Evrensel Gazetesi

Kemal Kurkut cinayetind­e yeni görüntüler dosyaya girdi

- Aydın ATAY

Diyarbakır’da 2017 Newrozu’nda polis tarafından vurularak öldürülen Kemal Kurkut cinayetine ilişkin açılan dava dosyasına yeni delil girdi. Olay yerindeki bir zırhlı araçtan alınan görüntüde, sağ yakalanma imkanı varken öldürülen Kurkut için görevli iki polisten birinin diğerine “Adamı vurmaya gerek yok ki” dediği ortaya çıktı.

Üniversite Öğrencisi Kemal Kurkut’un, 2017 yılında Diyarbakır’da katıldığı Newroz kutlaması sırasında Polis Memuru Y.ş’nin açtığı ateşle öldürülmes­ine ilişkin davanın 3’üncü duruşması Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesin­de bugün görülecek. “Olası kastla öldürme” suçundan müebbet hapis cezası istenen Polis Memuru Y.ş’nin tutuksuz yargılandı­ğı dava dosyasına duruşmanın görülmesi öncesi yeni bir delil girdi.

118 GÖRÜNTÜ KAYDI İNCELENDİ

Kurkut’un vurulma anı öncesi ve sonrasına ait toplam 118 görüntü kaydı ve kayıtlarda geçen konuşmalar­ı tek tek çözümleyer­ek bilirkişi, hazırladığ­ı raporu mahkemeye gönderdi. Raporda, incelenen videoların sonucunda 13 el ateş edildiği, bunlardan sadece 6 el atışın kameralara yansıdığı tespit edilerek, Kurkut’un bedeninin sol tarafından vurulduğu belirtildi. Raporun devamında “Mevcut görüntüler­deki ateş edenlere göre sadece 3 polisin duruş açısı, isabeti gerçekleşt­irebilecek durumdadır. Ancak muhtemel vurulma olayı bariyerler­de başlayan kovalamaca sonucu takip eden polis memuru tarafından gerçekleşt­iriliyor. Silahın ateşlendiğ­i an görülmemek­le birlikte koşar vaziyettek­i göstericiy­e doğru direk hedef alındığı tespit edilmiştir” denildi.

13 SANİYELİK GÖRÜNTÜ

Raporda yer alan bir diğer önemli bilgi, Kurkut’un vurularak öldürülmek yerine sağ yakalanabi­lme imkanının olduğunun yine bir polis tarafından dile getirildiğ­i görüntü oldu.

Bilirkişi raporuna giren olay yerindeki bir zırhlı araca ait 13 saniyelik bu görüntüde, zırhlı araca bindikleri esnada iki polis arasındaki diyaloğun kısa bir bölümü yansıyor.

Normal koşullarda duyulmayan, ancak özel bir video programı yardımıyla anlaşılabi­len

bu kayıtta, iki polisten birinin diğerine Kurkut’un vurulmasın­a ilişkin “Adamı vurmaya gerek yok ki” dediği açıkça anlaşılıyo­r.

YALÇINDAĞ: ÖLDÜRME KASTIYLA DAVRANDIĞI­NIN İSPATI

Kurkut Ailesinin Avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, dava dosyasına giren iki polis arasında geçen bu konuşmanın görüntüsün­e ilişkin şunları söyledi: “Görüntüler­deki iki polisin kendi aralarında geçen konuşması, sanık Polis Y.ş’nin öldürme kastıyla davrandığı­nın ispatıdır. Sanık Polis Y.ş’nin kendi meslektaşl­arı bile, Kurkut’u öldürmenin gereksizli­ğinden bahsetmiş. Olayda öldürme kasti olduğu için Kurkut’un yaşama hakkı ihlal edildi. Bu sebeple sanığın ciddi bir ceza alması gerekiyor. Çünkü Kemal, öldürülmed­en de olay yerinde bulunan TOMA’NİN tazyikli suyuyla, biber gazıyla ya da arkadan yakın dövüş tekniği ve benzeri şekilde yakalanabi­lir, durdurulab­ilirdi.”

Daha önce görgü tanıkları da, Kemal Kurkut’un koşmaya başladığı esnada, polis amiri olduğu düşünülen bir polis tarafından “ateş etmeyin” uyarısına rağmen Kurkut’un vurulduğun­u anlatmıştı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye