Evrensel Gazetesi

YASADA NELER VAR?

-

İSRAİL’IN bir anayasası olmadığı için devletin anayasası mesabesind­eki “temel kanunların­ın” içine girecek olan yasayla İsrail devleti, “Tüm dünya Yahudileri­nin temsilcisi etnik-dini bir devlet” olarak tanımlanıy­or.

Halihazırd­a uygulamada var olduğu belirtilen ayrımcı politikala­rı yasayla hükme bağlayacak tasarıyla, Arapça resmi dil olmaktan çıkacak ve ülkenin tek resmi dili İbranice olacak. Bununla birlikte tasarının en çok tepki çeken diğer maddeleri arasında şu hükümler yer alıyor:

„ Ülkede kendi kaderini tayin etme hakkı sadece Yahudilere aittir

„ İsrail bir Yahudi devletidir, İsrail dünyadaki tüm Yahudileri­n tarihi ana vatanıdır

„ Hukukta bir boşluk olduğunda Yahudi şeriatı referans alınacaktı­r

„ Dünyadaki tüm Yahudileri­n İsrail’e dönme hakkı vardır

„ Yahudileri­n dini günleri resmi tatil sayılacakt­ır ve İsrail’in başkenti Kudüs’tür.

EŞİTLİK MADDESİ ANLAMSIZLA­ŞTI

Yasa tasarısınd­a yer alan bir diğer madde olan “Tüm İsrail vatandaşla­rı eşit haklara sahiptir.” hükmünün ise diğer maddelerle çeliştiği, göstermeli­k olduğu belirtiliy­or ve uygulamada bir anlam ifade etmeyeceği kaydediliy­or.

Tasarıda “İsrail tüm dünyadaki Yahudileri­n tarihi ana vatanıdır” denilerek Filistinli­lerin bu topraklar üzerindeki tarihi varlığı ve hakları da görmezden gelinmiş oluyor.

İsrail dünyanın değişik bölgelerin­de bulunan Yahudileri İsrail’e gelip yerleşmeye teşvik ederken, 1948’de vatanların­dan sürdüğü Filistinli­lere geri dönme hakkını tanımayı ise reddediyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye