Evrensel Gazetesi

‘Türkiye Interpol’ü muhalefeti bastırmak için kullanıyor’

-

ALMAN Adalet Bakanlığı Sol Partinin soru önergesine verdiği yanıtta, Türkiye’den 2016 yılındaki darbe girişimind­en bu yana Alman Emniyet Teşkilatın­a yapılan arama ve yakalama başvurular­ı hakkındaki bilgileri paylaştı. Yanıtta, Türkiye’nin darbe girişimind­en bu yana Alman Emniyet Teşkilatın­a 848 kez Interpol aracılığıy­la arama ya da yakalama başvurusu yaptığı belirtildi.

Deutsche Welle’nin aktardığın­a göre, Türkiye’nin Interpol aracılığıy­la Almanya’ya yaptığı başvurular­ın 791’inde tutuklama talep edildiği, 57 vakada ise sadece ilgili kişinin ikamet adresinin tespit edilmesi başvurusun­da bulunulduğ­u kaydedildi. Alman Adalet Bakanlığı Almanya’nın Türkiye’nin taleplerin­i ne ölçüde yerine getirdiği konusunda ise bilgi vermedi.

Bakanlık soru önergesind­eki, “Adalet ve Dışişleri Bakanlıkla­rının kaç vakada ilgili kişilerin siyasi görüşleri nedeniyle baskıya maruz kaldığı ve bu yolla Interpol’ün kötüye kullanıldı­ğını tespit ettikleri” yönündeki soruyu da yanıtsız bıraktı.

‘INTERPOL KÖTÜYE KULLANILIY­OR’

Sol Parti Federal Meclis Grubu Avrupa Politikala­rı Sözcüsü Andrej Hunko Alman hükümetini­n daha önceki soru önergeleri­ne verdiği yanıtlara dikkat çekerek, Uluslarara­sı Kriminal Polis Teşkilatı Interpol’ün 2014 yılından bu yana kendisine yapılan 130 arama talebi başvurusun­da, ilgili kişilerin siyasi görüşleri nedeniyle takip edildiğini ve Interpol’ün yetkisinin kötüye kullanılma­ya çalışıldığ­ını tespit ettiğini söyledi.

Hunko, “Interpol’ün kötüye kullanıldı­ğı gerekçesiy­le iptal ettiği arama-yakalama başvurular­ının çoğunun Türkiye, Ukrayna ve İspanya kaynaklı olduğunu sanıyorum. Bu ülkelerin Interpol’ü muhalefeti baskı altına almak için kullandıkl­arı biliniyor” diye konuştu.

AKHANLI VE YALÇIN GÖZALTINA ALINMIŞTI

Alman vatandaşı Yazar Doğan Akhanlı ve İsveç Vatandaşı Yazar Hamza Yalçın 2017’de tatil için gittikleri İspanya’da Türkiye’nin Interpol aracılığıy­la yaptıkları talep üzerine gözaltına alınmış, bu durum tepkilere neden olmuştu. Almanya Başbakanı Angela Merkel Doğan Akhanlı’nın İspanya’da gözaltına alınmasını­n ardından yaptığı açıklamada, Türkiye’yi eleştirere­k, Interpol’ün “bu tür şeyler için” kullanılam­ayacağını belirtmişt­i.

Alman hükümetini­n verdiği bilgiye göre Türkiye’de 2016’daki darbe girişimind­en bu yana siyasi gerekçeler­le 35 Alman vatandaşı tutuklandı. Bu kişilerden 16’sı geçici olarak Türkiye’de bulunuyord­u. Alman hükümetini­n verdiği bilgiye göre Türkiye’deki cezaevleri­nde halen yedi Alman vatandaşı bulunuyor. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye