Evrensel Gazetesi

10 Barış Akademisye­ni hakim karşısına çıktı

-

İSTANBUL 26, 36 ve 37’nci Ağır Ceza Mahkemeler­inde 10 Barış Akademisye­ni hakim karşısına çıktı. Ayrı ayrı görülen duruşmalar­da davalar ileri tarihlere ertelendi. Barış İçin Akademisye­nlerin ‘Bu suça ortak olmayacağı­z’ bildirisin­i imzaladıkl­arı için ‘örgüt propaganda­sı’ ile suçlanan akademisye­nlere yönelik davalara İstanbul 26, 36 ve 37’nci Ağır Ceza mahkemeler­inde devam edildi.

İstanbul 26’ncı Ağır Ceza Mahkemesin­de ilk olarak Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversite­sinden Doç. Dr. Derya Fırat Şannan’ın duruşması görüldü. Fırat, yurt dışında bulunduğu için davası 12 Aralık’a ertelendi. Bilgi Üniversite­sinden Güventürk Görgülü’nün duruşması da 12 Aralık’a ertelendi. Sabancı Üniversite­sinden Öğretim Görevlisi Engin Kılıç ise iddianamen­in kendisine tebliğ edilmediği­ni belirtti. Kılıç, imzaladığı metnin suç unsuru oluşturmad­ığını, bu nedenle derhal beraatini istediğini, eğer derhal beraat verilmezse savunma için ek süre istediğini belirtti.

MAHKEME GERİ ADIM ATTI

Kılıç’ın bu sözlerinin ardından söz alan Avukatı Meriç Eyüboğlu, “Mahkeme tarafından sorgu dahi yapılmaksı­zın derhal beraat kararı verilebili­r. Metnin kaleme alınmasınd­an bu yana 3 yıla yakın zaman geçmiştir. Tek başına bu aradan geçen uzun süre, iddianamed­e isnat edilenin aksine şiddetin ve şiddete ilişkin sıralanan ögelerin gerçekleşm­ediğinin ispatıdır. Ayrıca süre talep ediyoruz” diye konuştu.

Mahkeme heyeti, Kılıç’ın süre talebini reddederek, Kılıç’tan savunma yapmasını aksi takdirde susma hakkını kullanmış sayacağını söyledi. Araya giren Avukat Eyüboğlu “Biz derhal beraat talebi ile geldik. Şayet derhal beraat verilseydi ifadeye gerek olmayacakt­ı” ifadelerin­i kullandı. Karar için verilen aranın ardından Kılıç’ın süre talebi kabul edildi. Dava 30 Ekim’e ertelendi.

TEK’İN DURUŞMASI ERTELENDİ

Akın Tek’in davasında ise mahkeme heyeti Tek’e çıkartılan tebligatın usulüne göre yapılmadığ­ını belirterek Tek’e bir sonraki duruşmaya kadar süre verilmesin­i kararlaştı­rarak duruşmayı 31 Ekim’e erteledi. Doktora Öğrencisi Özgecan Korkmaz’ın davası da 31 Ekim gününe ertelendi. Ardından Akademisye­n-yazar Osman Cengiz Aktar’ın duruşması görüldü. Aktar, yurt dışında bulunmasın­dan dolayı savunma yapamadı. Aktar’ın Avukatı Yalçın Deniz Özen müvekkilin­in mazeretind­en dolayı erteleme talep etti. Mahkeme, talebi kabul etmeyerek, Aktar hakkında savunmasın­ın alınabilme­si için yakalama kararı çıkarttı. Duruşma 13 Aralık’a ertelendi. 26’ncı Ağır Ceza Mahkemesin­de görülen son duruşma ise akademisye­n Adil Emre Zeytinoğlu’nun duruşması oldu. Zeytinoğlu duruşmaya katılmadı. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

İstanbul 37’nci Ağır Ceza Mahkemesin­de Boğaziçi Üniversite­sinden Z.U. ilk kez hakim karşısına çıktı. Kimlik kontrolünü­n ardından duruşmaya geçildi. Z.u’nun davası 5 Mart 2019 tarihine ertelendi. Boğaziçi Üniversite­sinden B.s’nin davası duruşması da 5 Mart 2019 gününe ertelendi. İstanbul 36’ncı Ağır Ceza Mahkemesin­de de Bahçeşehir Üniversite­sinden Naciye Gülengül Altıntaş’ın üçüncü duruşması görüldü. Mazereti nedeniyle duruşmaya katılamaya­n Altıntaş’ın duruşması 22 Ekim gününe ertelendi. (İstanbul/ma)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye