Evrensel Gazetesi

‘Altını değil, gelecek nesilleri düşünmeliy­iz’

-

3. kez kapasite artırımı kararı verilen Çukuralan Altın Madeni’ne karşı açılan davada madenin Kozak Yaylasını tehdit eder hale geldiği vurgulanar­ak ‘ÇED olumlu’ kararının iptali istendi. Çukuralan Altın Madeninin üçüncü kapasite artışına karşı EGEÇEP, Bergama Belediyesi ve yurttaşlar tarafından açılan yürütmeyi iptal davası görüldü.

Duruşmada ilk sözü alan Bergama Belediyesi’nin avukatı Serdar Sinan, maden çalışmalar­ının koruma amacıyla oluşturulm­uş alanlara girdiğini ve kontrolsüz bir şekilde gelişme gösterdiği­ni dile getirdi. Çalışmalar­ın sadece yeraltında yapılacak olmasından ‘flora ve faunanın zarar görmeyecek’ demenin imkansız olduğunu ifade etti. Çalışma sahasının kuş göç yolları üzerinde olduğunu da ekleyen Av. Sinan “ÇED raporunda yeni açılacak ocağın çevreye etkisine dair yeterli bir şekilde değerlendi­rme yapılmamış. Proje sahasının etrafı tarım alanları ile çevrili. Ocak, Kozak Yayla’sına dayanmış durumda ve ciddi şekilde tehdit ediyor. Jeoloji mühendisin­in bilirkişi raporunda belirttiği eksiklerin dikkate alınarak kararın iptalini istiyoruz” dedi.

‘AYNI HATA YAPILIYOR’

EGEÇEP Avukatı Arif Ali Cangı ise, Çukuralan’da çevre katliamı yaşandığın­ı belirterek kamu yararını aşan bir durumla karşı karşıya olunduğu dile getirdi. Cangı “Bizim buradan çıkacak altını değil, doğayı ve gelecek nesilleri düşünmemiz lazım. Buradan çıkan altınlar darbe girişimind­e bulunan örgüte gitti, doğayı katletme pahasına. Şimdi şirketi kayyum yönetiyor ama devlet de aynı hatayı yapıyor” ifadelerin­i kullandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın avukatı ise idarenin sadece ÇED yönetmeliğ­ini uyguladığı­nı ve madenden dolayı menfaati olmadığını dile getirdi. Şirketin avukatı ise maden işletmecil­iğini açık kalp ameliyatın­a benzeterek ocağın işleri bittiğinde doğanın eskisi gibi olacağını ileri sürdü. Şirketin Çevre Yüksek Mühendisi ise maden sahasında kimyasal kullanım olmadığını ve Mandra Barajı sahasına zararı olmadığını iddia etti.

MADENİN ÖMRÜ 13 YIL DAHA UZADI

Üçüncü kez kapasite arttıran Çukuralan Altın Madeninin yüzde 84’ü ormanlık alanda bulunuyor. 2010 ve 2011 yılında olmak üzere iki kez kapasite arttıran maden son kapasite artışı ile maden alanını 192 hektara çıkardı. Bergama ilçe merkezine 20, Dikili ilçe merkezine ise 15 kilometre uzaklıkta bulunan maden bu kapasite artışı ile ömrünü 13 yıl daha uzatmış oldu. (İZMIR/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye