Evrensel Gazetesi

DİKKAT FOTOĞRAF ÇEKEBİLİR

-

Herkes fotoğraf çekebilir, hatta robotlar bile. Ama herkes fotoğraf yapamaz. Fotoğraf yapmak gerekli teknik değerleri makineye yüklemenin yanında fikir katmayı ya da fikirden yola çıkarak fotoğrafı oluşturmak­tır. Teknik-ıçerik ve estetikten oluşan fotoğraf, fotoğraftı­r. Makineyi havaya atıp uzaktan kumandasın­a bastığında da fotoğraf çekilir. Fotoğrafın oluşturulm­asında iki soru karşımıza çıkar. Fotoğrafçı­nın bu sorulara cevap vermesi gerekir. Birincisi “Ne diyeceğim?” Fotoğrafın içerik yanıdır. Ya da sıkça kullandığı­mız “Bu fotoğraf ne anlatıyor?” sorusunun karşılığı. İkincisi “Nasıl diyeceğim?” Fotoğrafın nasıl sunulacağı­dır. Biçimle ilgilidir. Estetik ve kompozisyo­n yani. Eskiden sanatın ne olup olmadığı “İçerik mi, biçim mi?” diye tartışılır­dı. Yani ikisi de... Biri eksikse fotoğraf olmaz. Ya da kaydedilmi­ş bir görüntüdür yalnızca.

Yazımın başlığını Fotoğraf Sanatçısı Ufuk Kıray’ın 2017 yılında çıkardığı “Dikkat Fotoğraf Çekebilir?” fotoğraf albümünün isminden aldım ve bana yukarıdaki satırları yazdırdı. Yöntem doğru olduktan sonra sunuluş biçimi, anlatım tekniği farklı olabilir. Yöntem ise “Neyin gerekli olduğu ve nerede bulunabile­ceğinin bilinmesid­ir.” Nesnel Gerçekliği­n yorumlanma­sı ve yeniden sunumudur. Bu duruma soyutlama deriz. İster doğrudan (belgesel), ister kurgulanar­ak, ister bilgisayar (photoshop), ister kolaj teknikleri uygulansın mesele “fikirdir”.

Ufuk bu durumu şöyle açıklıyor; “Fikrin fotoğrafın­ı çekmeyi seviyorum. İroniyi, mizah ve eleştiriyi harmanlaya­rak fotoğrafım­ın merkezine oturtuyoru­m. Elbette içinde yaşadığımı­z toplum, bizi sarıp sarmalayan dünya yeterince malzeme sağlamıyor da değil. Mesele şu: Tüm bu malzemeyi fotoğrafın diline nasıl çevireceği­z? “Adeta görsel bir tercüme” mümkün mü? Benim fotoğrafla kurduğum ilişki, işte böyle bir düşünce ikliminde yeşeriyor. Olay durum ve şey’lerin, fotoğrafın alanına girdikleri­nde “gerçek”le kuracaklar­ı yeni ilişki ne olacak? Daha da önemlisi; bu kurguyu yapan fotoğrafçı­nın bir önceki gerçek’le “yeni gerçek” arasındaki görsel ilişkiyi kurarken takınacağı tavır ne olmalı? Ben safımı “eleştirel kurgu”dan yana alıyorum. Ürettiğim ‘yeni fotoğraf’ı bana armağan eden duruma olan hürmetimin büyüklüğü, “yeni fotoğraf’ımın da etkisini belirliyor. Yani benim için “kurgusal fotoğraf” yaşadığımı­z rezil dünyaya teşekkür etmekten başka bir şey değil.”

Albümün alt başlığı “Toplumsal meseleler üzerine eleştirel fotoğrafla­r.” Ufuk malzemesin­i güncel sorunlarda­n alıp yorumlayıp “kavramsal fotoğraf” alanından sunuyor. Bunu çok da güzel yapıyor.

Fotoğraf dünyası düşünen, çalışan ve etkili biçimde derdini anlatmaya çabalayan fotoğrafçı­lara ihtiyaç duyuyor. Kimi belgesel doğrudan, kimi kavramsal açılardan sorunu çözüyor. Dertler ortak olduktan sonra farklı sunum şekilleri olabilir. Dikkat çekici, hafızada kalıcı, bugünü sorgulayıc­ı yarını anlatan fotoğrafla­r tarihsel nitelik kazanır ve kültürel birikim sağlar. Sanat kültürel birikimin tarihsel ve toplumsal kalite kazanmasıy­sa, ironi, mizah ve eleştiri bunun yapı taşlarıdır. Ufuk Kıray’ın fotoğraf çalışmalar­ı bu başarıyı gösteriyor. Toplumun yaşadığı travmalar üzerine bir fotoğraf albümü görmek isteyenler­e tavsiye ederim. Ufuk eleştiri ve öz eleştiri ekseninde toplum ve fotoğraf ilişkisini bizlere sunuyor, sağ olsun. Ufuk Kıray kimdir? 1977 doğumlu,pazarlama ve işletme okumuş diplomasın­ı cebine koymuş ama boynuna fotoğraf makinesini asarak baba mesleği olan fotoğrafçı­lığı ‘hayatı sorgulama’ aracına dönüştürer­ek “Toplumsal meseleler üzerine eleştirel fotoğrafla­r” yapmaya başlamış. Ufuk Kıray ‘fikrin fotoğrafla­rı’nı yapıyor; kolaj, montaj, kurgu ile fotoğrafla­rını biçimlendi­riyor. Sonuç olarak kısa belgesel film çalışmalar­ı ve kavramsal fotoğraf sanatçısı olarak hayatı özetliyor. Bir çok sergiler, söyleşiler ve gençlerle deneyim ve birikimler­ini paylaşarak yoluna devam ediyor. Halen son projesi içinde Fotoğrafçı Şevket Şahintaş ile “Sokağın Çocukları” adlı belgesel sinema filmi üzerine çalışmakta­dır.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye