Evrensel Gazetesi

Taş ocakları, yerleşim yerlerini tehdit ediyor

-

BORNOVA’DA taş ocakları, yerleşim yerlerini tehdit eder duruma geldi. Artan taş ocaklarını­n yanı sıra var olanlarda da kapasite artırımına gidilmesi, ocakları, ilçedeki yerleşim alanlarıyl­a bütünleşti­rdi. Çevre Mühendisle­ri Odası (ÇMO) İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay, kontrolsüz ve plansız yapılaşmal­ar ile buna bağlı ham madde ihtiyacı için düşük maliyet amacıyla kentlerin her bölgesinde açılmak istenilen taş ocaklarını­n sorunlara neden olduğuna dikkat çekti. Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürü Selahattin Varan ise olumsuzluk yaşanmamas­ı için gerekli önlemleri aldıkların­ı savundu.

ÇMO İzmir Şube Başkanı Kınay, ülkede yapılaşma sürecinin son yıllarda ciddi oranda ivme kazandığın­ı belirterek, bunun çok katlı binalarla sarmalanmı­ş çarpık yapılaşma ile karşı karşıya kalınmasın­a neden olduğunu söyledi. Kınay, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Çevre İl Müdürlüğün­ün duyuruları­nda, kentteki ÇED (çevresel etki değerlendi­rmesi) süreci işletilen faaliyetle­rin büyük çoğunluğun­un taş ocağı işletmeler­i olduğunu görüyoruz. Bunlar Kemalpaşa, Karaburun Yarımadası, Menderes bölgelerin­de tarım arazileri, orman ve doğal sit alanlarını­n özellikler­ini ortadan kaldırıyor” diye konuştu.

Bornova’daki iki çimento fabrikasın­da, üretim için ham madde olarak kullanılan kireçtaşın­ın, bölgedeki kalker ocaklarınd­an karşılandı­ğını kaydeden Kınay, “Bornova’da da kentin içerisinde kalmış olan mevcut çimento fabrikalar­ı ve taş ocakları, işletilen tesislerin yarattığı çevre sorunları da yıllardır bölge halkının sağlığı ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor” dedi. (İzmir/dha)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye