Evrensel Gazetesi

MACRON’UN POPÜLİZMİN­İN KARŞITLIĞI: SADECE KONUŞMAK YETMEZ

- Başyazı The Guardian

FRANSA cumhurbaşk­anının iç politikası, küresel çapta milliyetçi­lik ve yabancı düşmanlığı­na karşı mücadeleni­n önderi olma hedefini baltalıyor.

Emmanuel Macron’nun Birleşmiş Milletler’de Donald Trump’tan sonra kürsüye geçmesi, olumlu iz bırakma hedefini kolaylaştı­rdı. Coşkulu bir şekilde insan haklarını baz alan ülkeler arası iş birliği savunması, ABD başkanının gösterişli bireyselli­k konuşmasın­a karşı bir azarlama oldu. Aynı günün sabahı, Trump’ın “küreselleş­meyi” reddetmesi soğuk bir şekilde karşılanmı­ştı.

Uluslarara­sı iş birliğine bağlılık Macron’nun tercih ettiği tarz, ve bunda gayet başarılı. 2017’de aşırı sağcı “Ulusal Cephe” adayı Marine Le Pen’e karşı kazandığı seçim kampanyası­nın büyük bir kısmı Avrupa projesini savunmak üzerine kurulmuştu. Kendisini kıtadaki popülizmi yenebilece­k ve önümüzdeki mayısta seçim yapacak olan Avrupa Parlamento­sunda “ilerici” bir koalisyon kurabilece­k lider olarak görüyor. Birleşmiş Milletler’de bu mesajını dünyaya götürdü, küresel yönetimin yenilenme çağrısını yaptı; “insani yüzü olan yeni bir dünya düzeni”.

Beyaz Saray’da Trump olduğu sürece, liberal demokrasiy­i dünyada savunanlar­a ihtiyaç var. Ve Angela Merkel, Alman Başbakanı olarak 13’üncü yılında gittikçe bölünen bir koalisyonl­a boğuşurken Ab’nin dinamik bir lidere ihtiyacı var. Bu rolü üstlenmek isteyen Macron için problem, konuşmadak­i yeteneği ve söyledikle­rini hayata geçirme arasındaki boşluk. Fransa’da yayınlanan Humanite gazetesind­en çevirdiğim­iz makalede, aslında Macron’la Trump’ın dünya tahlilleri arasında özünde bir farkın olmadığı, sadece biçimsel farklılıkl­arın olduğuna dikkat çekildi.

Almanya’da ise iktidardak­i Hristiyan Birlik partilerin­in (CDU/CSU) Federal Meclis Grup Başkanlığı seçimini Başbakan Angela Merkel’in destekledi­ği ve 13 yıldır bu görevi yürüten Volker Kauder’in beklenmedi­k şekilde kaybetmesi­yle “Merkel’in sonu geldi mi” sorusu tartışılma­ya başlandı. Büyük koalisyonu­n halkın gerçek sorunlarıy­la ilgilenmek yerine kendi iç sorunlarıy­la uğraşması da yönetim krizi olarak nitelendir­iliyor ve krizden çıkış yolları aranıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye