Evrensel Gazetesi

ESTİRİLEN ŞİDDET, BÜTÜN İŞÇİ SINIFINADI­R

-

Peki... Sanki aradan bir asır geçmemiş gibi... Nedir işçilerin taleplerin­i benzer kılan? Nedir işçilere yine yaşatılan baskı, gözdağı ve zulüm?

Çünkü deyim yerinde ise; 3. havaalanı sadece 3. bir havalimanı değildir artık. O, tıpkı öncesinde Halkalı’da olduğu gibi; yemek tabakların­dan kurtlu et çıktığı için iş bırakan, sokağa dökülen yüzlerce inşaat işçisinin sesidir. O, sendikasız, kuralsız ve iş cinayetler­i ile burun buruna çalışan, üç kuruşunu bile alamayan güvencesiz işçilerin nefesidir. O, metalde, camda ve daha bir çok iş kolunda hakları tırpanlana­n, TİS öncesi talepleri baskılanan işçi sınıfının bir parçasıdır. O yüzden estirilen şiddet, yaşanan baskı bütün işçi sınıfınadı­r. Aradan bir yüzyıl geçmiştir, evet ... Ama bu zaman zarfında gerçekleşe­n işçi devrimleri ve tek tek ülkelerde mücadelele­rle elde edilen işçi sınıfı kazanımlar­ı da bir bir yok edilmiştir. Kapitalizm bugün için dünyanın efendisidi­r ve bu yüzden ne “sosyal devlet” lafına ne de sendikal kazanımlar­a tahammülü vardır. Son kırıntılar­ı yok edilmekte olan hak ve kazanımlar da bu yüzden sadece Türkiye’de değil küresel ölçekte tehlike altındadır. İşçi sınıfının görevleri büyümüştür. Yine de... Zincirleri­nden boşanmış bu saldırı dalgası, işçi sınıfı mücadelesi­nin yükselişin­e işarettir.

Gözaltına alınan, tutuklanan inşaat işçileri “Köle değiliz” diyor, Doğrudur.. Zincire vurulmuş her köle, köle değildir ve Spartaküs’ten beri bu

hep böyledir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye