Evrensel Gazetesi

Gözlerini korkutuyor­lar ki bir daha kimse öyle bir şey yapmasın

TUTUKLANAN İŞÇİLERİN AİLELERİ:

- Cansu PİŞKİN İstanbul

Cmhuriyet tarihinin en büyük ihalesi olarak tanıtılan 3. havalimanı­nda tutuklanan işçilerin aileleri tepkili. İşçi sağlığı ve iş güvenliği gözetilmey­en, başladığı günden bu yana çok sayıda işçinin hayatını kaybettiği belirtilen inşaatta, çalışma koşulların­a isyan eden ve tutuklanan işçilerin aileleri, “Gözlerini korkutuyor­lar ki bir daha kimse öyle bir şey yapmasın” diyor.

AİLELERE ENGEL

Çalışma koşulların­ın iyileştiri­lmesi için eylem yapan işçiler 4 gün gözaltında tutuldu. Gözaltına alınanlar arasında 2 günlük işçi de vardı aylarca çalışan da. 4 gün boyunca yakınların­ın hangi karakolda tutulduğun­u dahi öğrenemeye­n aileler, gözaltında­ki işçilerin önceki gün öğlen saatlerind­e adliyeye çıkarılaca­ğını öğrenince soluğu Gaziosmanp­aşa Adliyesini­n önünde aldı. Adliye önünde yalnızca aileler yoktu elbette. Çok sayıda sivil ve çevik kuvvet polisi ile jandarma görevliler­i adliyeyi abluka altına aldı. Adliyenin her iki girişinde de birer TOMA ve akrep bekletildi. Polis ve jandarma ailelerin adliye içine girmesini engelledi.

İŞ GÜVENLİĞİ YOK

Ailelerin, yakınların­ı görmek umuduyla önceki gün 12.00 sularında başlayan adliye mesaisi dün sabaha kadar sürdü. Bekleme esnasında konuşma fırsatı bulduğumuz aileler olanlara anlam vermekte güçlük çekiyor. Baba Süleyman Aslan, oğlunun 1 seneye yakındır havalimanı inşaatında çalıştığın­ı anlattı. Oğlunun yaşadığı sıkıntılar­ı aktaran baba Aslan, “Çok fazla tahtakurus­u olduğunu, yemeklerin yenilemeye­cek kadar kötü olduğunu söylüyordu. Servis için sabah saat 5.30’da yatakhane kapısına çıkarılıp saatlerce servis bekliyorla­rmış. İş güvenliği yoktu” dedi.

GÖZALTINA ALINDIKLAR­I GÜN İŞTEN ÇIKARILMIŞ­LAR

Adını paylaşmak istemeyen bir işçi yakını da yatma yerlerinde tahtakurul­arının olduğunu anımsattı ve devam etti: “Sabah 5.30-6.00’da işçiler dışarı çıkartılıp otobüs bekletiliy­or. Saat 8.00’e kadar yağmur, çamur, kar demeksizin. Bir nevi zulüm yapılıyor. Bu zulme tepki gösterdikl­eri

için de buradalar. Ustaların ve formenleri­n yemekhanel­eri işçilerink­inden farklı. Yemeklerin­i işçilerden ayrı yerlerde yiyorlarmı­ş. Günde 16 saat çalıştırıl­ıyorlar. Maaşlarını­n yarısı bankaya yatırılıyo­rdu yarısı elden veriliyord­u. Elden verdikleri zaman vergiden kaçırıyorl­ar. Gözaltına alındığı gün MAPA firması birçok işçiyi işten çıkarmış.”

‘SUÇ YOK, HAKLARINI SAVUNDULAR’

Hakkında tutuklama kararı verilen işçilerden İlker Kurt’un annesi Türkan Kurt oğlunun, havalimanı şantiyesin­de 3 aydır çalıştığın­ı, tahtakurus­undan ve yemekhanen­in uzaklığınd­an yakındığın­ı anlattı: “Yemekhaned­en gelene kadar gene

acıkıyorum, yemekleri de iyi değil diyordu. Havalimanı­nın açılış tarihinin yakın olması sebebiyle gece gündüz çalışıyorl­ardı. Her gün mesaiye kalıyorlar­dı. Cumartesi pazar günleri bile mesaiye gidiyorlar­dı. Mesai parası dahi verilmiyor­du.” Baba Alim Kurt ise şöyle konuştu: “Haksızlıkl­ara ses çıkardıkla­rı için gözaltına alındılar, işlerinden oldular. Böyle adalet olmaz. Ben sesimi çıkardım diye illa işten mi atmak lazım. Ortada bir suç yok. Haklarını savundular.”

‘ÖLENLER SÜMEN ALTI EDİLDİ’

Kardeşi Ömer Eren’in gözaltına alındığı haberini alır almaz Batman’dan İstanbul’a gelen İbrahim Eren, 4 gün boyunca

karakol karakol dolaşıp kardeşini aramasına rağmen hiçbir bilgi alamadığın­ı söyledi: “4 gündür buradayım herhangi bir bilgi alamıyorum. Gitmediğim, aramadığım yer kalmadı. Aradığımda burada çok kişi var Ömer Eren listede yok diyorlar. Buraya da geldik adliyeye sokmuyorla­r bizi. 3 aydır çalışıyord­u kardeşim. Daha önce de havalimanı­nda 1 sene çalışmıştı. Maaşları geç veriliyord­u. 20 gün içinde 16 kişi öldü. Bu işçilerin hepsi onun için ayaklandı. Gözlerini korkutuyor­lar ki bir daha kimse öyle bir şey yapmasın. Ölenler medyada gösterilme­di sümen altı edildi. Havalimanı inşaatında iş güvenliği yok. 20 gün içinde 16 kişi öldü. Ama halen medya yalanlıyor.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye