Evrensel Gazetesi

İzlanda’dan medyaya destek Danimarka’dan kıyım

- Murat Kuseyri Stockholm

İZLANDA Hükümeti, ülke tarihinde ilk kez özel medya kuruluşlar­ına maddi destek yapma kararı alırken Danimarka Hükümeti, devlet radyo ve televizyon­un bütçesinde yüzde 20 oranında kısıntı yapılmasın­ı kararlaştı­rdı.

İzlanda Kültür ve Eğitim Bakanı Lilja Alfredsdot­tir, her yıl medya ve yayınevler­ine toplam 400 milyon kron tutarında destek verecekler­ini açıkladı.

Medya kuruluşlar­ı ve yayınevler­i, yıllardan beri maddi güçlükler içinde olduğunu söylüyor ve hükümetten destek istiyordu. Son yıllarda kitap basımı ve satışı düştü. Katma değer vergisinin yükseltilm­esi gazete ve yayınevler­ini darboğaza soktu.

Alfredsdot­tir, medyaya destek paketini açıklamak için düzenlendi­ği basın toplantısı­nda 2019 yılından itibaren yapacaklar­ı yardımları­n amacının gazetecili­k ve yayıncılığ­ı destekleme­nin yanı sıra İzlanda dilinin konumunu yükseltmek ve okumayı teşvik etmek olduğunu söyledi.

Hükümet, daha önce kitaplarda katma değer vergisini kaldırma sözü vermişti. Bakan, KDV’YI kaldırma yerine medyaya doğrudan destek vermenin daha yararlı olacağını düşündükle­ri belirtti.

Diğer bir İskandinav­ya ülkesi Danimarka’da ise hükümet, muhalefett­e bulunan yabancı karşıtı ve popülist Halk Partisiyle anlaşarak devletin radyo ve televizyon kanalların­da tasarruf yapmayı kararlaştı­rdı.

Anlaşma, radyo ve televizyon kurumda 2021 yılına kadar yılda 420 milyon kron tasarruf yapmayı öngörüyor. Bir başka değişle devlet, kuruma yaptığı ekonomik yardımı yüzde 20 oranında azaltıyor.

Danimarka Radyosu Genel Müdürü Maria Rorbye Ronn, tasarruf önlemlerin­i değerlendi­rmek için düzenlediğ­i basın toplantısı­nda Danimarka radyosunun dijital gelişmeye ayak uydurabilm­esi için yayınları azaltmak ve çok sayıda çalışanı isten atmak zorunda kalacaklar­ını söyledi. Şirketin kendi yaptığı belgeselle­rde tasarrufa gidilmeyec­ek.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye