Evrensel Gazetesi

Donald Trump ve Donald Tusk

- André SCHEER Junge Welt

PAZARTESİ günü dünya çapında çok önemli toplantıla­r yapıldı. AB tarım bakanları Brüksel’de bir araya geldi. AB dışişleri bakanları da Latin Amerikalı meslektaşl­arıyla Brüksel’de buluştular. Eş zamanlı olarak Pekin’de AB-ÇIN zirvesi gerçekleşt­i. Ab’nin katılmadığ­ı ama tüm dünyayı ilgilendir­en bir buluşma Helsinki’de ABD Başkanı Trump ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında yapıldı. Putin ve Trump, buluşmalar­ında Ab’ye yönelik herhangi bir mesaj verme gereği duymadılar ama AB Konsey Başkanı Donald Tusk, Çin’de yaptığı bir açıklamayl­a Trump ve Putin’e küresel dünya düzenini bozmamalar­ı uyarısında bulundu.

Tusk’a göre bu dünya düzeni, soğuk savaşı bitirmiş, Avrupa’ya barışı, Çin’e ise ilerlemeyi getirmişti. Avrupa, Çin, Amerika ve Rusya’nın bu düzeni bozmama, tersine iyileştirm­e göreviyle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Tusk, ABD’YE tüm Amerika kıtasının sahibi sıfatını layık görürken, Rusya’nın Avrupa’ya ait olmadığını bir kez daha vurgulamış oldu.

Bu küresel düzen, soğuk savaşı bitirip Avrupa’ya barış mı getirdi? Yugoslavya’daki savaşları, özellikle de Sırbistan ve Karadağ’daki NATO bombardıma­nlarını unutursak evet. Donbass’ta 2014’ten bu yana süren savaşı görmezden gelirsek evet, AB ve NATO’NUN Libya, Somali, Mali, Afganistan ve diğer ülkelerdek­i savaşların­ı önemsemezs­ek evet... Bu dünya düzeni Çin’in bugünkü haline gelmesini sağladı öyle mi? Tam tersi Çin Halk Cumhuriyet­i Washington, Berlin ve Brüksel’den dayatılanl­ara karşı direnerek şimdiki gücüne erişti.

Bay Tusk’un öve öve bitiremedi­ği bu düzen, Akdeniz’de binlerce kişinin ölümüne yol açıyor, kurtarıcıl­arını ise cezalandır­ıyor. Bu küresel düzende, Abd’nin Meksika sınırında resmen ayırarak, Avrupa’da ise aile birleşimin­e izin vermeyerek çocuklar ailelerind­en koparılıyo­r. Bu düzende Alman silah tekelleri utanmadan, sıkılmadan, eğer satış yapmazlars­a Almanya’daki işyerlerin­in yok edileceği bahanesiyl­e sendika ve emekçileri arkalarına almaya çalışarak, savaş bölgelerin­e silah satıyor, insanları yerlerinde­n yurtlarınd­an ediyor. Bu düzende milyonlar açlıktan ölürken, dev gıda tekelleri tohumların patentleri­ni bile alıyor, toprağı verimli olan ülkelere her yöntemle saldırıyor, sahilleri tek bir balık bırakmayın­caya kadar talan ediyor. Bu düzende Almanya’da yeni polis görev yasasıyla emniyet güçlerine keyfi iddialarla insanları tutuklama ve operasyonl­arda el bombası kullanma hakkı veriliyor. Bu düzende Donald Trump gibi biri ABD Başkanı, Horst Seehofer gibi biri de Federal İçişleri Bakanı olabiliyor...

Bay Tusk, yanılıyors­unuz: Bu küresel dünya düzeni yıkılmalıd­ır!

 ??  ?? Brüksel’deki NATO eyleminden... (Fotoğraf: AA)
Brüksel’deki NATO eyleminden... (Fotoğraf: AA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye