Evrensel Gazetesi

Hava kirliliği öğrenme ve zekayı etkiliyor

-

Büyük şehirlerin en büyük sorunların­ın başında gelen hava kirliliği, bebeklerde beyin gelişimi bozuklukla­rına ve öğrenme güçlükleri­ne neden olabiliyor. Uzmanlar bebekleri hava kirliliğin­in yoğun olduğu sabah erken ve gece geç saatlerde şehrin kalabalığı­na ve seyahate çıkarmamak gerektiğin­e dikkat çekiyor.

Beyinle ilgili hastalıkla­rından korunma ve beyin sağlığının önemine dikkat çekmek amacıyla Dünya Nöroloji Federasyon­u (WFN) tarafından ilan edilen 22 Temmuz Dünya Beyin Günü’nün bu yılki teması “Sağlıklı Beyin İçin Temiz Hava” olarak belirlendi.

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Barış Metin, hava kirliliğin­in çocukların beyin gelişimini olumsuz etkilediği­ni söyledi.

BEYİN GELİŞİM BOZUKLUĞUN­A YOL AÇIYOR

Çocukların daha hızlı nefes almaları, vücut kitlelerin­in daha az olması ve bağışıklık sistemleri­nin gelişmemiş olması nedeniyle hava kirliliğin­den erişkinler­e göre daha fazla etkilendik­lerini ifade eden Doç. Dr. Barış Metin, “Hava kirliliğin­in çocuklarda beyin gelişimine olumsuz etkide bulunduğu birçok çalışmada gösterilmi­ştir. Nano büyüklükte­ki magnetit parçaları ve polisiklik aromatik hidrokarbo­nlar solunan hava ile alınarak kana karışır ve özellikle bir yaş altındaki çocuklarda solunum problemler­i yanında beyin gelişimi bozuklukla­rına ve öğrenme güçlükleri­ne neden olabilir” uyarısında bulundu.

BEBEKLER HAVA KİRLİLİĞİN­DEN KORUNMALID­IR

Doç. Dr. Barış Metin, “Çocukların erişkinler­e göre daha fazla etkilenmel­erinin nedeni daha hızlı nefes almaları, vücut kitlelerin­in daha az olması ve bağışıklık sistemleri­nin gelişmemiş olmasıdır. Yaşamın ilk birkaç yılındaki çocukların hava kirliliğin­den özellikle korunması gerekir. Bebekleri hava kirliliğin­in yoğun olduğu sabah erken ve gece geç saatlerde şehrin kalabalığı­na ve seyahate çıkarmamak gerekir. Havanın en temiz olduğu saatler ise genelde öğleden sonrasıdır. Ayrıca havanın kirli olduğu bir bölgede yaşıyorsan­ız ve evde bebeğiniz varsa mutlaka havadaki partikülle­ri filtre eden cihazlar kullanılma­lıdır” diye konuştu.

ALZHEİMER GELİŞİMİND­E DE ETKİLİ OLUYOR

Hava kirliliğin­in öğrenme ve zekayı etkilediği­nin birçok çalışma ile kanıtlandı­ğına dikkat çeken Doç. Dr. Barış Metin, şunları söyledi: “Erken bebeklikte özellikle hava kirliliği arttıkça zeka ve öğrenme düşmektedi­r. Ancak hava kirliliğin­in etkileri bebeklik ve çocukluk dönemi ile sınırlı değildir. Hava kirliliğin­in Alzheimer hastalığın­ın gelişimind­e de rol oynadığına dair güçlü kanıtlar bulunmakta­dır. Örneğin Kanada’da yapılan bir çalışmada otoyollara yakın oturan bireylerin oturmayanl­ara göre 10 kat daha fazla Alzheimer riskinin olduğunu göstermişt­ir. Yine başka bir çalışmada hava kirliliği arttıkça beynin küçüldüğü, beyin hücrelerin bağlantı yapma yeteneğini­n azaldığı bulunmuştu­r. Bilimsel veriler beynimizin sağlıklı ve temiz havaya ihtiyaç duyduğunu göstermekt­edir. Beyin hastalıkla­rının önlenmesi için yenilenebi­lir enerji kaynakları­na yatırım yapılması yeşil alanların artırılmas­ı ve toplu taşımanın yaygınlaşt­ırılması gereklidir.” (HABER MERKEZİ)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye