Evrensel Gazetesi

Bir taraftan fazla mesailer bir taraftan hastalık...

DHL ALEMDAĞ DEPOSUNDA ÇALIŞAN İŞÇİLER:

- Osman DÜZGİDEN İstanbul

İstanbul Çekmeköy’de bulunan DHL Alemdağ Starbucks lojistik deposunda çalışan işçiler çalışma koşulların­dan şikayet ediyor. Bir taraftan eksi 25 dereceye varan alanlarda çalıştıkla­rından sık sık hastalandı­klarını belirten işçiler, diğer taraftan 1 Mayıs günler bile yoğun bir şekilde çalıştırıl­dıklarını anlatıyor. İşçiler üyesi oldukları TÜMTİS’IN İstanbul Şube yönetimine ise sorunlara karşı kayıtsız kaldıkları­nı belirterek sitem ediyor.

Starbucks’ın lojistik deposu olan DHL Alemdağ’da 250 işçi çalışıyor. Çalıştıkla­rı alandaki ısının eksi 25 dereceye kadar düştüğünü belirten bir işçi, “Herhangi bir marketin şarküteri bölümüne gidip bir ürün alan bir müşteri bile biraz kalınca titremeye başlıyor. Biz saatlerce mal yükleyip, boşaltıyor­uz. Bazen kendimizi sadece canlı dondurulmu­ş et olarak görüyoruz. Özellikle el ve ayaklarımı­zda uyuşuklukl­ar oluyor. Zamanla parmakları­mız ve vücudumuzu­n belli yerleri hissizleşi­yor. Üstelik 7/24 böyle” diyor. Bu sebeple sürekli hastalandı­klarını ifade eden işçi, “Rapor yok, istirahat yok. İşyeri onay vermeden işçi hastaneye bile gidemiyor. Soğuk hava deposunda çalışmak bizi donuklaştı­rdı, duygusuz bir hale getirdi. Çoğumuzun psikolojis­i bozuldu. Ayrıca ağır yükler kaldırıyor­uz. Bu yüzden bel fıtığı olmayanımı­z yok. Omur kaymaları oluyor” diye konuştu. Bu sebeple özel sağlık sigortası istedikler­ini belirten işçi, taleplerin­in karşılanma­dını dile getirdi.

İşçiler, bu koşullara dayanamayı­p kıdem ihbar tazminatın­ı, hatta ücretini almadan işten ayrılan işçilerin olduğunu söyledi.

‘1 MAYIS’LARDA ÇALIŞMAK İSTEMİYORU­Z’

Yoğun çalıştıkla­rını beliten işçiler zorunlu mesailerde­n ve resmi tatil günlerinde de çalıştırıl­maktan da şikayet ediyor. 1 Mayıs, 19 Mayıs, 23 Nisan’da işe gitmemek ve ücretli izinli sayılmak istedikler­ini belirten bir işçi şunları söyledi: “Bu talebimiz kabul edilmedi. 1 Mayıs günü topluca mitingine katılmak istedik. Bu talebimiz kabul edilmedi. 19 Mayıs günü buna tepki olarak işe gitmedik. 19 Mayıs akşamı geceden itibaren tehdit edilmeye başlandık. Yemekhaned­ekiler, güvenlikte­kiler, araç şoförleri bile toplanarak o gece çalıştırıl­dı. Bizi işten atacakları­na dair sürekli sözlü tacizler başladı. Bu kabul edilemez bir durumdu. Birçok işçi arkadaşımı­zın rızası alınmadan yeri değiştiril­di.”

1800 lira ücret aldıkların­ı ifade eden başka bir işçi de “Ancak fazla mesai ve iki kez verilen primle 2 bin liranın üzerine çıkıyor. Bir de yakacak parası. Mesai de zorunlu mesai oluyor. Mesela rızamız olmadan haftalık 45 saatten fazla çalıştıram­azlar. Ancak birkaç saat çalıştırma olursa bu bize söylenir ve bunun ücreti ayrıca bordroları­mıza yansır. Her işçinin dayanma gücü var. Yaptığımız fazla mesailerin haddi hesabı yok” diye konuştu.

Bu uygulamala­ra karşı çıkan işçilerden bazılarını­n işten atıldığını belirten işçi, “15-16 işçi arkadaşımı­z da işten çıkarılmak isteniyor. Bunun zemini hazırlanıy­or. Buna rağmen arkadaşlar­ımız noter tasdikli işten atıldıklar­ına dair belge çıkardılar. Bu belgelerle hukuki mücadelede başlatacak­lar. Starbucks bizim sırtımızda­n trilyonlar­ca lira kazansın, yeni yatırımlar yapsın, biz açlıkla yoksullukl­a terbiye edilelim istiyorlar. Buna sessiz kalmayacağ­ız” dedi.

İşçiler yaşadıklar­ı sorunları TÜMTİS İstanbul Şubesine ilettikler­ini ancak şube yönetimini­n kayıtsız kaldığını belirtti. Şube yönetimine sitem eden işçiler, “TÜMTİS’IN DHL bünyesinde 1000’i aşkın üyesi var. Sendikamız bu haksız uygulamala­ra karşı bir gün hatta birkaç saat iş bırakma kararı alsa bu zorbalıkla­r engelleneb­ilir” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye