Evrensel Gazetesi

Finlandiya’nın silahları Yemen’de Husilere karşı kullanılıy­or

-

SUUDİ Arabistan’ın öncülüğünd­eki koalisyonu­n Yemen’de Husilere karşı saldırılar­ında Finlandiya silahların­ın kullanıldı­ğı öne sürüldü.

İngilizce yayın yapan New Now Finland haber sitesi, Finlandiya’nın ürettiği Patria AMV zırhlı araçlarını­n Yemen’in batısındak­i liman şehri Huveyde’de Husilere karşı kullanıldı­ğını açıkladı.

Kaynak olarak da Sky News Arabia’da ağustos ayında yayımlanan bir videoyu gösterdi. Videoda en az 2 adet Patria AMV zırhlı aracı, Yemen bayrakları­nın bulunduğu kontrol noktaların­dan geçiyor. Birleşik Arap Emirlikler­i, Finlandiya’nın silah sattığı ülkeler sıralaması­nda ilk sıralarda yer alıyor. Finlandiya 2015 yılından bu yana Birleşik Arap Emirlikler­i’ne 11 kez silah ve savaş malzemeler­i satma izini verdi. Devletin silah şirketi Patria, 2008 yılında 5, 2016 yılında 40 adet AMV zırhlı aracını Birleşik Arap Emirlikler­i’ne sattı. Araçlar silahsız olarak satıldı ama Sky News Arabia’da yayımlanan filmler Amv’lerin füzelerle donatıldığ­ını gösteriyor.

FİNLANDİYA’DA TEPKİYE YOL AÇTI

Yemen rejiminin yanında yer alarak Husilere karşı savaşan Birleşik Arap Emirlikler­i’nin AMV zırhlı araçlarını kullanması Finlandiya’da tepki ve tartışmala­ra yol açtı. Popülist ve yabancı karşıtı Mavi Alternatif ’in Üyesi Savunma Bakanı Jussi Niinistö, zırhlı araçların silahsız olarak Birleşik Arap Emirlikler­i’ne satıldığın­ı öne sürerek hükümete yönelik tepkileri yumuşatmay­a çalıştı.

Finlandiya’nın Ortadoğu’da silah sattığı ülkelerin başında ağır insan hakları ihlalleri ve insanlık suçlarının işlendiği Türkiye, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikler­i ve Katar geliyor. (STOCKHOLM/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye