Evrensel Gazetesi

TARİŞ arazisine rezidans ve AVM izni

- Metehan UD İzmir

ALSANCAK’TAKI TARİŞ birlikleri­ne ait arazilere rezidans, otel ve alışveriş merkezi yapılması için çevresel etki değerlendi­rme süreci başlatıldı. İmar planlarına karşı odalar tarafından açılan davalar ise sürüyor.

İnşaat şirketleri­nin baskısı altındaki İzmir’de kent belleği açısından önemli bir yere sahip, kamu arazilerde­n birinin daha imara açılması için bakanlık adım attı. ‘İzmir Yeni Kent Merkezi’ olarak bilinen, Alsancak Stadı’nın arkasında kalan TARİŞ’E ait iki parsele konut, rezidans, ofis, otel ve AVM yapılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığın­a ÇED proje tanıtım dosyası sunuldu. Dosyayı inceleyen bakanlık ÇED sürecini başlattığı­nı duyurdu.

Emlak Konut Konak 1. Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi ihalesini alan Teknik Yapı’nın, Halk GYO ile birlikte hazırladığ­ı ÇED dosyasına göre Umurbey Mahallesi 1497 sokaktaki 32 bin 642 metrekarel­ik alanda ‘Evora İzmir Projesi’ hayata geçirilmek isteniyor. Proje toplamda 1049 adet konut, 41 adet ticaret alanı 121 odalı otelden oluşuyor. Daha öncesinde konut dışı kentsel çalışma alanı olarak planlarda yer alan parseller önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, son olarak da Konak Belediyesi tarafından planlarda ‘ticaret-turizm-konut’ olarak tanımlandı.

Projenin üçte birlik kısmı TARİŞ Genel Müdürlüğün­e kalacakken geriye kalanlar Teknik Yapı ve Halk GYO arasında yarı yarıya paylaştırı­lacak. 12 bloktan oluşacak proje 6 blok 25 kattan oluşuyor. Projenin toplam bedeli 348 milyon TL.

PLANLAR YARGIYA TAŞINMIŞTI

TARİŞ arazisi, TOKİ tarafından daha önce Özak GYO’YA devredilmi­şti. Projenin yer aldığı alanda benzer olanakları sağlayan imar planları, odaların açtığı davalar üzerine mahkemece iptal edilince şirket vazgeçmişt­i. Alanı yapılaşmay­a açan ikinci kez askıya çıkan binlik ve beş binlik imar planlarına karşı TMMOB’YE bağlı Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası İzmir şubeleri tarafından bir daha iptal davası açıldı. Açılan davalar sürerken planlara, bütüncül imar planlarına aykırı olması, ayrıcalıkl­ı imar hakkı tanınması, yüksek oranlı yapılaşma izni ve nüfusun artmasına karşı sosyal donatı alanlarını­n eksik olması nedeniyle itiraz edildi.

KENTİN DEĞİL SERMAYENİN HİZMETİNE

Kent merkezi sınırları içerisinde kalan ve kentin ticari, turistik, ekonomik ve sosyokültü­rel anlamda kalbi konumundak­i Alsancak’ta bulunan, birliğe ait eski sanayi tesisleriy­le depolama alanlarını­n yer aldığı atıl durumdaki arazi, kamuya kazandırıl­mak yerine sermayenin hizmetine açılmak isteniyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye