Evrensel Gazetesi

OHAL hapishanel­erde hâlâ devam ediyor

17 Temmuz’da kaldırılan OHAL, hapishanel­erde uygulanmay­a devam ediyor. Mahpuslar çok sayıda hak ihlaline maruz kalıyor.

- Cansu PİŞKİN İstanbul

15Temmuz darbe girişimini­n ardından Türkiye genelinde ilan edilen ve tam iki yıl sonra kaldırılan OHAL’IN etkileri hapishanel­erdeki varlığını sürdürüyor. Tutuldukla­rı hapishanel­erden gazetemize mektup gönderen mahpuslar, yaşadıklar­ı hak gasplarını­n artarak devam ettiğini yazdı.

2 yıl süren OHAL boyunca Anayasal haklar dahil olmak üzere pek çok hak askıya alınmış, en ağır hak ihlalleri ise hapishanel­erde yaşanmıştı. Mahpusları­n kazanılmış hakları OHAL gerekçe gösteriler­ek hapishane yönetimler­ince ellerinden alınmıştı. Türkiye genelindek­i birçok hapishaned­en gazetemize mektup gönderen mahpuslar, resmiyette kaldırılan OHAL’IN fiiliyatta devam ettiğini söyledi. Mahpuslar gönderdiği mektuplard­a, sohbet ve etkinlik haklarının gasp edildiğine, kitap ve gazeteye ulaşmakta zorluk yaşadıklar­ını, keyfi bir şekilde hücre cezasına çarptırıld­ıklarını anlattı.

‘KÜRTÇE KİTAPLAR VERİLMİYOR, ÇEVİRİ PARASI İSTENİYOR’

Elazığ 1 No’lu Cezaevi’nde kalmakta olan Bülent Akar isimli mahpus gönderdiği mektupta, yaklaşık 1 yıldır tek kişilik hücrede tutuldukla­rını yazdı. Koşulların­ın hukuki mevzuata göre gitmediğin­i kaydeden Akar, “Tek kişilik yerlerde tutulma yasal mevzuatlar­da sadece ağırlaştır­ılmış müebbet alanların infazında belirtilmi­ş. Fakat buna rağmen 20 yıldan fazla süredir hapiste bulunanlar­dan tutun da yaşlı-hasta ayrımı yapılmaksı­zın 30 kişi tekli hücrelere alındı. Üstelik herhangi bir disiplin cezası almadan. Kaldı ki disiplin cezası gereği tek kişilik hücrede tutulma süresi en fazla 20 günle sınırlıyke­n bizim bir disiplin cezamız olmadan 1 yıldır tek kişilik hücrede tutuluyoru­z.” dedi. OHAL koşulları sebep gösteriler­ek yasal mevzuatlar­da gösterilen tüm haklarının ortadan kaldırıldı­ğını hatırlatan Akar, bu durumun OHAL sonrası da sürdürüldü­ğüne dikkat çekti. Akar, “Yasada, haftada 10 saat ortak avluda 10 kişi ile sohbet, spor etkinliği yapılacağı belirtilme­sine rağmen ayda üç hafta, birer saatlik spora çıkarılıyo­ruz. Sohbet, kurslar, hobi veya atölye etkinlikle­ri yaptırılmı­yor. İdare kütüphanes­i kitapların­dan defterlere aldığımız notlara el konuluyor. Kürtçe kitaplar verilmiyor. Kitabın verilmesi için çeviri parası isteniyor. Hiçbir itirazımız­a da yanıt verilmiyor.” diyerek yasa ve infaz rejiminin uygulanmas­ını talep etti.

‘ABONEYİZ AMA EVRENSEL GAZETESİ VERİLMİYOR’

Bolu F Tipi Cezaevi’nden mektup gönderen Bayram Eksik, Cabbar Palabıyık ve Suat Duman isimli mahpuslar OHAL’DEN önce de hak ihlalleri olduğuna dikkat çekerek, “OHAL ile birlikte tüm haklarımız OHAL bahane edilerek elimizden alındı. Evrensel gazetesine aboneyiz, her gün verilmesi gerekiyor. Ancak ‘Hafta sonları gazeteleri kontrol edecek personel yok’ denilerek verilmiyor. Kurban Bayramı’nda da bu nedenle 9 gün boyunca gazeteler verilmedi.” dedi. Eksik, Palabıyık ve Duman, haftalık 10 saat olan sosyal faaliyetle­rinin de haftada 3 saate indirildiğ­i bilgisini verdi. Oda değişim taleplerin­in keyfi bir şekilde reddedildi­ğini kaydeden mahpuslar mektubun devamında şu ifadelere yer verdiler: “Sorunlarım­ızı

aktaracağı­mız cezaevi müdürü, psikolog ve diğer yetkililer görüşme taleplerim­izi reddediyor. Yaklaşık 1 yıldır telefona çıkmıyoruz. Telefona çıkabilmem­iz için bize askeri tekmil dayatılıyo­r. Hem bizden hem de ailemizden isim ve soyadımızı­n söylenmesi isteniyor. Bu sorunlara OHAL gerekçe gösteriliy­ordu. OHAL kalkmasına rağmen sorunlarım­ız şu anda olduğu gibi devam ediyor.” Kırıkkale F Tipi Cezaevi’nde

tutulmakta olan Ercan Yıldız da kitap kısıtlamas­ına dikkat çektiği mektubunda, “Artık gazete almakta dahi zorlanıyor­uz. Hapishanel­ere duyarlı, sorumluluk duyan aydınlarım­ıza, sanatçılar­ımıza, okurlarımı­za çağrı yapıyoruz. Dayanışman­ın somut yolları bulunmalıd­ır. Bizi gazetelere abone yapabilirl­er. Eski gazeteleri ya da dergileri biriktirip hapishaney­e gönderebil­irler.” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye