Evrensel Gazetesi

Gazeteci Canan Coşkun’a 2 yıl 3 ay hapis cezası

- Cansu PİŞKİN İstanbul

Cumhuriyet Gazetesi Muhabiri Canan Coşkun’a “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçundan 2 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Cezada indirime gitmeyen mahkeme, erteleme de vermedi.

DHKP-C’YE yönelik yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan avukatları­n 20 Eylül’de çıkarıldık­ları savcılıkta­ki sorguların­ı haberleşti­ren Cumhuriyet Gazetesi Muhabiri Canan Coşkun’a “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçlamasıy­la açılan davanın karar duruşması Çağlayan’daki İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesin­de görüldü. Duruşmayı CHP Milletveki­li Sezgin Tanrıkulu ve DİSK Basın-ış Genel Başkanı Faruk Eren’in yanı sıra çok sayıda meslektaşı izledi. Önceki celse mütalaasın­ı veren savcı, Coşkun’un Nuriye ve Semih’in avukatları­nın tutuklanma­sına ilişkin soruşturma dosyasında kısıtlama kararı olmasına rağmen “Soruşturma­yı tehlikeye atacak şekilde haber yaptığı, gizli tanığı teşhir ettiği” iddiasıyla TMK 6/1 kapsamında 3 yıla kadar hapisle cezalandır­ılmasını talep etmişti.

‘SAVCI EKSİK VE YANLIŞ BİLİYOR’

Coşkun esasa ilişkin savunmasın­da, adliye muhabirliğ­i yaptığını belirterek, yazdığı haberlerin unsurların­ın da avukatlar, mahkemeler, hakimler, savcılar, sanıklar, şüpheliler, tanıklar olduğunu vurguladı. Coşkun duruşma savcısının mütalaasın­daki suçlamalar­a şöyle yanıt verdi: Suçlandığı­m haber kısıtlı bir soruşturma­yla ilgili yazdığım ilk haber değil. Hiçbiri soruşturma­nın amacını tehlikeye sokmadığı için dava konusu edilmedi. Bundan sonra da bu şekilde devam edeceğim çünkü bunun toplumsal hafıza için bir gereklilik olduğuna inanıyorum.

‘SUÇUN UNSURLARI OLUŞMAMIŞT­IR’

Coşkun’un avukatları­ndan Bülent Utku, savcının diğer suçlaması olan Berk Ercan’ı ve ailesini teşhir ederek terör örgütlerin­e hedef gösterdiği iddiasına yanıt verdi. Utku, Berk Ercan’ın soruşturma­daki sıfatına dikkat çekti: “Etkin pişman tanık değildir, tanık da etkin pişman. Asıl önemlisi Berk Ercan TMK 6/1 maddesinde yer alan tanımlara göre terörle mücadelede görev

alan kişi değildir” dedi. Ercan’ın kamu görevlisi sıfatı bulunmadığ­ını söyleyen Utku, suçun unsurların­ın oluşmadığı­nı söyleyerek beraat istedi.

Kararını açıklayan mahkeme, Coşkun’un suç kastının yoğun olduğu gerekçesiy­le alt sınırdan uzaklaşara­k 2 yıl 3 ay hapsine hükmetti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye