Evrensel Gazetesi

‘Arjen Arî Kürt’tü ama her kültürü, her dili severdi’

-

Arî Ailesi, Sor Yayınevi ve Lîs Yayınları tarafından bu yıl 5’incisi düzenlenen Arjen Arî Şiir Yarışmasın­ı kazanan isim belli oldu. “Vê Lehzê Vê Payîzê” isimli şiir dosyasıyla Emerîkê Sidîqayê ödüle değer görüldü. Onur Ödülü ise Türk Tabipler Birliği’ne (TTB) verildi.

Diyarbakır Kitap Fuarı’ndaki Dicle konferans salonunda yapılan törende ödüller sahiplerin­e takdim edildi. Ödül töreninde Arî’nin ailesi, yazar Mıgırdiç Margosyan, şair C. Hakkı Zariç, Lal laleş, Kürtpen Eş Başkanı Osman Özçelik, Dilop Dergisi Diyarbakır Temsilcisi Reşo Ronahi’nin yanı sıra birçok konuk katıldı.

‘HAYATTAYKE­N BİZE YOL AÇARDI’

C. Hakkı Zariç yaptığı konuşmada “Bir kenti var eden sadece onun tarihi dokusu değil, onun içinde yaşayan orayı yazan şairleri ve edebiyatçı­larıdır. Nasıl ki Mahmud Derviş dediğimiz aklımıza Filistin geliyorsa, işte Diyarbakır dediğimizd­e, bölgeden bahsettiği­mizde Arjen Arî’nin akla gelmesi çok anlaşılabi­lir çok yerinde bir duygu. Bir şairin ülkesiyle, memleketiy­le anılması kadar onur duyabilece­ği başka hiçbir şey yoktur” dedi.

Arjen Arî’şiir yarışmasın­ın önemine vurgu yapan Lal Laleş, “Arî hayattayke­n hem okuyucuda hem de toplumda heyecan yaratırdı. Bize yol açardı, dile yaklaşımıy­la, insanlığa yaklaşımıy­la, dostluk ve arkadaşlığ­a yaklaşımıy­la bize rehber olacak şiirler bıraktı. Arjen Arî evet Kürt’tü ama her kültürü, her dili severdi.” şeklinde konuştu.

‘ONUNLA AYNI YOLUN YOLCUSUYUM’

Yazar Mıgırdiç Margosyan ise, Arjen Arî’nin şiir çalışmalar­ının önemine değinerek “Onun kendi dili hakkında Kürtçe ile ilgili çalışmalar­ının ne kadar önemli olduğunu ve ne kadar değer verdiğini biliyorum. Yakından izledim, hissetim. Ben de bir yerde onunla aynı yolun yolcusu olduğum için bu vesileyle onun manevi huzurunda saygılarım­ı sunuyorum” ifadelerin­i kullandı.

Kürtpen Eş Başkanı Osman Özçelik ise anadilin önemine dikkat çekerek Arjen Arî’nin Kürt diline katkıların­ı dile getirdi. Özçelik, “Her yıl onu anıyoruz. Dilimiz daha da gelişiyor. Dilin gelişmesi için örgütlü olmak lazım. Biz örgütlü olursak dilimize sahip çıkarsak dilimizi ileriye taşırız” dedi.

‘ALDIĞIM ÖDÜL HAYATIMI DEĞİŞTİRDİ’

Dosyası ödüle layık görülen Emerîkê Sidîqayê, aldığı ödülle hayatını değiştiğin­i ve büyük bir sorumluluğ­u da kendisiyle getirdiğin­i ifade ederek “Bu güne kadar dengbêj ve öykücü dinliyordu­m. Bu eser onlar sayesinde ortaya çıktı. Fakat layık olmak zordur, bundan sonra Arjen Arî’nin sözünün peşinden gideceğim ve ona layık olacağım” şeklinde konuştu.

‘BİZ SÖZÜMÜZÜN ARKA SINDAYIZ’

TTB Merkez Konseyi adına Onur Ödülü’nü TTB Merkez Konsey eski üyesi Şeyhmus Gökalp aldı. TTB adına konuşan Gökalp, sokağa çıkma yasakları döneminde bölgede sağlık hizmeti sunan hekimlere açılan davaya dikkat çekerek “Biz de hekimlik sanatının , hekimlik mesleğinin o yıllardan süregelen birikimine layık olmaya çalıştık. Sözümüzü yutmadık, geri adım atmadık. Dedik ki ‘Savaş bir halk sağlığı sorunudur’ biz sözümüzün arkasınday­ız. O dönemde TTB Konseyinin bu duruşunu bütün toplum sahiplendi. bize bu ödülü layık kurumlara ayrıca teşekkür ediyoruz.” dedi. (Diyarbakır/evrensel)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye