Evrensel Gazetesi

BAŞA ÇIKAMIYOR!

-

ran Başsavcısı, kadınların “İslami olmayan” giyimleriy­le mücadelede alınan polisiye ve hukuki önlemlerin işe yaramadığı­nı itiraf ederek “Zor kullanmak sonuç vermiyor” dedi. DW Türkçe’nin haberine göre Başsavcı Muhammed Cafer Montazeri, kadınların “İslami olmayan” kıyafetler­ine karşı mücadeleni­n başarısızl­ıkla sonuçlandı­ğını söyledi. Başsavcı, kadınlara yönelik polisiye önlemlerin de hukuki adımların da sonuç vermediğin­i ve ülkenin “Uluslarara­sı imajını zedelemeni­n dışında” hiçbir işe yaramadığı­nı belirtti.

İran resmi haber ajansı Irna’ya konuşan Montazeri, ülkedeki birçok kadının dine de İslami kıyafet normlarına da inanmadığı kanısında olduğunu söyledi. Kendi de bir din adamı olan İran Başsavcısı, “Her halükarda zor kullanmak işe yaramadığı gibi bizi bir yere de

götürmüyor”

BAŞÖRTÜSÜ VE MANTO ZORUNLULUĞ­U

İran’da tüm kadınlar ve 9 yaşından itibaren tüm kız çocukları, kamusal alanda saçlarını örtmek için başörtüsü takmak ve “Vücut hatlarını gizlemek için” de uzun bir manto giymek zorunda. Bu kurallara uymayan kişiler “ahlak polisi” tarafından tutuklanab­iliyor, bazı durumlarda haklarında cezai

işlem uygulanabi­liyor ve suçlu bulundukla­rı takdirde yüksek para cezasına çarptırıla­biliyorlar.

“İslami giyim”e dair yasalar ve cezai yaptırımla­rın yaklaşık 40 yıldır yürürlükte olmasına rağmen başörtüler­inin giderek daha gevşek bağlandığı, mantoların giderek kısaldığı ve daraldığı gözlemleni­yor.

KADIN MÜCADELESİ SÜRÜYOR

Geçen hafta alınan bir önlemle, önü açık ve düğmesiz mantoların satışı yasaklanar­ak, yasağa uymayan satıcılara bir yıl çalışma yasağı getirilece­ği açıklanmış­tı. Ancak “İslami olmayan” mantoların satışının devam ettiği ve birçok kadının sokakta bu mantolarla dolaştığı belirtiliy­or. Öte yandan İran’da kadınlar uzun süredir başörtüler­ini çıkarmak, sokaklarda dans etmek gibi eylemlerle, kadınların üzerindeki baskıları protesto ediyorlard­ı. Çok sayıda kadın bu nedenle gözaltına alınmasına rağmen tepkiler ve eylemler çeşitli şekillerde sürdürülüy­or. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? tespitinde bulundu.
tespitinde bulundu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye