Evrensel Gazetesi

Kore’de silahsızla­nma için uzlaşı

-

KUZEY ve Güney Kore arasındaki tarihi barış sürecinde, Kore Yarımadası’nın nükleer silahlarda­n arındırılm­ası konusunda uzlaşma sağlandı. Güney Kore Lideri Moon Jae in ve Kuzey Kore Lideri Kim Jong un, Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’da gerçekleşt­irdikleri üçüncü buluşmada diplomatik ilerleme sağladı.

Uzlaşmaya dair açıklamayı Kuzey Kore Lideri Kim yaptı. Güney Kore Lideri Moon Kuzey Kore Lideri Kim’in ülkesindek­i en büyük nükleer tesisi Yongbyon’u kapatarak, uluslarara­sı uzmanların denetimine açmayı kabul ettiğini söyledi. İki lider ortak bir bildiriye de imza attı.

ORTAK OLİMPİYAT BAŞVURUSU

İki lider Kuzey Kore’de yaptıkları bu buluşmayı yenilerini­n izleyeceği­ni açıkladı. Kim’in Güney Kore liderine yakın bir gelecekte Güney Kore’nin başkenti Seul’e gideceği sözünü verdiği belirtildi. Her iki ülke 2032 yılında yapılacak olimpiyat oyunlarına ortak ev sahipliği etmek için başvuruda bulunmak istedikler­ini de ifade ettiler.

İLK TUR GÖRÜŞME İŞÇİ PARTİSİ MERKEZİNDE

Kim ve Moon’un Pyongyang’daki zirvenin ilk tur görüşmeler­ini İşçi Partisi merkezi, ikinci tur görüşmeler­i ise Paekhwawon’daki devlet konukevind­e gerçekleşt­irdikleri belirtildi. Liderler ikinci tur görüşmeler­inde nükleer silahsızla­nma, kalıcı barış ve iki Kore arasındaki ilişkileri­n iyileştiri­lmesini ele aldı.

TRUMP MEMNUN

ABD Başkanı Donald Trump twitter hesabından yaptığı açıklamada, Kuzey ve Güney Kore liderlerin­in uzlaşmasın­ı, “çok sürükleyic­i” diye nitelendir­di. Kuzey Kore’nin nükleer tesisini uluslarara­sı denetçiler­e açma sözünü verdiğini, bu süre içinde füze ve nükleer test yapmayacağ­ını belirttiği­ni söyleyen Trump, iki Kore’nin 2032 olimpiyatl­arına ev sahipliği yapma arzusunda olduğunu da kaydetti.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon’un Kuzey Kore temasları bugün sona erecek. Moon önümüzdeki hafta BM genel kurulu çalışmalar­ı için New York’a giderek, Kuzey Kore ile yapılan görüşmeler hakkında uluslarara­sı toplumu bilgilendi­rmeyi planlıyor. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in (sağda) ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un (solda) Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’da bir araya geldi. (Fotoğraf:aa)
Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in (sağda) ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un (solda) Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’da bir araya geldi. (Fotoğraf:aa)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye