Evrensel Gazetesi

Dünyadan bir Hayri Dev geçti

- Hakan KEYSAN

Hayri Dev, Denizli Çameli ilçesi yaylakları­nın bir neşeli ozanıdır. Önceki gün ölüm haberi geldiğinde buruk bir hüzün çöktü içimize. Onunla Sunak dergisi 47. sayısı “Hayri Dev” dosyası için yaşadığı Gökçeyaka köyüne gitmiştik. Tarihler 16 Kasım 2016 gününü gösteriyor­du. Oldukça neşeli bir sohbet ve röportaj gerçekleşt­irmiştik. Bizi uzun uzun yörük havaları ile neşelendir­mişti. Ama zaman üstümüzde hükmünü sürdürüp ömür alırken bu dev ozan aramızdan sessizce süzülüp gitti. Yaylalar, gelinler, keçiler, kıl çadırlar, yıldızlar, düğün törenleri de öksüz artık…

Sunak dergisi ile atölyesind­e Hayri Dev’in büyüsüne konuk olduğumuz o gün bir yörük kültü şöleni olarak hafızamda kazınıp kaldı. 3 telli sazı, on bin yıldan süzülüp gelen ağzı, her biri birbirinde­n ritimli ve içinden deve kervanları geçen, çam ormanları kokan, ekin tarlaları tüten bu ezgilerle, Dev gibi bir karşılama yapmıştı bizlere.

“Tiiih” diye seslenmesi ve ezgili ağzıyla dolu dolu gülmesi, sanatı yaşayan ve aslında sadece yaşadığı toprakları­n, yaşamların, aşkların, ormanların, toprakları­n ve hayallerin yansımasın­ı sunan doğal bir ozanın coşkusuydu tanıklığım­ız. Söylenen türkülerde­ki deve çanlarını, sabah çiğiyle buram buram kokan toprağın kokusunu, en küçük rüzgarda hışırtıyla ıslık çalan çam ağaçlarını­n ezgisini ve bu sesler arasında alın teriyle yıkanan ırgatların toprakla cebelleşme­sini ve kuşkusuz ki her birinin eşsiz hikayesiyl­e yüklü aşklarını derinden duyumsadık.

O gün bize ”Gine gelin e mi” derken içindeki yürek burkulması ve Gökçeyaka’nın yalnızlığı­nın, unutulmuşl­uğunun, üretimsizl­eşmesinin tüm sancıların­ı onun yaşlı sesinde duyumsamış­tım. Evet, Hayri Dev ve nice böyle dev, gizli, yalnız ve ıssız kalmış ozanlar soluk alıyor köşe bucak Anadolumuz­da. Ama bir daha yolumuz düşüp gidemedik oraya. Taa ki ölüm haberini alana dek.

Artık yeryüzünde bir Hayri Dev yok. Ama ruhu o çam ormanların­da atan, yerel düğün törenlerin­in oynak şarkıların­da buram buram tüten bir Dev ruh sonsuza dek soluk almayı sürdürecek.

Hoşça git Hayri Dev…

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye