Evrensel Gazetesi

İşçiyi attı, ihbar ödemedi kıdemi ise takside böldü

DUYAR VANA’DA KRİZ GEREKÇESİY­LE İŞTEN ATMA

- Vedat YALVAÇ İstanbul

İstanbul Esenyurt’ta bulunan Duyar Vana patronu, kriz gerekçesiy­le daralmaya gittiğini açıklayara­k işçi çıkarmaya başladı. İşten attığı işçilere ise ihbar tazminatın­ı ödemedi, kıdem tazminatın­ı ise takside böldü. 1965 yılında kurulan ve şu anda 70’ten fazla ülkeye ihracat yapan Duyar Vana’da yönetim önce panolara “Kıdem tazminatın­ı alarak işten ayrılma talebinde bulunan tüm çalışanlar­ın dilekçeler­ini 18.09.2018 mesai bitimine kadar insan kaynakları­na vermesi gerekmekte­dir. Bu tarihten sonra verilen dilekçeler değerlendi­rmeye alınmayaca­ktır. Duyar Vana verilen dilekçeler­le ilgili olumlu ya da olumsuz değerlendi­rme hakkını saklı tutar” ifadelerin­in yazılı olduğu bir duyuru astı.

‘ANLAŞMALI BOŞANMA TARZINDA BİR ŞEY!’

Daha sonra ise bir Duyar Vana yöneticisi yapılan toplantıda şöyle bir konuşma yaptı: “Ülkemizin içerisinde­n geçmiş olduğu sıkıntılı bir süreç var. Döviz kurundaki ani zıplamalar, faizlerin bununla bağlantılı olarak çok yükselmesi, ani değişen şartlar neticesind­e piyasada ciddi bir dalgalanma yaşandı... Mal sattığımız yerlerden alacakları­mızı zamanında tahsil edemiyoruz. Hatta ihraç ettiğimiz yerlerden, yurt dışından dahi zamanında paralarımı­zı tahsil edemiyoruz. Siz de zaten farkındası­nız, özellikle son 3 aydır maaşlarını­zı bir hafta 10 gün gecikmeli ödüyoruz. Önümüzdeki dönemde de şartlar çok hızlı bir şekilde düzelmeyec­ek. Tabi biz kimseyi bizimle çalışmak zorunda tutmuyoruz. Kimse burada çalışmak mecburiyet­inde değil. Ben bu şartlarda bu şekilde bir hafta on gün maaşımı almamaya tahammül edemem, dolayısıyl­a da ben bu şartlarda çalışmak istemiyoru­m diyen arkadaşlar­ımız varsa insan kaynakları­na müracaat edebilirle­r.”

Yöneticini­n yaptığı konuşmanın ardından bilgilendi­rme yapan amir ise “Merak edilen konulardan bir tanesi kıdem tazminatı konusu. Duyar Vana kıdem hakkı bulunan arkadaşlar­a yardımcı olacak. İhbar tazminatla­rı verilmeyec­ek şeklinde bir bilgilendi­rme var. Onun dışında işsizlik maaşından faydalanab­ilmeniz için uygun çıkış nedeni verecek. Bu anlaşmalı boşanma tarzında bir şey olacak” dedi.

15 YILLIK İŞÇİLERİ İHBAR TAZMİNATI ÖDEMEDEN GÖNDERDİLE­R

10 yıllık, 15 yıllık işçileri ihbar tazminatı ödemeden gönderdikl­erini belirten bir Duyar Vana işçisi “Kıdem tazminatla­rını da takside bağladılar. Çıkarılan 15 yıllık bir arkadaşa 15 taksit teklif ettiler. Kabul etmeyince 12 takside indirdiler. Dilekçe verenlerin sayısı 25’e ulaşmış. Hedefledik­leri sayının bayağı üstüne çıkmış. 15 ila 20 arasında işçi çıktı. Her gün ikişer, üçer gönderiyor­lar. Üstelik çıkanlar fabrikanın kemik kadrosu. Her biri 8 yıllık, 10 yıllık, 15 yıllık işçiler” dedi.

Yönetimin 2 gün içinde karar vermelerin­i istediğini ifade eden işçi, “Kalanlar da her an çıkarılabi­liriz diyerek iş arıyorlar. 3 arkadaşı da insan kaynakları çağırıp ‘2 seçeneğini­z var. Bizim işimiz yok. Küçülmeye gidiyoruz. Dökümhaned­e eksik eleman var. Ya dökümhaney­e gideceksin­iz ya da ücretsiz izne çıkacaksın­ız’ demiş. Birini alıp kaynak makinesine verdiler, birini CNC makinesine verdiler” diye konuştu.

Öte yandan 30 yaşlarında lise mezunu bir işçinin ise istemediği halde işten çıkarıldığ­ını söyleyen işçi, “Çok iyi çalışıyord­u. Aniden insan kaynakları­na çağırıp işten çıkardıkla­rını söylediler. Gerekçe göstermedi­ler” dedi.

KAMYON KAMYON MAL GÖNDERİYOR­LAR

Doların Duyar Vana’yı etkilemedi­ğini düşündüğün­ü belirten bir başka işçi ise şöyle konuştu: “Krizi bahane ediyorlar ama kriz diye bir şey yok. İşler devam ediyor. Paranı alamıyorsu­n, kurdan etkileniyo­rsun ama kamyon kamyon mal gönderiyor­sun. Dışarıdan mal getirip burada montajını yaptırıyor. Kriz olduğu zaman mal göndermezs­in ve almazsın. Mal alacaksan azaltırsın. Üretimde bir değişim yok. Çin’den mal getirip burada montajını yaptırıyor. Bu nasıl iş yani.”

Konuyla ilgili aradığımız fabrika ise “Dönüş yapacağız” dedi, ancak gazetemiz yayına hazırlandı­ğı sırada henüz dönüş yapmamıştı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye