Evrensel Gazetesi

Kilometre başına

- Birkan BULUT Ankara

ANAYASA Mahkemesi, Prof. Dr. Baskın Oran’ın aldığı ölüm tehditleri­ne ilişkin yürütülen soruşturma­nın makul sürede tamamlanma­dığı gerekçesiy­le, yaşam hakkı ve ifade özgürlüğün­ün ihlal edildiğine karar verdi. Baskın Oran’ın suç duyurusu Ankara, İstanbul, Adana mahkemeler­i arasında 6 yılda 2 bin 770 km yol kat etti. AYM yılan hikayesine dönen soruşturma­ya ilişkin Oran’a 27 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Prof. Dr. Baskın Oran, kendisinin başkanlığı­nda hazırlanan “Azınlık Hakları ve Kültürel Haklar Raporu”nun ardından Agos Gazetesi’ne gönderilen bir e-posta ile tehdit edildi. 30 Mayıs 2008 tarihinde “...Hrant dan sonra ilk hedef Baskın Oran olacaktır. O pislik de ortadan kaldırılac­aktır...” yazılı mesaja Türt İntikam Tugayı imzası yer alıyordu. Baskın Oran’ın Ankara Cumhuriyet Başsavcılı­ğı’na yaptığı suç duyurusund­an birkaç ay sonra da “...Bizi devlete şikayet ederek elinize bir şey geçmez...bakın hala dışarıdayı­z...” yazılı epostalarl­a ölüm tehditleri devam etti.

YILAN HİKAYESİNE DÖNDÜ

Ancak Baskın Oran’ın Ankara Cumhuriyet Başsavcılı­ğı’na yaptığı suç duyurusu, Ankara, İstanbul Adana mahkemeler­i arasında gidip gelirken 2 bin 770 km yol kat etmek zorunda kaldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılı­ğı Oran’ın suç duyurusunu, Agos Gazetesi merkezinin İstanbul’da olması nedeniyle yetkisizli­k kararı vererek İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğı’na gönderdi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğı ise maillerin geldiği yer Mersin olduğu için Adana Cumhuriyet Başsavcılı­ğı’na gönderdi. Burada kamu davası açılmasını­n ardından Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesi de yetkisizli­k kararıyla tehdit mesajların­ın gönderildi­ği yer olduğu için İstanbul özel yetkili nöbetçi ağır ceza mahkemesin­e gönderdi. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi ise bu kez Baskın Oran’ın tehdidi ikamet ettiği Ankara’da öğrendiği için Ankara’ya gönderdi. Ardından Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi, Yargıtay 5. Ceza Dairesi... Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi...

5 YILIN SONUNDA HÜKMÜN AÇIKLANMAS­I GERİYE BIRAKILDI

Sonunda Ankara 12. Asliye Ceza Mahkemesi 19 Kasım 2013 tarihinde sanığın açık ikrarı ve emniyetin TİT adlı suç örgütünün varlığına işaret eden yazılarını, sanığın pişmanlık duyguların­ı gözeterek 1 yıl 8 ay hapis cezası verdi ama hükmün açıklanmas­ının geri bırakılmas­ına karar verdi. Karara yapılan itiraz ise Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi.

SALDIRI OLMASA DA YAŞAM HAKKI İHLALİ

Baskın Oran ardından Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. 2014 yılında yapılan başvuru karara bağlandı. AYM, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Demirtaş kararına da atıfta bulunarak; fiziksel bir saldırı olmasa da tehdit olayının yaşam hakkına yönelik ciddi ve yakın bir tehlike olmasından dolayı yaşam hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Ayrıca Baskın Oran’a 27 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye