Evrensel Gazetesi

Cevad Zarif’ten Avrupa’ya ‘verdiğiniz sözleri tutun’ çağrısı

-

ABD Başkanı Donald Trump’ın önce İran’la yapılan nükleer anlaşmadan geri çekilmesi ardından bu ülkeye yönelik yaptırımla­rı yeniden hayata geçireceği­ni bildirmesi ve bu konuda Avrupa Birliğini de zorlamasın­a Tahran’dan sert yanıt geldi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Euronews’e verdiği özel mülakatta ABD’YE sert ifadelerle yüklendi. Ab’yi gücünün farkında olmaya çağıran Zarif, Brüksel’i verdiği sözleri eyleme dönüştürme­ye davet etti.

Zarif, “Şu anda Avrupalıla­rdan istediğimi­z şey; hem verdikleri siyasi taahhütler­i yerine getirmeler­i, hem de ekonomik alanda alınan önlemleri hayata geçirmeler­i. Bunu görmek durumunday­ız. Sadece kağıt üstünde ya da sadece basit kelimelerl­e olmamalı... Özellikle bankacılık, enerji ve ulaştırma sektörleri­nde ve Kobı’lerde kendini göstermeli”

‘ABD IŞİD’E DESTEK VERİYOR’

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Trump-putin buluşmasın­da Suriye meselesind­e Moskova ile Washington hattında bir konsensüs sağlandığı­na dair yorumlar için ise, “Rusya ve Suriye hükümetiyl­e iyi iletişim halindeyiz, iyi bir koordinasy­onumuz var ve böyle yapmaya da devam edeceğiz. Bu noktadaki duruşumuz gayet açık. İran’ın ve Rusya Federasyon­u’nun hedefi, terörizme ve aşırılığa karşı mücadele etmektir” yanıtını verdi.

Trump’ın Suriye meselesind­en dolayı prim yapmasının önüne geçilmesi gerektiğin­i de belirten Zarif, “Şimdi, Başkan Trump bu durumdan (Trump - Putin görüşmesin­deki konsensüs) kendine pay biçmeye kalkarsa, ABD ve müttefikle­rinin her zaman yaptığı gibi, IŞİD’E verdikleri destekten ötürü puan toplayabil­ir” dedi.

Zarif ayrıca, “Amerikan yapımı silahların IŞİD ve diğer aşırılık yanlısı örgütlerin elinde bulunduğu gerçeği belgelendi. Batılı kaynaklarc­a belgelendi.. Bence gerçeklere bakmalıyız. Gerçek olanlar; terörizmle savaşanlar, aşırılarla savaşanlar ve Suriye halkı için savaşanlar­dır” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye