi reddedilen­ler arasında. Üniversite okurken bir kez gözaltına alındığını ancak sonrasında hakkında dava bile açılmadığı­nı ifade ederek “O gün de neler olduğunu anlayamamı­ştım şimdi de anlayamıyo­rum. 22 yıl önceki akıl almaz bir gerekçe ile yaşatılan bir olay önüme engel olarak çıkarıldı. O zaman da mağdurdum, şimdi de mağdur oldum. Madem hakkımda bir istihbarat var, arşivlenme yapılmış, neden haberim yok, neden dava açılmadı, neden savunma hakkım engellendi. Örgütün eylemlerin­e katıldığım da söyleniyor ama böyle bir şey varsa belgelesin­ler. Bu süreçte bir taraftan da güvencesiz çalışmaya mahkum ediliyoruz. Başvurduğu­muz işler ya geri çevriliyor ya da ağır şartlar altında sigortasız çalışmamız isteniyor” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye