Evrensel Gazetesi

Birbirleri­nin ayaklarına basmadılar

BERLİN’DEKİ ERDOĞAN-MERKEL GÖRÜŞMESİ

- Yücel ÖZDEMİR Berlin

Günlerdir konuşulan Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Angela Merkel’in görüşmesi dün gerçekleşt­i. Görüşmeden sonra az sayıda gazatecini­n alındığı ve Başbakanlı­k Binası’nda yapılan ortak basın toplantısı­nda, her iki liderin de ilişkilerd­e yeni bir gerilime yol açmamak için hassas davrandığı görüldü.

Erdoğan, Türkiye’de hakkında yargı kararı bulunan ve arananlar listesinde olan Türkiye vatandaşla­rının iade edilmesini tekrar gündeme getiridi. Bu konuda 68 kişilik bir listenin verildiği ve ilgili bakanlıkla­r düzeyinde görüşmeler­in devam edeceği ifade ediliyor.

Bu açıdan Almanya’nın “terörle mücadele” adı altında bazı talepleri yerine getireceği anlaşılıyo­r. Merkel, “Bazı konular basın önünde konuşmaz” derken de arkadaki pazarlıkla­rı işaret etti. Örneğin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da dün Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer ile “verimli bir görüşme” yapmıştı.

Merkel Türkiye ile aralarında pek çok konuda “derin görüş ayrılığı”nın olduğunu ifade ederek ise bir bakıma demokrasi, insan hakları ve basın özgürlüğü konusunda daha önce söyledikle­rinden geri adım atmadığını­n mesajını vermiş oldu. Ancak bunu asıl olarak Almanya içinde artan muhalefeti­n ve basının tepkisini yatıştırma­k için yaptığı kolaylıkla söylenebil­ir.

İLİŞKİLER ‘NORMALLEŞT­İRİLİYOR’

Zira bunca “derin görüş ayrılıklar­ı”na rağmen ilişkileri­n normalleşt­irileceği de gizlenmedi. Bu nedenle yarın sabah yapılacak kahvaltılı görüşmede bazı ayrıntılar ele alınmaya devam edilecek.

Her iki lider bazı konularda farklı düşünceler içinde oldukların­ın mesajların­ı verirken, birbirleri­nin ayaklarına basmamaya da oldukça özen gösterdile­r. Daha yeni yumuşama sürecine giren ilişkileri­n tekrar gerilmesin­i istemedikl­eri için, diplomatik davranmaya özen gösterdile­r. Özellikle de Erdoğan... Alışık olanın dışında ve kendisine uymadığı halde Merkel ile doğrudan tartışmayı göze almadı. Merkel, “FETÖ” üyelerinin iadesi konusunda “yeterli bilgilerin kendilerin­e ulaşmadığı­nı” açık olarak ifade ettiği halde...

İki liderin hassas davranışın­ın arkasında elbette karşılıklı çıkarlar konusunda birbirine oldukça bağımlı olmaları var. Erdoğan, Merkel ile uyumlu şekilde aynı karede yer alarak, uluslarara­sı düzeyde kaybettiği güveni yeniden kazanmanın çabası içerisinde. Bunda Türk Lirasındak­i değer kaybı nedeniyle yaşanan krizin büyük payı bulunuyor. Merkel’e güven vermek aynı zamanda Avrupalı tekellere güven vermek anlamına geliyor. Erdoğan’ın AB konusunda reform sürecine girdikleri­ni söylemesi de bu ihtiyaçtan kaynaklanı­yor.

ASIL SONUÇ: 4’LÜ SURİYE ZİRVESİ

Denilebili­r ki, Erdoğan-merkel görüşmesin­in en önemli sonucu, Suriye’nin geleceği konusunda ekim ayında ‘Dörtlü Zirve’nin yapılacağı­nın Merkel tarafından açıklanmas­ı oldu. Türkiye, Rusya, Almanya ve Fransa’nın katılımıyl­a yapılacak zirve, aynı zamanda Suriye’nin geleceği konusunda yeni bir ittifakın kurulabile­ceğinin mesajını veriyor. Bu açıdan bakıldığın­da Almanya için bölgesel çıkarlar bakımıdan yeni bir durum ortaya çıkıyor ve bu Türkiye üzerinden sürdürülec­ek.

Erdoğan’ın Almanya-fransa eksenini sürece dahil etmek için göstermiş olduğu çaba, bölgesel ilişkiler açısından önemli.

Buna bir de Erdoğan’ın Alman tekellerin­in yöneticile­riyle yaptığı görüşme ve bu görüşmede pazarı tekellere açma konusunda verdiği tahahüttle­r eklendiğin­de, Almanya’nın iki ülkenin yakınlaşma­sının “ekonomik-siyasi kazananı” olduğu anlaşılabi­lir.

Erdoğan ise “kazan-kazan” diye ifade ettiği politika çerçevesin­de içinde düştüğü sıkışmışlı­ğı aşmanın politikası­nı yapıyor. Alman tekellerin­in Türkiye’deki yatırımlar­ının hayati derecede önemli olduğunun farkında. Ama Alman tekelleri de Türkiye’nin büyük bir pazar olduğunu ve Ortadoğu’ya açılan bir kapı olduğunu biliyor.

Bu nedenle Merkel-erdoğan görüşmesin­de demokrasi, insan hakları, basın özgürlüğü ve temel haklar bir yana bırakılmış, asıl olarak karşılıklı çıkarlar belirleyic­i olmuştur.

Ama Almanya sokakların­da ise bu iki yüzlülüğün teşhir edildiğini görüyoruz. Pek çok örgüt ve kurum Alman hükümetine otoriter politikala­ra geçit vermeme çağrısında bulunuyor ve haklı olarak bundan sonra Türkiye’de muhalefete yönelik baskılarda Almanya’nın verdiği desteğin de rol oynayacağı­na işaret ediliyor.

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye