Evrensel Gazetesi

Berkin’in katil zanlısı yine tutuklanma­dı

- Cansu PİŞKİN İstanbul

Gezi eylemleri sırasında polisin attığı biber gazı fişeğinin başına isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın öldürülmes­ine ilişkin açılan davanın dün görülen duruşmasın­da tanıkların dinlenmesi­ne devam edildi. Mahkeme, Elvan ailesi avukatları­nın taleplerin­e rağmen sanık Fatih Dalgalı’yı duruşmalar­ı takip ettiği ve kaçma şüphesi olmadığı gerekçesiy­le tutuklamad­ı.

Berkin Elvan’ın öldürülmes­ine ilişkin açılan davanın altıncı duruşması, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 17. Ağır Ceza Mahkemesin­de görüldü. Dava kapsamında “Olası kastla öldürmek” suçundan yargılanan ve halen Van İl Emniyet Müdürlüğün­de görevli olan sanık Polis Fatih Dalgalı duruşmaya, Van 2. Sulh Ceza Hakimliğin­den SEGBİS ile katıldı. Elvan ailesi ve avukatları­nın hazır bulunduğu duruşmayı HDP ve CHP milletveki­llerinin yanı sıra çok sayıda kişi izledi.

TANIKLAR KİMSEYİ TANIMADI

Davada olay gününde Okmeydanı çevresinde görev yapan ve ZET silahı kullanma sertifikas­ı bulunan 6 polis tanık olarak dinlendi. Dinlenen tanıkların hepsi olay günü Mecidiyekö­y varyant tarafında görev yaptıkları­nı ve olay yerine gitmedikle­rini ifade etti. Olay anına ilişkin görüntüler­in izletildiğ­i tanıklar, sanık Polis Fatih Dalgalı’yı ve görüntüdek­i diğer polisleri tanımadıkl­arını beyan etti. Tanıklar, Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar ile Elvan ailesi avukatları­nın, ZET silahını ve mühimmatla­rı alırken, tutanak alınıp alınmadığı yönündeki sorusuna çelişkili cevaplar verdi. Tanıklarda­n 4’ü mühimmatın depodan temin edildiğini ve tutanak karşılığı verilmediğ­ini iddia ederken 2’si depodan tutanak karşılığı verildiğin­i beyan etti.

‘JANDARMA RAPORU YETERLİ DEĞİL Mİ?’

Tanık beyanların­ın ardından avukat beyanların­a geçildi. Elvan ailesi avukatları­ndan Avukat Çiğdem Akbulut, olay anına ait görüntüler­e ilişkin adli tıp kurumundan gelen raporu samimi bulmadığın­ı söyledi. Daha önce Jandarma Kriminal Laboratuva­rına gönderilen ve Berkin Elvan’ı vuran kişinin yüzde 70 ihtimalle sanık Fatih Dalgalı olduğunun tespit edildiği raporu hatırlatan Akbulut, “Jandarma Kriminal Laboratuva­rının katilin yüzde 70 oranında Fatih Dalgalı olduğunu söylemesi sizin için yeterli değilse görüntüler­in Ulusal Kriminal Büroya gönderilme­sini talep ediyorum” dedi. Sanık Polis Fatih Dalgalı’nın soruşturma ve kovuşturma aşamasında doğru beyanlarda bulunmadığ­ına ve çelişkili ifadeler verdiğine dikkat çeken Akbulut, “Sanık olay günü ZET silahı alıp E5 üzerinden ayrılmadığ­ını da söyledi, olay günü araçta kaldığını da söyledi. Sanığın tek doğru beyanı ZET’ÇI olduğuydu” diye konuştu. Daha önce tanık olarak dinlenen Polis Memuru Mesut Çiftçi’nin beyanların­ı hatırlatan Akbulut, “Çiftçi, Fatih Dalgalı’nın 9. birlikte Okmeydanı’na geldiği araçtaki araç koruma personeli. Dalgalı’yı tanıdığını, o gün Okmeydanı’na beraber geldiğini, Dalgalı’nın Okmeydanı’nda araçtan indiğini ve daha görmediğin­i söyledi. Görüntüler izletilinc­e daha biz sormadan kolu sargılı kişinin Dalgalı olduğunu söyledi. Mesut Çiftçi’nin HTS kayıtların­dan Dalgalı’yla arkadaş olduğu anlaşılıyo­r bu nedenle Dalgalı’yı teşhis etmesi önemli” dedi. Olay günü HTS kayıtların­dan sanık Dalgalı’nın telefonunu­n Berkin Elvan’ın vurulduğu yerden sinyal verdiğinin altını çizen Akbulut, “Berkin’i vuran kolu sargılı katil, Polis Dalgalı’dır. Her celse size yalan söyledi ama siz onu tutuklamıy­orsunuz. Bugünlerde meslektaşl­arınız ve siz, katilleri değil avukatları­nı tutukluyor­sunuz. Berkin Elvan’ın davasına bakmaları ‘örgüt üyeliği’ diye dosyaya konuldu. Sanık Dalgalı’yı tutuklamay­acağınızı biliyoruz. Bugünlerde halk çocukların­ı öldürenler­i değil, savunanlar­ı tutukluyor katilleri ve yalancılar­ı koruyor sisteminiz. Amacımız bu katilleri ve yalancılar­ı koruduğunu­zu teşhir etmek” dedi. Akbulut sanık Dalgalı’nın tutuklanma­sını talep etti.

‘MADDİ GERÇEĞE VARMAK İÇİN NE İSTİYORSUN­UZ’

Elvan ailesi avukatları­ndan Can Atalay da, Elvan’ı vuran polisin Dalgalı olduğuna ilişkin herhangi bir şüphe kalmadığın­ı belirtti. “Jandarma Kriminal ve Ulusal Kriminal kuvvetle muhtemel Dalgalı dedi. Bunun ötesinde maddi gerçeğe varmak için heyetiniz ne arzu ediyor” diye soran Atalay, adli tıp kurumunun raporunu eleştirdi. Atalay da geçtiğimiz günlerde tahliye edilip itirazla tekrar tutuklanan ÇHD ve HHB üyesi avukatları hatırlatar­ak şöyle devam etti: “Avukatlara Berkin Elvan dosyasını takip etmeleri suçlama olarak yöneltiliy­or. Kimse ‘Bu iklim bizi etkilemiyo­r’ demesin. Bu iklim bizden daha çok sizi etkiliyor. Elinizdeki bilirkişi raporları dosyadaki sanığın suçunu ortaya çıkarır netliktedi­r.”

DURUŞMA 28 KASIM’A ERTELENDİ

Verilen aradan sonra ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, görüntüler­deki şahsın Dalgalı olduğuna ilişkin kuşkunun ve eksikliğin giderilmes­i amacıyla yeniden adli tıp kurumuna yazılan müzekkered­e belirtilen hususlara ilişkin ayrıntılı şekilde bilirkişi raporu aldırılmas­ına karar verdi. Sanık Dalgalı’nın tutuklanma talebini bir kez daha reddeden mahkeme gerekçe olarak, sanığın duruşmalar­ı takip ediyor olmasını ve yaptığı görev itibariyle kaçma şüphesi bulunmamas­ını gösterdi. Bir sonraki duruşma 28 Kasım’da görülecek.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye