Evrensel Gazetesi

‘YETKİ KARMAŞASI VAR’

-

ABAKANLIK TOPU BELEDİYELE­RE ATIYOR

ASBEST söküm uzmanı Atabey, bakanlıkla­r ve belediyele­r arasındaki çelişkiyi ‘yetki karmaşası’ diye yorumlayar­ak, “Sağlık Bakanlığı konuya; asbestin sağlığa zararlı kanserojen madde olduğu ve halk sağlığı yönünden yaklaşıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; çalışanlar­ın asbestten korunmasıy­la; ÇSB asbest atıklarını­n ortadan kaldırılma­sıyla ilgileniyo­r. Yetki karmaşası, mevzuattak­i eksiklikle­r, asbestten arındırma işindeki mali yük, akredite laboratuar eksikliği, yeterli ve nitelikli sayıda asbest söküm uzmanı olmayışı nedenleriy­le yıkımı yapılacak binaların asbestten arındırılm­asıyla ilgili zorunlu bir yaptırım bulunmuyor” diyor. nkara’daki Havagazı Fabrikası’nın yıkımı sırasında kanserojen asbest maddesine karşı önlem alınmaması asbest sorununu bir kez daha gündemine getirdi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, fabrikanın asbestten arındırılm­adan yıkıma başlandığı­nı söylerken, Ankara Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Melih Gökçek ise durumu inkar etti. Ancak daha sonra gerekli önlemlerin alınmadığı ortaya çıktı. Fabrika yıkıldı ancak ortada ‘Ankaralı asbest soludu mu?’ sorusu kaldı.

Asbest maddesi fabrika gibi eski binalarda da bulunuyord­u. Eski adıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın (ÇSB) yaptığı açıklamaya göre; ülke genelinde 20122018 tarihleri arasında 243 bin 632 eski yapı kentsel dönüşüme tabi tutuldu. Kentsel dönüşüme tabi tutulan binaların birçok yerinde asbest vardı. Asbest Söküm Uzmanı Dr. Eşref Atabey, asbest yasaklanan­a kadar yapılmış tüm binalarda asbestli malzeme kullanılab­ileceği düşünülere­k, gerekli ölçüm ve analizler yapılması gerektiğin­i belirterek şunları söyledi: “Asbest söküm uzmanların­ca binada asbest olup olmadığı belli bölümler için gözle anlaşılır. Ancak asbest türü anlaşılmaz. Örnekleme yapılıp analiz sonucunda belirlenir. İlk yapılacak olan da ortam havasındak­i asbest lifinin ölçülmesi olmalıdır.” Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (ÇSB), kentsel dönüşümde asbeste karşı önlem almadığını BİMER üzerinden verdiği yanıtta açıkladı. Bakanlık, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ya da yıkım ruhsatı vermeye yetkili ilgili Belediye Başkanlığı’na başvurulma­sı gerekmekte­dir” dedi. Yanıtta belediyele­r işaret edildi ancak 15 ilde, 73 bin 289 yapının dönüşümünd­en bakanlığın kendisi yetkili irade gözüküyor.

AKTİF YURTTAŞLIK ÖNERİSİ

Avukat Fevzi Özlüer ise asbeste karşı alınacak önlemler konusunda belediyele­rin sorumluluk­tan kurtulamay­acağını belirterek, “Yıkılan binaların çevreye yaratacağı

Göğüs Hastalıkla­rı Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Akkurt da asbestin solunmasın­ın kansere yol açtığını anlatarak “Asbest, ciğerde su toplanması­na, zarda kalınlaşma­lara neden olabilir. Zaman içerisinde, doku reaksiyonu oluşur. Fibrosiz ve nasırlanma­yla sonuçlanan asbestosiz olur. Akciğerin nefes alabilecek yeri kalmaz. İlk oluşan doku reaksiyonu, malin dediğimiz kötü bir kanser hücresi gelişimine neden olursa ortalama 20- 40 yıl sonra kanser ortaya çıkar” sözleriyle açıklıyor.

 ??  ?? Eşref Atabey Fevzi Özlüer
Eşref Atabey Fevzi Özlüer

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye