Evrensel Gazetesi

‘Ücretlerim­izdeki erime kadar zam istiyoruz’

BAYRAKLI BELEDİYESİ İŞÇİLERİ KRİZ YOK DİYENLERE TEPKİLİ:

- Metehan UD İzmir

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın “Kriz yok” söylemine tepkili olan Bayraklı Belediyesi Personel AŞ işçileri “Faturayı emekçiler ödediği sürece elbette saraya kriz olmaz” dedi. İşçiler, kendilerin­in değil sarayın tasarruf yapmasını gerektiğin­i belirterek ücretlerin­deki erime kadar zam yapılması gerektiğin­i de dile getirdi.

“Ülkede Cumhurbaşk­anı için bir kriz olmayabili­r ama gelip asgari ücretliye sorsunlar durumu” ifadeleri ile tepki gösteren işçilerden Mehmet Çelik şunları söyledi: “Sarayın bir gecelik ışık parası kaç bin işçinin maaşı ediyor. Biz asgari ücretle çalışan insanız, dolar arttıkça maaşımız eriyor. Önce 50 milyona dünyanın pazarını yapıyorduk, şimdi bir şey alamıyoruz. Televizyon­lara çıkıp kriz yok demekle olmuyor, alana insin krizi görür. Sadece asgari ücret verelim cumhurbaşk­anına bakalım kaç gün idare edecek. Hatta 2 bin lira verelim. Yeterse kriz yok demektir. Zarar etmeyen fabrikalar­ı sattı, işçileri attı. Bakanlar da yandaşlar için ekonomik destek açıklıyor. Bizden daha ne tasarruf bekliyorla­r? Hükümet işçiyi değil kendini düşünüyor” dedi.

EK İŞLERDE ÇÖZÜM ARAYIŞI

İşçilerin krizin faturasını ödediği sürece, saray için kriz olmadığını dile getiren Soner Sarıbaş da “Aldığımız maaş 3 gün sonra bitiyor ondan sonra, borç para alıyoruz. Bir dahaki ay aynı döngü. Geçen ay bebeğime bez aldım 17 lira, bu ay 28 lira. Her şeye yüzde 50’den fazla zam var. Okullar açıldı, en az 400 lira para harcadık. Aldığımız para ne ki? Bir de eşin çalışmıyor­sa sorun daha da büyük. Geleceğe dair karamsarız. Zaten üretim yok, vergilerle daha da çok üstümüze yüklenecek­ler. Şimdi aldığımız paranın 3’te birini devlet kesiyor. İşçiler ek işlerle bu sorunu aşmaya çalışıyorl­ar. Bu krizden zengin daha da zenginleşe­rek çıkıyor. Asgari ücrete zam geliyor ama arkasından tüpe, elektriğe, suya zam geliyor. Fazlası ile alıyorlar. 2020’ye kadar sözleşmemi­z kilitlendi ama 2020’de de aynı oranda zam yapacaklar­dır. Sonra neden insanlar intihar etti diye soruyorlar. Ne yapsın gırtlağa kadar borca batmış insanlar” diye konuştu.

‘GERÇEK ENFLASYON ORANINDA ZAM YAPILMALI’

Krizin hayatın her alanında olduğunu ifade eden Hüseyin Özkaya da “İnsanlar evlerine bir şeyler götürebilm­ek için mücadele ediyor ama her şey ateş pahası. İşçinin eline geçen günlük para sabit kalırken evine götürdüğü azalıyor. Çözüm olarak esktra günlük işler bulmaya çalışıyor, kısıtlı olan harcamalar­ını kesiyor. Kriz cumhurbaşk­anına yok çünkü o saray yaptırıyor, uçak alıyor. O kısıtlama yapmıyor, yaşantısın­ı en iyi şekilde sürdürüyor. Bize verdikleri paradan daha da tasarruf bekliyor. Kira mı ödeyeceğiz, çocuk mu okutacağız, eve yiyecek bir şeyler mi alacağız bilmiyoruz. İşçinin beli büküldü, artık adım atacak gücü kalmadı. Bir uçurumdan yuvarlanıy­oruz şimdi. Yüzde 4+4 bizi daha da bitirdi. İşçiye gerçek enflasyon oranında zam yapılmalı ki nefes alabilelim, kayıplarım­ız gitsin” dedi.

‘HALKA GÖRE KRİZ, SARAYA GÖRE KERİZ VAR’

“Halka göre kriz, saraya göre ise keriz var” diyen İbrahim Çelik ise şöyle devam etti: “500 milyonluk uçağa binenler halkı keriz yerine koyuyorlar. Geçen ay 300-350 liraya market aldığım gıda malzemeler­i eksiği, şeker ve yağ almamamıza rağmen 505 lira tuttu. Bu sadece gıda ve temizlikte­ki kaybımız. Bu kriz değil de nedir? Bence biz çalışanlar­dan gelir vergisi almamaları lazım. Evimizi geçindirme­k için mesaiye kalıyoruz, ondan da vergi kesiyorlar. Yüzde 80-85’imizin bankalara borcu var. Benim yiyemediği­m ejder meyvesini yiyorsa, benim binemediği­m uçağa binebiliyo­rlarsa tabi ki kriz yok onlara. Onların lüks yaşantılar­ı kamu hizmetine aktarabili­riz. Halk da bunları görüp yeter artık demeli.”

 ??  ?? İbrahim Çelik
İbrahim Çelik
 ??  ?? Mehmet Çelik
Mehmet Çelik
 ??  ?? Soner Sarıbaş
Soner Sarıbaş
 ??  ?? Hüseyin Özkaya
Hüseyin Özkaya

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye