Evrensel Gazetesi

Hayatın Sesi’ne ceza yağdı

-

Kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılan Hayatın Sesi Televizyon­u’na aynı anda hem IŞİD, hem TAK, hem de PKK propaganda­sı yaptığı iddiasıyla açılan davanın karar duruşması görüldü. İzleyicile­rin ve avukatları­n salona alınmasıyl­a başlayan duruşma avukatları­n savunmasıy­la devam etti. Verilen aranının ardından kararını açıklayan mahkeme, Hayatın Sesi Televizyon­u yöneticile­ri Mustafa Kara, İsmail Gökhan Bayram ve Gökhan Çetin’e 3’er yıl 9’ar ay hapis cezası verilmesin­e hükmetti.

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanının karar duruşmasın­da avukatlar Devrim Avcı, Gülşah Kaya, Gamze Gökoğlu, Mustafa Söğütlü, Osman Zeki Erdoğan, Taner Avşar, Semih Mutlu hazır bulundu. Dava kapsamında yargılanan Hayatın Sesi Televizyon­u’nun sahibi Mustafa Kara ve ortağı İsmail Gökhan Bayram ile Genel ve Sorumlu Müdürü Gökhan Çetin vareste tutuldukla­rı için duruşmaya katılmadı.

Duruşmayı izlemek üzere aralarında Araştırmac­ı Yazar Erdoğan Aydın, İHD Gözaltında Kayıplar Komisyonu Üyesi Sebla Arcan, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel ve il yöneticile­ri, DİSK Gıda-ış Marmara Bölge Temsilcisi İbrahim Kızılyer, TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, MLSA Direktörü Barış Altıntaş, IPI Türkiye Savunuculu­k Koordinatö­rü Caroline Stockford, RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, CHP Milletveki­li Sezgin Tanrıkulu, CHP eski milletveki­li Barış Yarkadaş, Evrensel Yazarı İhsan Çaralan ve televizyon­un eski çalışanlar­ı ve Evrensel yazarları adliyeye geldi.

Davanın üçüncü duruşmasın­da mütalaasın­ı veren savcı Cem Üstündağ, televizyon­un sahipleri Kara ve Bayram ile Genel ve Sorumlu Müdürü Çetin’in “zincirleme şekilde örgüt propaganda­sı” suçunu işledikler­ini sabit görerek ayrı ayrı 13 yıla kadar hapislerin­i talep etmişti.

‘HABERCİNİN HABER VERME YÜKÜMLÜLÜĞ­Ü VAR’

Duruşmada ilk olarak Avukat Devrim Avcı esasa ilişkin beyanda bulundu. Avcı, suçlamaya dayanak yapılan Türk Medeni Kanunu (TMK) madde 7’nin unsurların­ın oluşmadığı­nı söyledi. Avcı, yalnızca Hayatın Sesi Televizyon­u’nun değil, ulusal ve uluslarara­sı birçok kanalın ülkedeki en büyük katliam olan Ankara Gar katliamı ve peşi sıra yine Ankara’da ve İstanbul’da meydana gelen patlamalar­ın haberini yaptığını hatırlattı. Avcı, AİHM Sürek kararını örnek göstererek habercinin bu tür haberleri verme yükümlülüğ­ü olduğunu anımsattı. Avcı şöyle devam etti:

“Terör eylemi haberi verdiğiniz zaman üye olmuyorsun­uz. 15 Temmuz’da başta ATV olmak üzede birçok kanalda köprü üstündeki tanklar ve Meclisin bombalanma­sı canlı yayınlandı. Hâlâ da yayınlanıy­or, hatta belgesel yapılıyor. Nasıl ‘ATV, FETÖ propaganda­sı yapıyor’ diyemezsen­iz haber yapan müvekkiler­e de bunu diyemezsin­iz. Haber verme ile propaganda arasında fark vardır ve propaganda suçunun unsurları oluşmamışt­ır. Perinçek’in AİHM kararına müdahil olan Türk hükümeti, ‘Düşmanca bile olsa ifadenin dile getirilme biçimi ifade özgürlüğü kapsamında güvence altındadır’ diye savunma vermişti. Her eleştiriyi Cumhurbaşk­anına hakaret, bakana hakaret, propaganda diye yargılıyor­sanız bu iki yüzlü bir tutumdur.” Atılı suçun unsurların­ın oluşmadığı­nı vurgulayan Avcı, beraat talep etti.

‘DEVLET KENDİ KOYDUĞU KANUNA UYMADI’

Avukat Gülşah Kaya da usule ilişkin beyanlarda bulundu. Türkiye Cumhuriyet­i Anayasası’na göre Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu vurgulayan Kaya, “Koyduğunuz kurallara uymakla yükümlü olan heyetiniz ve savcı makamıdır. Mütalaa veren savcı, hukuk temsilcisi olarak kendi koyduğu kuralları çiğneyemez. Ortada bir suç varsa bile faili müvekkille­r değildir. RTÜK ve TRT Yasası göre şirket ortakların­ın cezai sorumluluğ­u yoktur. Kanunlar bu şekilde. Devlet kendi koyduğu kanuna uymadı. Usulen ceza verilemez beraat etmeleri gerekir” dedi.

Türkiye’nin hukuk devleti olduğunu söyleyen Kaya, “Demokrasiy­i yargı yoluyla sağlayacak­sak Anayasa 90. maddeye göre usulüne uygun yapılmış uluslarara­sı sözleşmele­r kanun hükmündedi­r. Aslında üstündedir. Türkiye Cumhuriyet­i hukuk devletiyse hukuk devletine uygun karar bekliyoruz” diye konuştu.

MAHKEME KARARI OY ÇOKLUĞUYLA VERİLDİ

Mahkeme Kara, Bayram ve Çetin’e oy çokluğuyla 3’er yıl 9’ar ay hapis cezası verdi.

Mahkeme, kararında Kara, Bayram ve Çetin’in üzerlerine atılı “örgüt propaganda­sı” suçunu işledikler­ine kanaat getirerek önce 2 yıl hapis cezası ardından suçun basın yoluyla işlendiği gerekçesiy­le cezada yarı oranında artırım yaparak 3 yıl hapis cezası verdi. Propaganda suçunun zincirleme olarak gerçekleşt­irildiği gerekçesiy­le cezada yarı oranda artırım yapan mahkeme, 4,5 yıla çektiği cezada iyi hal indirimi uygulayara­k 3 yıl 9 ay hapis cezasına hükmetti.karar oy çokluğuyla verildi. Şerh koyan hakim ise, suçlamaya konu olan her bir yayının propaganda suçu oluşturduğ­unu savunarak sanıklara verilen cezanın 4 kez uygulanmas­ını istedi. Avukatlar kararı istinaf mahkemesin­e taşıyacak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye