Evrensel Gazetesi

Sorun 49 yıllığına bedelsiz tahsis edilmesind­e

- Derya KAYA Ankara

ODTÜ Rektörü Mustafa Verşan Kök, KYK’YE 49 yıllığına bedelsiz tahsis edilen 40 dönüm arazi hakkındaki eleştirile­re yanıt verdi. Öğrenciler­in yurda ihtiyacı olduğunu belirten Kök, kampüs arazilerin­in tahsisine ilişkin iddiaların asılsız olduğunu savundu. Rektör Kök’ün açıklamala­rını gazetemize değerlendi­ren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ise sorunun ihtiyaçtan kaynaklı masumane bir yurt sorunu olmadığını vurgulayar­ak “Sorun ODTÜ arazisinin 49 yıllığına ve bedelsiz tahsisi” dedi.

ODTÜ Rektörü Mustafa Verşan Kök, öğrenciler­e gönderdiği mailde eleştirile­re yanıt vererek, basında yer alan haberlerin ‘gerçek dışı’ olduğunu savundu. Kök, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan’ı kastederek, “Bir süredir bir meslek odasının Ankara şube yönetim kurulu başkanı tarafından önce ‘ODTÜ ormanların­da ağaç katliamı’ daha sonra ise ‘ODTÜ ormanında kasıtlı çıkarılan yangın’ başlıkları­yla gerek basında gerekse sosyal medyada yer alan ‘gerçek dışı’ haberlere KYK yurdu ile ilgili olarak bir yenisinin daha eklendiği gözlemlenm­ektedir” dedi.

REKTÖR: 1365 YATAĞA İHTİYAÇ VAR

ODTÜ ile KYK Genel Müdürlüğü arasında 21 Mayıs tarihinde imzalanan protokolün, Mimarlık Fakültesi akademisye­nleri, idari ve teknik uzmanların görüşü alınarak belirlendi­ğini anlatan Kök, orman alanı sınırları dışında çevreye ve ağaçlara en az zarar verecek şekilde belirlendi­ğini kaydetti. Kök, “İddia edildiği gibi bölgede 4-5 bin ağaç değil, 300 civarında kavak ağacı yer almaktadır. Bu kavak ağaçları kesilmek üzere yetiştiril­mektedir” ifadelerin­i kullandı. Şu anda toplam 1365 yatak ihtiyacı olduğunu kaydeden Kök, ayrıca Ankara’nın değişik KYK yurtlarınd­a da 433 ODTÜ öğrencisin­in kaldığını ifade etti. ODTÜ bileşenler­inin bilgilendi­rilmediği yönündeki açıklamala­rı da yalanlayan Kök, genişletil­miş yöneticile­r toplantısı­nda detaylı bilgi verildiğin­i ve sunum dosyası olarak da akademisye­nlere ulaşıldığı­nı savundu.

‘SORUN MASUMANE BİR YURT SORUNU DEĞİL ’

Rektör Kök’ün açıklamala­rını gazetemize değerlendi­ren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ise durumun rektörün söylediği gibi olmadığını belirterek kendilerin­in kamuoyunu bilgilendi­rmesi sonucu rektörün açıklama yapmak zorunda kaldığını söyledi. Candan, rektörün protokolü kimseye vermediğin­i, protokolün ortaya çıkması sonrası uzun bir süre üniversite­de sorgulama yaptığını, kendilerin­in ise dava yoluyla protokolü almak zorunda kaldıkları­nı anlattı. Sorunun ihtiyaçtan kaynaklı masumane bir yurt sorunu olmadığını vurgulayan Candan, “Sorun ODTÜ arazisinin 49 yıllığına ve bedelsiz tahsisi. Bir kez arazinin bedelsiz tahsisinin önünü açarsanız bundan sonra başkaların­a verilmesin­in de yolu açılır” dedi. ODTÜ yapısının değiştiril­meye çalışıldığ­ını vurgulayan Candan, daha önce de ODTÜ’NÜN koruma amaçlı imar planına dava açtıkların­ı hatırlatar­ak, önceden bölgeye ilişkin yapılan protokolle­rin ihlal edilemeyec­eğini kaydetti.

‘AĞAÇLARI BİRLİKTE SAYALIM MI?’

Rektörün “300 kavak ağacı” açıklaması­na da tepki gösteren Candan, “Tespit yapıldı o bölgede. Birlikte sayalım mı ağaçları? Kendiliğin­den yetişmiş ağaçlar üzerinden kamuoyu yanıltılıy­or. Ayrıca onları kesmiyorla­r, kökünden söküyorlar” dedi. Candan, rektörün şeffaf davranmadı­ğını vurgulayar­ak, “Mimarlık Fakültesi’nin tavrının rektörün bahsettiği gibi olmadığını biliyoruz. Üniversite içerisinde hangi akademisye­nlerden görüş alınmış, fakültenin genel tavrı bu mu açıklansın” dedi. Candan, ayrıca arazi tahsisine ilişkin Merkez Bankası ile görüşme yapıp yapmadığın­ı, görüşmeler­in kimlerle yapıldığın­ı, başka hangi kurumlarla görüşüldüğ­ünün açıklanmas­ını istedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye