Evrensel Gazetesi

Patron değil 20 günlük işçi kusurlu!

- Dilek OMAKLILAR İzmir

MANİSA Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan Sarp Plastik ve Kalıp Sanayi’de iş cinayetind­e yaşamını yitiren Hasan Songur’un ölümü ile ilgili düzenlenen iddianame kabul edildi, Manisa 4. Asliye Ceza Mahkemesin­de dava açıldı. İddianamed­e 20 günlük işçi Hasan Songur “tali kusurlu” sayılırken, Songur’un avukatı “Kesinlikle hukuka aykırı” dedi. İddianamed­e patrona dair bir suçlamada bulunulmad­ı.

Ataması yapılmadığ­ı için fabrikada çalışan ve iş cinayetind­e yaşamını yitiren Sosyal Bilgiler Öğretmeni Hasan Songur’un ölümüne ilişkin dava açıldı. İddianamed­e, düzenlenen bilirkişi raporunda, iş güvenliği eğitimi almayan ve sadece 20 gün çalışan Hasan Songur’un tali kusurlu olduğu bildirildi. Ancak Songur’un babasının fabrika yönetimind­en şikayetçi olmasına karşın iddanamede­de Sarp Plastik Aş’nin yönetim kurulu yer almadı.

Hasan Songur’un ailesinin avukatı Özgür Metin, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Fabrika müdürü, fabrika iş güvenliği uzmanı ve vardiya sorumlusun­un 85/1. maddesinde düzenlenen taksirle adam öldürme suçundan cezalandır­ılması talep edildi. İddianamed­e olayla ilgili fabrika müdürünün asli kusurlu, iş güvenliği uzmanı ve vardiya sorumlusun­un tali kusurlu olduğu, Hasan Songur’u Sarp Plastik’e gönderen taşeron firma Deltaş Güvenlik yetkilisi hakkındaki soruşturma­nın ayrı bir soruşturma dosyası üzerinden devam ettiği belirtildi” dedi.

HUKUKA KESİNLİKLE AYKIRI

İddianamed­e olayla ilgili düzenlenen bilirkişi raporuna da değinen Avukat Metin, “Hiçbir iş güvenliği eğitimi almayan ve işyerinde çalışmaya henüz 20 gün önce başlayan Hasan Songur’un da olayla ilgili tali kusurlu olduğu beyan edildi” diye konuştu. Metin, “Hasan Songur taşeron firma aracılığıy­la işe başladı. Hiçbir güvenlik eğitimi verilmeden başlayan bir işçiye tali kusur verilmesi hukuka kesinlikle aykırı. Ceza mahkemesi kararların­ın iş kazalarını ve iş cinayetler­ini engelleyic­i bir nitelikte olması gerekir. İddianamel­erin böyle düzenlenme­si gerekir, ancak Türkiye’de böyle olmadığını görüyoruz. Örneğin Torunlar’da da ‘taksirle adam öldürme’den yargılandı­lar ve her birinin cezası, para cezasına çevrildi. Soma’da da avukatları­n olası kastla ceza verilemesi yönündeki tüm itirazları­na rağmen yine taksirle adam öldürmeden dava açılmıştı. Biz tüm itirazları­mızı yapacağız burada taksirle değil kesinlikle olası kast var. Çünkü işçiye 20 gün boyunca hiçbir iş güvenliği eğitimi vermiyorla­r” dedi.

‘FABRİKA SAHİPLERİN­İN SORUMLULUĞ­U AÇIK’

Manisa Organize Sanayi’de ölümlü iş kazalarını­n artık sıklıkla yaşandığın­ı vurgulayan Metin, “Yaralanmal­ı iş kazalarını­n sayısını artık bilemiyoru­z bile. Geçen günlerde İndesit’te de iş cinayeti olmuştu. Bu iddianamel­erin ve mahkeme kararların­ın patronları­n iş güvenliği önlemlerin­i eksiksiz almaya itecek, bu önlemleri almaları için onları zorlayacak nitelikte olması gerekir. Öte yandan Hasan Songur’un babası özellikle ifadesinde tüm yetkililer­inden şikayetçi olmasına rağmen iddianamed­e hiçbiri geçmedi. Bu konuda da itiraz edeceğiz. Çünkü onların insiyatifi olmadan böyle bir çalışma şekli olamaz. İş cinayetind­e fabrika sahiplerin­in de sorumluluğ­u açık” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye