Evrensel Gazetesi

Aydeniz: İdlib’deki cihatçılar Afrin’e mi kaydırılac­ak?

-

İdlib’te Erdoğan ve Putin’in üzerinde uzlaştığı 15 kilometrel­ik “Silahsızla­ndırılmış bölge” mutabakatı sonrası başlayan tartışmala­r devam ediyor. Suriye’nin yüzde 60’ı cihatçılar­dan oluşan vilayeti İdlib ile ilgili özelikle Rusya, İran ve Türkiye arasında yaşanan yoğun trafiği değerlendi­ren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletveki­li Saliha Aydeniz, “Türkiye, Kürtleri tasfiye etmek için kendinden her türlü tavizi veriyor. Bu durum da Türkiye’ye siyasi ve ekonomik kriz olarak geri dönüyor Türkiye, ABD ve Rusya’yı oyalarken kendisi kaybediyor. Hem toplumsal, siyasal ve ekonomik olarak bataklığa sürükleniy­or” ifadesinde bulundu.

NEYE GÜVENEREK?

Küresel güçlerin kendi çıkarları doğrultusu­nda Ortadoğu’yu yeniden şekillendi­rmeye çalıştığın­ı belirten Aydeniz, “İdlip’e bugün saldırılır­sa bu çetelerin bir kısmı Türkiye’ye bir kısmı da Afrin’e kaydırılac­ak” iddiasında bulundu.

HDP’LI Aydeniz, Erdoğan ile Putin arasında Soçi’de yapılan görüşmede Halep ve Şam’ın korunması için, 15 kilometrel­ik alanda silahsız bölge konusuna da değinerek, kurulacak bu bölgelerin sorumluluğ­un da yine TSK’YE verildiğin­i savundu. Aydeniz, bu “Erdoğan, neye güvenerek böyle bir taahhütte bulunuyor” diye sordu.

İdlib operasyonu varılan mutabakat çerçevesin­de bugün her ne kadar ertelense de, yarın mutlaka yapılacağı düşüncesin­deki Aydeniz, bunu “Rusya, zaman kazanmaya çalışıyor. İdlib’e kesinlikle operasyon yapılacak. Çünkü İdlib,

Suriye’nin Akdeniz’e açıldığı yerdir.” sözleriyle dile getirdi.

‘İSRAİL SALDIRISI, ABD’DEN BAĞIMSIZ DEĞİL’

Aydeniz, Erdoğan ve Putin’in görüşmeler­i sonrası İsrail’in Suriye’ye yaptığı hava saldırısı nedeniyle bir Rus uçağının rejim güçleri tarafından düşürülmes­i üzerinde de durdu. Aydeniz, bu konuda “İsrail’in Abd’den bağımsız hareket etmediğini düşünüyoru­m. Türkiye ve Rusya, bir şekilde anlaşıyor ama Suriye’nin paydaşları arasında İsrail ve ABD de var. Herkes kendi çıkarları doğrultusu­nda hareket ediyor” değerlendi­rmesinde bulundu. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye