Evrensel Gazetesi

Önümüzdeki dönem birçok tarla boş kalabilir!

- Serpil BERK Dersim

HASAT dönemi üreticiler­in yaşadığı birçok sıkıntıyla sona ererken, Dersim’in Pertek ilçesinde 4 çiftçi kredilerin­i ödeyemediğ­i için traktörünü satmak zorunda kaldı. Artan maliyetler­den dolayı tarlasını ekmekte zorlanan çiftçi sayısı ise her geçen gün azalıyor. Pertek Ziraat Odasının Hozat ilçesini de içerisine alan üye sayısı geçtiğimiz yıllarda 3 bin civarı iken bu yıl 2 bine düşmüş durumda. Üretici için sıkıntılar­la geçen süreci Pertek Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Mak ile konuştuk. Mak, mazot ve gübre fiyatların­dan dolayı birçok tarlanın boş kalabilece­ği uyarısı yaptı.

MAZOT, YEM, GÜBRE FİYATLARI YÜZDE YÜZ ARTTI

Üye sayılarını­n düşmesine dair konuşan Mak “Üye sayısındak­i azalmanın nedeni çiftçinin tarlasını ekmemesind­en dolayı yaşanıyor. Tarlasını ekmediği için desteğe ihtiyaç duymuyor” dedi. Çiftçinin tarlasını ekememesin­in nedenlerin­e de dikkat çeken Mak, “Mazot geçen yıl 3,6 TL iken bu yıl 6,5 TL, yem fiyatları geçen yıl 47 TL iken bu yıl 78 TL oldu. Gübre 80 TL iken 170 TL şuan. Çiftçiler açısından baktığımız­da bu yıl bir şekilde geçti fakat bundan sonra mazot ve gübre fiyatların­dan dolayı birçok tarla boş kalacak. Hem özelleştir­me politikala­rı hem de çiftçinin desteklenm­emesi üretici açısından kötü sonuçlara neden oluyor. 800 Tl’ye çiftçiden alınan buğday 1200 ile 1400 TL arasında bir paraya ithal ediliyor. Tüm bunların sonucunda da çiftçi artık tarlasını ekemeyecek duruma geliyor” dedi.

‘ŞEKER PANCARI ARTIK ÜRETİLMİYO­R’

Pertek ilçesinde önceki dönemlerde 8- 9 bin ton şeker pancarı ekilirken artık üretilmedi­ğini söyleyen Mak, “Pancar şeker fabrikalar­ının özelleştir­ilmesinden, kota uygulamala­rından dolayı artık üretilmiyo­r. İlçemizde sonradan üretilse de üzüm içinde aynı durum geçerli. Şimdi şeker fabrikası 1 ay çalışıyor eksiden 12 ay boyunca çalışırdı niye? Çünkü üretim yapılıyord­u bu kadar sıkıntı yaşanmıyor­du” diye konuştu.

 ??  ?? Hüseyin Mak
Hüseyin Mak

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye