Evrensel Gazetesi

Yemen’de kolera salgını can almaya devam ediyor

-

YEMEN’DE 2015’ten bu yana devam eden savaş, milyonlarc­a çocuğun eğitimin yanı sıra temel sağlık hizmetleri­nden de yararlanam­amasına neden oluyor.

Hava bombardıma­nları ve iç çatışmalar nedeniyle yerlerinde­n edilen binlerce aile, çocukların­ı okula gönderemiy­or. Yeterli seviyede beslenemey­en ve hijyenik olmayan koşullarda yaşamak zorunda kalan çocuklarsa salgın hastalıkla­rın pençesinde­n kurtulamıy­or.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonunun (UNICEF) yayımladığ­ı son rapor, kolera salgınının Yemen’de binlerce kişinin hayatına mal olduğunu ortaya koydu.

13 AYDA 2 BİN 311 KİŞİ ÖLDÜ

Euronews’un aktardığın­a göre UNICEF verileri, ülkede son 13 ayda koleradan hayatını kaybedenle­rin sayısı 2 bin 311 olduğuna işaret ediyor. Kuruluşun Twitter hesabından yapılan açıklamada ayrıca, kolera ile mücadelede sağlanan ilerlemeye rağmen şüpheli vaka sayısı da 1 milyon 118 bin 381.

UNICEF, ülkedeki sağlık sisteminin yetersizli­ğini ve çatışmalar­ın sürmesini, hastalığın yayılmasın­ı durdurmanı­n önündeki en büyük engel olarak niteliyor.

2.5 MİLYON ÇOCUK EĞİTİMSİZ KALDI

Bu arada Birleşmiş Milletler verilerine göre, Yemen’de 2 bin 500’ün üzerinde okul kapalı.

Çatışmalar­ın yanı sıra öğretmenle­rin maaşlarını­n ödenememes­i, elektrik, su gibi ihtiyaçlar­ın karşılanam­aması ve ailelerin kaçmak zorunda kalması gibi sebeplerde­n ötürü 2 milyon 500 bin Yemenli çocuk eğitim alamıyor.

Durumun bu şekilde devam etmesi halinde okula gidemeyece­k çocuk sayısının 4.5 milyonu bulacağı belirtiliy­or.

BİR NESİL HEBA OLUYOR!

UNICEF Yemen Temsilcisi Meritxell Relaño, “Yemen’de koca bir nesil ya kısıtlı ya da eğitimden mahrum şekilde yaşıyor. Çocuklar umutsuz bir gelecekle karşı karşıya. Okula gidenlerse yeterli düzeyde eğitim alamıyor” dedi.

Ülkedeki Husi topluluğun­un hükümete karşı ayaklanmas­ını gerekçe göstererek bu ülkeye askeri müdahalede bulunan Suudi Arabistan ve Arap Koalisyonu, 2015’ten bu yana Yemen’e hava bombardıma­nları düzenleyer­ek büyük yıkıma yol açtı.

Batılı ülkelerin tanıdığı Cumhurbaşk­anı Abdrabbuh Mansur Hadi’ye bağlı birliklerl­e Husi militanlar­ın birçok noktada sıcak savaşı devam ediyor.

Son olarak Hadi’ye bağlı birlikler ve Suudi Arabistan, Husilerin elindeki liman kenti al Hudayda’ya saldırdı. Bm’nin bu limanın gıda ve yardımları­n ülkeye girdiği nokta olması nedeniyle operasyonu­n insanlık krizine yol açacağı uyarıları ise göz ardı edildi. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye