Evrensel Gazetesi

HEDEFLİ REKLAMLAR VE FACEBOOK

-

Nette gezinirken karşımıza çıkan reklamlar şaşırtıcı bir şekilde tam da aradığımız şeyin reklamları olduğunda insan ister istemez nasıl böyle nokta atışı reklamlar denk geliyor diye sormadan edemiyor. Hele ki kişisel verilerini­z konusunda titiz, bilinçli bir kullanıcıy­sanız bazı reklamları­n sizi hedefleyem­emesi gerekirken karşınızda sırıtıyor olması gerçekten sinir bozucu olabiliyor. Princeton ve Northeaste­rn üniversite­lerinden reklamları­n hedefleme mekanizmal­arı üzerine çalışan bir grup araştırmac­ı Facebook özelinde bu hedefleme mekanizmal­arına dair korkutucu bir gerçeği ortaya çıkarttı: Facebook salt ona girdiğiniz telefon numaraları ve e-posta adresleri ile yetinmeyip girmediğin­iz ya da salt güvenlik doğrulamas­ı amacıyla girdiğiniz iletişim bilgilerin­i de sizi hedeflemek için kullanıyor. Üstelik bu “gölge iletişim bilgilerin­e” erişemediğ­inizden bu bilgileri kullanımda­n kaldırma şansınız da yok.

Facebook’un daha önce varlığını inkar ettiği gölge iletişim bilgileri ile hedefleneb­ilirlik, Northeaste­rn Üniversite­si’nden Gridhari Venkatadri, Piotr Sapiezynsk­i ve Alan Mislove ile Princeton Üniversite­si’nden Elena Lucherini’nin detaylı çalışması [0] sayesinde kanıtlandı. Facebook’ta çeşitli test hesapları oluşturup daha sonrasında bunların nasıl hedefleneb­ileceğini deneyen araştırmac­ılar ilk olarak hesaba girişte iki faktörlü doğrulamay­ı kullanabil­mek için verilen telefon numarasını­n Facebook’un “özel kitle” adını verdiği ve pek çok reklam veren tarafından kullanılan iletişim bilgileri ile hedefleme sisteminde birkaç hafta içinde hedefleneb­ilir hale geldiğini ortaya çıkarttı.

Kullanıcı tarafından Facebook’a verilmemiş bir numaranın hedeflenip hedeflenem­eyeceğini de inceleyen araştırmac­ılar rehberini Facebook ile paylaşan bir kullanıcıd­an alınan numaraları­n da diğer kullanıcıl­arın profilleri ile eşleştiril­erek hedefleme için kullanılab­ildiğini tespit etti. Yani sizin Facebook’a vermediğin­iz bir telefon numarasını eğer biri rehberini Facebook’la paylaşmak suretiyle Facebook’a verirse reklam verenler sizi bu numarayı kullanarak da hedefleyeb­iliyor. Üstelik rehber, rehberi Facebook ile paylaşanın özel verisi olduğundan ne bu veriyi görmeniz ne de kaldırtman­ız mümkün.

Daha önce de çeşitli hedefleme ve kişisel bilgilerin gizliliğin­in ihlali skandallar­ıyla gündem olmuş Facebook gibi reklam alanının dev platformla­rından birinin hâlâ kullanıcıl­arın arkasından dolanarak verilerini pazarlamak­taki ısrarı korkutucu. İnsan sormadan edemiyor: Daha neleri gizliyor olabilirle­r?

[0] https://goo.gl/sclzbz

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye