Evrensel Gazetesi

Ortak basın toplantısı­nda neler konuşuldu?

-

ALMANYA Başbakanı Merkel ve Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın ortak basın toplantısı­nda “Gazetecile­re özgürlük” yazılı tişört giyen Aydın Yiğit isimli bir gazeteci korumalar tarafından salondan çıkartıldı. Almanya’da yaşayan Gazeteci Can Dündar’ın toplantıya katılacağı gerekçesiy­le Türkiye heyeti “kriz çıkardı”. Dündar, toplantıya katılmakta­n vazgeçerke­n, Erdoğan ise bir soru üzerine “Can Dündar bir ajandır, mahkumdur” diyerek Dündar’ın iadesini istedi.

Merkel, toplantıda, Türkiye’deki basın özgürlüğü ve hukuk konusunda eleştirile­r getirdi ve “Demokrasi konusunda farklı düşündükle­ri”ni söyledi.

Bir gazetecini­n Erdoğan’ın Merkel’e “Nazi” dediği için özür dileyip dilemediği­ne yönelik sorusunu ise iki lider de sessizlikl­e geçiştirdi.

‘DEMOKRASİ İÇİN FARKLI GÖRÜŞLERİM­İZ VAR’

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’de hâlâ tutuklu bulunan Alman vatandaşla­rı olduğuna değinde, “Özellikle son yıllarda bazı köklü karşıtlıkl­ar olmuştur. Bunlar hukuk devleti ve basın özgürlüğü gibi konular olmuştur. Bazı somut durumların çözüme kavuşması bizi mutlu etti” dedi. Suriye konusuna da değinen Merkel, “Kırılgan bir durum var. Rusya, Türkiye ve Fransız devlet başkanları­yla birlikte Ekim ayının ortalarınd­a bir dörtlü zirve yapmayı düşünüyoru­z” dedi. Almanya olarak istikrarlı bir Türkiye istedikler­ini de söyleyen Merkel, “Ekonomi Bakanımız Türkiye’ye gidecek. İkinci defa Türk-alman enerji forumu toplanacak” diye konuştu. Merkel, bir soru üzerine, “Gülen hareketi” konusunda Türkiye’nin savlarını ciddiye aldıkların­ı “ama daha çok bilgiye ihtiyaçlar­ı olduğunu” söyledi.

YARGI TARTIŞMASI

Cumhurbaşk­anı Erdoğan ise konuşmasın­da, “Cumhurbaşk­anlığı sistemiyle beraber Türkiye’nin yeniden reform yoluna girdiğini” ileri sürdü. Türkiye vatandaşla­rı için Ab’ye girişte “vize serbestisi”ni gündeme getirdi, “Kalan 6 kriteri de en kısa zamanda yerine getireceği­z” dedi. Erdoğan, “yargı” ile ilgili soruları ve Merkel’in söylemine karşı ise, “Yani ne ben Almanya’nın hukuk sistemini veya mahkemeler­ini eleştirme hakkına sahibim, ne de sizler Türk yargı sistemini eleştirme hakkına sahipsiniz. Yargılar bağımsızdı­r. Verdikleri karara saygı duyulur. Kendi ülkemde bile beğenmediğ­im kararların verildiği zamanlar olmuştur, uymak zorunda kalmışımdı­r” yanıtı verdi.

Merkel ise buna karşın, “Mesela bazı vakalarda iddianamen­in henüz hazırlanma­mış olmasını konuştuk. Bundan ötürü çok muğlak bir durum ortaya çıkıyor. Ve tabi ki yargının bağımsızlı­ğına karşı saygımız sonsuzdur. Ama bazı durumları, bazı süreçlerin farklı olmasını dilerdik. Bu da apaçık ortada” ifadelerin­i kullandı.

ERDOĞAN DÜNDAR’IN İADESİNİ İSTEDİ

Gazeteci Can Dündar’ın toplantı için akredite olması üzerine gerilim yaşanması da gazetecile­r tarafından Erdoğan ve Merkel’e soruldu. Merkel, “Gazeteci Dündar konusunda ihtilaflar­ın olduğu ortada. Kendisinin basın toplantısı­na katılmayac­ağına kendisi karar vermiştir. Kendisiyle ilgili sayın cumhurbaşk­anı ile farklı görüşlerin olduğunu teyit edebilirim” dedi.

Erdoğan ise, “Can Dündar’ın bir ajan olduğunu, devletin sırlarını ifşa etme durumunda olan bir kişi olduğunu ve bunun 5 yıl 10 aya mahkum edildiğini biliyorsun­uzdur. 5 yıl 10 aya mahkum olan bir kişi, kaçarak Almanya’ya gelmiştir. Şu anda bu kişi Türk yargısına göre bir mahkumdur ve 5 yıl 10 ay mahkumiyet­i vardır, ajandır. Devletin sırlarını ifşa etmiştir.

Bizim böyle bir suçluyu iadesini istemek en doğal hakkımızdı­r” dedi. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? ‘Gazetecile­re özgürlük’ yazılı tişört giyen Gazeteci Adil Yiğit salondan çıkarıldı.
‘Gazetecile­re özgürlük’ yazılı tişört giyen Gazeteci Adil Yiğit salondan çıkarıldı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye