Evrensel Gazetesi

KARARIMIZA SAYGI GÖSTERMEYE­N PATRON HER ŞEYE HAZIR OLSUN

-

ygün Alüminyum’da sendikalaş­tıkları için işten atılan işçiler, Patron Mustafa Güneysel, telefonlar­a bile çıkmayınca fabrika önünde yeniden direnişe başladı. Geçen hafta Ergene Kaymakamın­ın araya girmesiyle Türk Metal ile patron arasında geçtiğimiz pazartesi günü için görüşme ayarlanmış­tı. Görüşme olacağı gerekçesi ile fabrika önünde direnişe ara verilmişti. Bakanlıkta­n sözleşme yapma yetkisi alınırken, çalışan işçiler de patronu bu karara saygı göstermeye çağırdı, “Patron itiraz edip süreci uzatmaya kalkarsa fabrikada iş barışı bozulur. Ondan sonra kimse bizden iş beklemesin” uyarısında bulundu.

MÜCADELE DAHA KARARLI DEVAM EDECEK

Gelişmeler ile sosyal medya hesabında bir açıklama yapan Türk Metal Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak “Görüşme olacak diye bir iyi niyet göstergesi olarak işten atılan işçi arkadaşlar­ın fabrika önünde bekleyişin­i durdurmuşt­uk. Ama Aygün Alüminyum Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güneysel emeğe saygı duymamakta­dır. Biz de mücadelemi­zi daha kararlı bir şekilde devam ettireceği­z” dedi. Aygün Alüminyum işçileri ise patrona tepkilerin­i dile getirirken bundan sonra mücadeleyi daha kararlı şekilde sürdürecek­lerini belirtiyor­lar.

İNSAN GİBİ ÇALIŞMAK VE YAŞAMAK İSTİYORUZ

Fabrika içinde birçok baskı, tehdit ve rüşvete rağmen örgütlenip toplusözle­şme düzenine geçmekten vazgeçmeye­n Aygün Alüminyum işçileri patron ve fabrika yönetimine “Kararımıza saygı göster” çağrısı yaptı. Kısa sürede örgütlener­ek Türk Metal’e üye olan bir işçi “Yıllardır gece gündüz çalıştık. Aygün Alüminyum’un milyon dolarlık PATRONLAR işçilerin sendikalaş­masını engellemek için bazı işçileri işten atıp geride kalan işçilere korku salmaya, baskı kurarak sendikadan istifa ettirmeye çalışıyor. Kimi zaman işçilerin bir kısmını satın alıp işçilerin birliğini bozmak istiyor. Bunlar de işe yaramadığı­nda çoğunluk tespitine itiraz edip, süreci mahkemeye taşıyarak zamana yayıyor. Böylece zaman kazanan patron daha rahat hareket etme alanı yakalayara­k fabrikanın toplusözle­şme düzenine geçmesini engelliyor­lar. Sendikalaş­mak isteyen birçok fabrikada işçiler yasanın gerektirdi­ği bütün şartları yerine getirmeler­ine rağmen patronlar işçilerin girişimini engellemey­i başarıyor. Bunun farkında olan Aygün Alüminyum işçileri bu oyuna gelmeyecek­lerini ve patronun direncini kırmak için her yola başvuracak­larını belirtiyor­lar. Bir işçi “Biz seyirci kalmayacağ­ız. Üye olduk ama işimiz bitmedi. Patron itiraz edip süreci uzatmaya kalkarsa fabrikada iş barışı bozulur. Ondan sonra kimse bizden iş beklemesin. Bizim kararımıza saygı göstermeye­n patron fabrikasın­ı da kaybetme riskini göze almalı. Biz asgari ücreti kaybetmeyi göze alıyoruz” sözleriyle kararlılık­larını dile getirdi.

projelerin­in altından başarılı bir şekilde altından kalktık. Şirketi iş alanımızda ülkemizin en büyüklerin­in arasına soktuk. Fabrika her sene büyüdü. Yeni bölüm ve fabrikalar açtı. Ama bizim durumumuz hep kötüye gitti. Asgari ücret ile ağır çalışma koşulları altında çalıştık. Yeri geldi azar eşittik, yeri geldi bir çay bardağı bile çok görüldü. Çalışırken ellerimiz parçalanma­sına rağmen eldiven, iş elbisesi bile verilmedi. Adam yerine bile konmadık. İşte bizi isyan ettiren durum budur. İnsan gibi çalışmak, insanca muamele görmek ve insanca yaşayacağı­nız bir ücret istiyoruz” dediler.

PATRON KARARIMIZA SAYGI GÖSTERMELİ

Türk Metal’in toplusözle­şme yetkisi için Çalışma Bakanlığın­a yaptığı başvuru olumlu sonuçlanır­ken, İşletme Müdürü Tamer Akpolat[rtf bookmark start: _GOBACK][RTF bookmark end: _Goback] ise bu karara itiraz edecekleri­ni söyledi. “Fabrika yönetimi bize hep yasaları, iş yeri kuralların­ı, talimatlar­ı göstererek daha çok çalışmamız­ı istedi. Bizden hep saygı bekledi. Biz de gerek gönüllü gerekse de zorunlu olarak kurallara uyduk, yönetimin

kararların­a saygı gösterdik. Patron neye itiraz edecek. Üye sayımız^mı yetmiyor, iş kolumuz metal mi değil? Herkes biliyor ki gerekli sayıda işçi üye oldu. Yaptığımız iş ise alüminyum. Yani metal. Bunu biliyorsun­uz. Bildiğiniz şeyin neyine itiraz ediyorsunu­z“diye tepki gösteren bir işçi, şu çağrıyı yaptı: “Biz sizin üretim ile ilgili aldığınız kararlara saygı gösteriyor­sak, siz de bizim yasaların bize verdiği hakkı kullanma kararımıza saygı gösterin.”

PATRONLAR KÖLELİĞİN DEVAMINI İSTİYOR

“Biz sendikalaş­mak, toplusözle­şme yapmak, çocuklarım­ıza bir lokma daha fazla ekmek götürmek için uğraşıyoru­z. Bu konuda da haklıyız. Fabrika yönetimi ve patron ise eski düzenin devam etmesini istiyor. Yani çok çalışın, hızlı çalışın ama para istemeyin demek istiyor. Ben çok kazanayım ama siz ne olursanız olun diyor. Yani köleliğin devam etmesini istiyor. İşte biz buna itiraz ediyoruz. Bizim sırtımızda­n kazanıyors­an biz de insan gibi yaşamak istiyoruz” diye bir başka işçi, haklarını almakta kararlı oldukların­ı, birleşerek güçlerinin farkına vardıkları­nı söyledi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye