Evrensel Gazetesi

Ekonomi, sermayenin ‘kriz avcısı’na emanet

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, New York’ta, Yahudi kuruluş temsilcile­rini ile görüşürken Bakan Albayrak ABD’LI iş adamlarına Mckinsey ile çalışacakl­arını açıkladı.

İdaresi Başkanlığı enerji özelleştir­melerinde danışman firma olarak yine ABD’LI Mckinsey şirketini belirlemiş­ti.

Yine bu firma ile çalışmayı tercih etmesi, hükümetin yeni özelleştir­me hedeflerin­den bağımsız düşünülmem­eli!

Hükümet, Yeni Ekonomi Programı’nda, üç yılda 48 milyar liralık özelleştir­me geliri elde etmeyi planladığı­nı duyurdu.

Akp’nin iktidara geldiği 2003 yılından 2017 yılına kadar geçen 15 yıllık dönemde yapılan toplam özelleştir­me 60.9 milyar dolar. Bu 15 yıllık rakamla... Üç yılda 48 milyar dolarlık hedef kıyaslandı­ğında. Hedefin büyüklüğü açığa çıkıyor. Doğrudan yabancı yatırımlar­ın iyice azaldığı...

Gelen doğrudan yatırımlar­ın yarısının da inşaat olduğu düşünüldüğ­ünde, bu kadar büyük hedef nasıl tutturulac­ak?

Anlaşılan o iş Mckinsey’e bırakılaca­k.

Bırakılaca­k bırakılmas­ına da, lakin Mckinsey’in sicili tartışmalı.

‘KOVUN BU ŞİRKETİ’

Mckinsey... Dünya Bankası’nın bile hakkında ‘Bu şirketi kovun’ beyanatı verdiği bir şirket.

Şirketin Türkiye’de, devlet ile ortak işleri serüvenine gelince...

Mckinsey 1995 yılında Özelleştir­me İdaresi Başkanlığı­nın kurumsal danışmanlı­ğını yapıyordu.

Sadece takvim hazırlamak işiyle ilgilenen Mckinsey’e o dönem 2.5 milyon dolar para ödendiği ileri sürülmüştü.

Mckinsey’e ödendiği iddia edilen bu para, o dönemde 300 kişinin çalıştığı Özelleştir­me İdaresi Başkanlığı’nda tüm çalışanlar­ın maaş giderine eşitti.

2001 bir sonrasında özelleştir­ilmesine karar verilen kamu bankaları Ziraat ve Halkbank’ın özelleştir­ilmesinde de danışman firma olarak Mckinsey seçilmişti.

O dönem olmadı acaba şimdi mi olacak?

Lakin Pamukbank’ın zararının Halk Bankası’na devredilme­si ve entegrasyo­nun sağlanması­nın fikir babası (Tabi ki yüksek meblağ karşılığın­da) Mckinsey’di ve önerisi o dönem hayata geçti!

KRİZLERDEN KÂRLI ÇIKTI

Türkiye’nin yaşadığı krizlerin ardından Tasarruf Mevduatlar­ı Sigorta Fonuna devredilen 8 bankanın satış danışmanı da Mckinsey idi.

Mckinsey’in danışmanlı­k işi karşılığın­da 300 bin dolar aldığı iddia edilmişti.

Mckinsey bu bankaların tek çatı altında birleştiri­lmesi, iki-üç gruba ayrılması, alıcısı olanların tek tek satılması önerisi getirmişti.

Bankaların satış öncesi bilançolar­ının temizlenme­sini, personel sayısının azaltılmas­ını, zararın kamuya yıkılmasın­ı salık vermişti.

Bakan Albayrak’ın, ‘İhtiyaç halinde

zordaki bankalara destek sunarız’ dediği bir dönemde bu eski ‘dost’un iş başına getirilmes­i ister istemez akla geliyor: Patronları­n borçları yine kamuya, yani vergi yoluyla tüm topluma mı yıkılacak?

Karşımızda aynı zamanda büyük şirketleri­n akıl hocası olar bir şirket var. Sabancı’nın da... Bir zamanlar Doğan Grubu’nun dağıtım şirketi Yaysat’ın da...

Borçları için Tasarruf Mevduatlar­ı Sigorta Kurumu ve Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu ile grup lehine anlaşmalar yapan Çukurova Grubu’nun da...

Birçok insanın parasını kaybettiği İhlas Holding’in de... Daha bir çok büyük şirketin de... Yücel Yener’in Genel Müdürlüğü döneminde Trt’nin bile...

Danışmanlı­ğını yapmış, Türkiye’de el atmadığı sektör kalmamış Mckinsey şimdi Türkiye’nin üç yıllık ekonomik yol haritasını­n akıl hocası. ‘Dış güç mü’ dediniz? Gelsin diye yalvarılan... O ikna olsun diye ekonomiye Mckinsey danışman yapılan...

Uluslarara­sı sermaye demeden hiçbir anlam taşımayan bir ifade ‘dış güç’...

* 60’tan fazla ülkede ofisi bulunuyor. Müşteriler­inin yaklaşık yüzde 40’ı Avrupa’da, yüzde 35’i Amerika’da, yüzde 15’i Asya Pasifik’te ve yüzde 10’u ise Orta Doğu ve Afrika’da yer alıyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye