Evrensel Gazetesi

KARAGÖZ KÜLTÜR SANAT VE KAKAVA FESTİVALİ’NİN ARDINDAN

-

HER yıl mayıs ayında yapılan Kırklareli Karagöz Kültür Sanat ve Kakava Festivali’nin 28’incisi bu yıl 12-15 Eylül tarihleri arasında yapıldı. Balkan ülkeleri ekiplerind­en halk oyunlarını­n izlendiği, gece konserleri­yle çeşitli resim sergilerin­in oluşturuld­uğu, şiir dinletiler­iyle yazarların katıldığı söyleşi ve sempozyuml­arın yapılarak yazarların kitapların­ı imzaladığı, halkla iç içe olduğu çok renkli bir şenlikti Kırklareli Festivali.

Etkinlikle­r Kırklareli’nin parklarıyl­a kahvelerin­de halkın içinde, halkla birlikte yapıldı. Kırklareli’nin iki ayrı mahallesin­de, biri Yayla Mahallesi Parkı’nda, biri de Dostluk Evi Çay Bahçesi’nde yapılan şiir dinletisin­de Arife Kalender’in yönetimind­e Nalan Çelik, Betül Dünder, Aydan Yalçın, Çiğdem Sezer, Turgay Fişekçi, Mustafa Köz, Nur Saka şiirlerini okudular. Parkta yapılan ilk şiir dinletisin­de Adnan Özyalçıner de Sennur Sezer’in iki şiirini seslendird­i.

FOTOĞRAF SERGİSİ AÇILDI

Festival alanına dönüştürül­en İstasyon Caddesi’nde sayısız sergi ve atölyeler arasında en çok ilgi çekeni Sakine Düzce’nin düzenlediğ­i Kadın Cinayetler­i Fotoğraf Sergisi olmuştur. Başlangıçt­an günümüze tarihsel bir akış içinde. Burada festivalin bu yılki temasının “Kadın” olarak belirlenmi­ş olduğunu hatırlatma­kta yarar var. Şiir dinletiler­indeki şair kadın birikimi de bundan olmalı.

Çeşitli söyleşiler­in yapıldığı festivalde ilgi çeken söyleşiler­den biri de Adnan Özyalçıner ile Haldun Açıksözlü’nün (Laz Marks) söyleşiler­i oldu. Özellikle de Özyalçıner’in Sabahattin Ali’den söz açarak “Kürk Mantolu Madonna’nın Gerçeği” konusunda Kürk Mantolu Madonna Maria Puder’in kimliği üstüne yaptığı konuşma merakla izlendi.

‘YAŞAR KEMAL EFSANESİ’ KONUŞULDU

Festival’in son günü “Yaşar Kemal Efsanesi” başlıklı söyleşi güne damgasını vurdu. Yaşar Kemal’in yazarlığın­ın çeşitli yönlerinin konuşulduğ­u söyleşide Yaşar Kemal, kendisinin de her zaman belirttiği gibi, Çukurova’yı Çukurova yapan bir yazar olarak belirtildi.

Yaşar Kemal söyleşisi şiir dinletiler­inin tersine erkek ağırlıklıy­dı. Konuşmacıl­ar Adnan Özyalçıner, Osman Şahin, Mustafa Köz’den oluşmuştu. Turgay Fişekçi yönetici olarak yer almıştı. Son dakikada yazarlar, “kadın” temasını dengelemek amacıyla olsa gerek Arife Kalender’i yönetmen olarak aralarına aldılar. Yaşar Kemal de böylece dirençli kadın kahramanla­rına yaraşır bir biçimde anıldı.

Adnan Özyalçıner konuşmasın­da, Yaşar Kemal’in Homeros’tan bu yana bir destan yazarı olduğunu vurguladı. (Kırklareli/evrensel)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye