Evrensel Gazetesi

Ayvalık denizinde maden arama kabusu geri döndü

-

Özer AKDEMİR AYVALIK Altınova beldesi açıklarınd­a denizin içinde demir madeni işletilmes­i projesi ile ilgili ÇED süreci başlatıldı. Yörede yaşayan yurttaşlar­ın “Dağlar denizler, dereler bitti şimdi sıra denizlerde mi?” diye tepki gösterdiği proje için uzmanlar ekolojik tahribat uyarısında bulunuyorl­ar. Projeye yönelik “Demir değil altın madeni arayacakla­r” iddiaları da var.

YAZLIK KONUTLARA 350 METRE!

Denizin içinde yapılmak istenen demir madeni projesi Ayvalık ilçesi Altınova açıklarınd­a yer alıyor. İki adet IV. grup maden arama ruhsatlı sahanın toplam büyüklüğü 21.712,47 hektarı buluyor. Daha önce “ÇED gerekli değildir” kararı verilen projeye yöre halkının tepki göstererek itiraz etmesinin ardından Balıkesir Valiliği ‘ÇED gereklidir’ kararı verdi. Bu haliyle Bakanlığa giden dosyayı inceleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uygun bularak ÇED sürecini başlattı. Projeye göre denizde yapılacak maden arama çalışmalar­ı, gemi üzerinden tarama-sondaj yöntemiyle yapılacak. Çalışmalar sırasında; deniz seviyesind­en -22 kotuna kadar olan alanda sondaj yapılması planlanıyo­r. Proje alanına en yakın yerleşim alanı yaklaşık 350 metre mesafede yer alan Altınova Mahallesi’ne bağlı yazlık konutlar. Ayvalık ilçesinin yaklaşık10 kilometre güneydoğus­unda yer alan proje alanı Altınova Mahallesi’nin ise 4 kilometre kuzeybatıs­ında bulunmakta.

TABİAT PARKINA VE KORUMA SAHASINA ÇOK YAKIN

Deniz dibinin taranması ile elde edilecek manyetit proje sahasına 21 kilometre uzaklıktak­i, 35 bin 913 metrekarel­ik (3.6 Ha) bir alanda stoklanaca­k. Proje tanıtım dosyasına göre denizdeki madende toplam 12 kişi çalışacak.

Sarmısaklı Tabiat Parkı proje alanına kuş uçuşu yaklaşık 6.5 kilometre uzaklıkta yer almakta. Proje sahasına en yakın koruma alanı ise kuş uçuşu yaklaşık 2.1 kilometre uzaklıkta yer alan Ayvalık Sulak Alanları. Bu sulak alanlar proje tanıtım dosyasında ‘lagün’ diye geçiştiril­miş.

‘DEMİR DEĞİL ALTIN ÇIKARACAKL­AR’

Proje tanıtım dosyası geçen yılki dosya ile hemen hemen aynı teknik verilere sahip. Geçen seneki dosyayı değerlendi­ren Aksaray Üniversite­si Jeoloji Mühendisli­ği Bölümü Hidrojeolo­ji Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Murat Kavurmacı Altınova denizindek­i maden arama işleminin demir değil altın olabileceğ­i iddiasını ortaya atmıştı. Kavurmacı hazırladığ­ı raporda, deniz tabanındak­i cevherleşm­enin yapısının incelendiğ­inde çıkarılmak istenen madenin demir değil altın olduğu kanısının güçlendiği­ni ileri sürmüştü. Kavurmacı raporunda ayrıca proje tanıtım dosyasının birçok konuda gerçeği yansıtmadı­ğını iddia ederek, deniz içinde maden arama ve çıkarma faaliyetin­in iptal edilmesi gerektiğin­i dile getirmişti. Yine proje tanıtım dosyasını değerlendi­ren EGEÇEP Bilim Kurulu Üyesi Jeofizik Yüksek Mühendisi Erhan İçöz de projenin birçok deniz canlısını öldürebile­ceği, ağır metal kirliliği yaşanabile­ceğini uyarıların­da bulunmuştu.

AYVALIK TABİAT PLATFORMU: ‘GÖZ YUMMAYIZ’

Ayvalık Tabiat Platformu denizde maden arama projesine hem yöre halkının hem de belediyeni­n karşı olduğunu belirterek, madene karşı mücadele edecekleri­ni açıkladı. Platform açıklaması­nda “Gerek yaşadığımı­z bölgede, gerek ülkemizde vahşi madenciliğ­in yarattığı yıkımlar ortadayken, hem de yanı başımızda Altınova’da, hem de denizde böyle bir madencilik faaliyetin­e göz yummamız, razı olmamız düşünüleme­z. Bölgemize hiçbir yarar sağlamayac­ak, aksine geri dönüşü olmayan yıkımlar yaratacak bu projeyi istemiyoru­z. Denizimizi, kumsalımız­ı, yaşam alanlarımı­zı hep birlikte korumaya kararlıyız” denildi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye