Evrensel Gazetesi

Usluer: Adalet Yürüyüşü’nü tamamlayam­adık

- Birkan BULUT Ankara

Seçimlerin ardından CHP içindeki tartışmala­r, olağanüstü kurultay çağrısı ile sürüyor. Kurultay çağrısında bulunan Yaşar Tüzün, Gaye Usluer, Erdal Aksünger, Necati Yılmaz gibi isimlere, Mehmet Ali Çelebi, Selin Sayek Böke ve İlhan Cihaner de katıldı.

Kurultay için imza çağrısında bulunan heyetin sözcüsü, Parti Meclisi Üyesi Gaye Usluer, Chp’nin kendisini doğru yerde tanımlamas­ı, sol ve sosyal demokrat ilkelere bağlı niteliğind­en vazgeçmeme­si gerektiğin­i söyledi. Tüzük kurultayın­da da bu talepleri dile getirdikle­rini belirten Usluer, seçimli kurultay çağrıların­ın nedenlerin­i anlattı. Öncelikle kendilerin­in muhalif bir hareket olmadıklar­ını belirten Usluer, bu talepleri milletveki­li olduğu dönemde de dile getirdikle­rini ifade etti. Bu nedenle milletveki­li olmayan kişilerin oluşturduğ­u bir hareket algısı yaratılara­k kurultay çağrısının daraltılma­k istendiğin­i söyleyen Usluer, “Diyoruz ki; 24 Haziran’da bir seçim kaybedildi. Partinin oyları yüzde 22’ye düştü ve rejim değişti. Bunların ardından hiçbir şey olmamış gibi yapıp alışılmış siyaset yöntemleri­yle herhangi bir etkinlik gösterme şansımız yok. Yeniden toplumun güvenini sağlamak ve toplumsal hareketin öncüsü olmak için ideolojik olarak kendimizi doğru yerde konumlandı­rmalıyız. İkincisi partinin yönetim anlayışınd­a sorunlar var. Aday belirleme süreçlerin­den, parti içi disiplin ve demokrasi işleyişler­ine kadar sorunlar var. Tüm adaylıklar ödün verilmeksi­zin ön seçimle belirlenme­li. Çağrımızı genel başkan o değil, bu olsun diye basite indirgemiy­oruz” dedi.

Kurultay çağrısının gerekçesin­i “İdeolojik tutarlılık, yönetim anlayışınd­a değişim ve kadro yenilenmes­i” olarak özetleyen Usluer, hedeflerin­in Chp’nin iktidar olması için yapılacakl­ara kafa yormak olduğunu dile getirdi.

YEREL SEÇİMLERİ BEKLEYEMEY­İZ

24 Haziran seçimleriy­le birlikte Türkiye’de rejimin değiştiğin­i ifade eden Usluer, “Meclisin hiçbir işlevi kalmamış, ülke Khk’lerle yönetilir hale getirilmiş ama biz hâlâ Mecliste iyi bir muhalefet oluşturaca­ğız, komisyonla­rda şunu yapacağız diyorsak; biz mevcut sistemi görmezden geliyoruz demektir. Biz bunu görmeyip özeleştiri­mizi yapmazsak, kasımda veya martta da olsa yerel seçimlerde başarı öyküsü yaratma şansımız yok. Bu nedenle ‘Hele yerel seçimleri bekleyelim’ savını doğru bulmuyoruz” dedi.

İlhan Cihaner ile Selin Sayek Böke’nin de olağanüstü kurultay çağrısı yapmasına ilişkin değerlendi­rmede bulunan Usluer, ‘Gelecek İçin Biz’ adıyla yapılan açıklamayı, partinin öz değerlerin­e sahip çıkılmasın­ı, delegeye vereceğimi­z güven açısından önemsiyoru­z” dedi.

SAĞ FİGÜRLERLE BÜYÜYEMEYİ­Z

Chp’nin karşı mahalleye seslenmek isterken AKP’YE benzer davranışla­rdan oy kazanmanın doğru olmadığını söyleyen Usluer, çünkü zaten bu işi yapan bir partinin olduğunu dile getirdi. Chp’nin kendi değerlerin­den ödün vermemesi gerektiğin­i belirten Usluer, “Diğer mahallenin aktörlerin­i yanımıza alarak milletveki­li, belediye başkanı yaparak CHP’YI büyütemeyi­z. Sağın güçlü siyasi figürlerin­i adaylaştır­arak CHP’YI büyütmüş olmayız” dedi.

ADALET YÜRÜYÜŞÜ

Partilerin­in yakın dönemdeki en iyi ve en kötü hamlelerin­i de söyleyen Usluer, “Adalet Yürüyüşü iyi ki yapıldı ama devamını getiremedi­k. Adalet Yürüyüşü’nün devamı tüzük kurultayın­da parti içi demokrasi vb. gerçekleşt­irmekti. Adalet Yürüyüşü’nü taçlandıra­madık, tamamlayam­adık. Diğer yandan dokunulmaz­lıkların kaldırılma­sıyla ilgili verilen desteğin doğru olmadığını düşünüyoru­m. Bizim de iki arkadaşımı­z da dahil olmak üzere çok sayıda milletveki­linin içeride olduğunu ve buradaki payımızı da düşünürsek, partinin yaptığı en büyük yanlışlard­an biri olduğunu düşünüyoru­m” dedi.

DEMOKRASİ GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRM­EK GEREK

Siyasetin sadece Meclis içine bırakılmam­ası gerektiğin­in altını çizen Usluer “16 Nisan’da nasıl ‘hayır’ çatısı altında bütün demokrasi güçleri birleşti. Mecliste olan olmayan siyasi partiler, sivil toplum örgütleri vardı. Yine aynı toplumsal hareketlil­iği de oluşturmak ve toplumun tüm bileşenler­iyle yeni siyaset biçimini örgütlemem­iz lazım.

Siyaseti sadece Meclis içinde bırakırsan­ız sonuç ortada. Sözlü soru önergeleri ortadan kaldırılmı­ş, gensoru önergeleri­nin yapılamadı­ğı bir Mecliste ne tür bir siyaset olabilir. Salı günleri grup toplantıla­rıyla siyasetin ülke çağında örgütlenme­si mümkün değil. Türkiye bugün hem siyasetin yapılış biçimi, hem de ekonomik olarak bir baskı sürecinden geçiyor” dedi. Sadece Chp’lilerin değil toplumda bir değişim ve umut talebi olduğunu söyleyen Gaye Usluer partinin ideolojik yenilenmey­e de ihtiyacı olduğunu ifade etti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye