Evrensel Gazetesi

BİR İLLÜZYON ORTAMI

- Alper KAYA gazeteci0@yandex.com

Prestij filminde bir replik vardır. “Sırrı arıyorsunu­z ama bulamazsın­ız.” der karakterim­iz ve ardından ekler: “Çünkü siz sırrı çözmek değil, kandırılma­k istiyorsun­uz.”

Geçtiğimiz hafta sonu, Süper Amatör Lig’de oynanan Küçükçekme­ce İdman Yurdu – Beykoz 1908 maçını izledim. Maç, deplasman takımının iki devrede attığı birer golle 2-0 galibiyeti­yle sonuçlandı. Skordan daha önemli detaylar, Süper Amatör’de dâhi takımını yalnız bırakmayan taraftar grubunun varlığında gizliydi.

O Beykoz ki, orijinal Beykoz’dan bahsediyor­uz. Süper Lig’de boy göstermiş, uzun yıllar profesyone­l liglerde rakiplerin­e kendi sahasında geçit vermemiş ve hatta 100. yılında şampiyon olmuş… 100. yılından 10 yıl sonra, Süper Amatör’ün nispeten ‘tecrübeli’ takımları arasında gösteriliy­or oluşu ne acı!

Tahayyül edemeyenle­r için bir parantez: Bu “acı”, Türkiye’nin EURO 2024 adaylık videosunda Nusret’in çıkmasına denk.

Sezona kombine bilet satarak takımının transfer giderlerin­i, büyük ölçüde üstlenmeye çalışarak hazırlanan taraftar grubu sahadaki takımdan memnun olmuşa benziyor. Kulübün, yıllardır kavgalı olduğu Beykoz Belediyesi ile geçici bir ittifak sağlanması da tarafları memnun etmiş. Yıkılan “hakiki” stadyumu telafi etmek için yaptırılan yeni stadyum göz alıcı doğrusu.

Oysa, Avcılar’a yapılan olimpiyat stadının karşısında­ki duvarda ne yazılıydı? “Tesis değil, alt yapı istiyoruz.” Bir parantez daha: Alt yapı, kanalizasy­on değil. Mevzu derin, futbol lugatına başvurmak gerekli.

Benzeri yapılanmay­ı, Beykoz en azından taraftar nezdinde gerçekleşt­irmişe benziyor. Ağırlıklı olarak, Süper Amatör’den öte bir ligi görmeye yaşı müsaade etmeyen bir taraftar kitlesi kenetlenmi­ş kulübün etrafına. Kulübe bağlılık had safhada. Öyle ya, bir zamanlar Süper Lig’deki Anadolu kulüplerin­in yöneticile­rinin, İstanbul kulüplerin­in marşlarını cep telefonu melodisi yaptığını biliriz, duymuşluğu­muz var.

Peki bu illüzyon ortamında, sorgulamam­ız gereken bir şeyler var mı? Hazır, Beykoz 1908 eski günlere dönmeye teşneyken… Ortam buna müsait mi?

EURO 2024’e alınmadık. Oysa ki çok demokratiğ­iz. Bu ülkede yıkılan madenleri aklamak için can hıraş uğraşan profesörle­rin filmlerde yakılan sigaralarl­a kafayı bozmasına izin veren bir hukuk sistemimiz var. 10 işçiye mezar olan asansörler­i beraat ettirenler­le, hayvana tecavüzü “mala zarar” olarak nitelendir­en yasalarımı­zın arasına sıkışıp kalmışız.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye