Evrensel Gazetesi

SENDİKAL ÖRGÜTLENME­DE SON SIRADA

-

ÇALIŞMA koşulları ve süreleri, işçi sağlığı, hak ihlalleri ve iş güvencesin­e ilişkin tüm veriler sendikal örgütlenme­ye belki de en çok ihtiyaç duyulan sektörün inşaat olduğuna işaret ediyor. Ancak inşaat işkolu sendikal örgütlenme­de açık ara ile son sırada.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2018 yılı Temmuz ayı istatistik­lerine göre işkolundak­i 1 milyon 805 bin 928 sigortalı işçinin sadece 55 bin 412’si sendika üyesi, sendikalaş­ma oranı ise yüzde 3. Yani inşaatta sendikalaş­ma, ülke ortalaması­nın dörtte biri düzeyinde.

İnşaat sektöründe 11 farklı sendika var. Ancak bu sendikalar­dan yalnızca 1’i, Türk-ış’e bağlı Yol-ış Sendikası, toplu iş sözleşmesi yetkisi için gereken yüzde 1 barajının üzerinde ve toplamda 53 bin 70 üyeye sahip. Yol-ış Sendikası’nın asıl üye kaynağı ise Karayollar­ı Genel Müdürlüğü, Ulaştırma Bakanlığı ve il özel idareleri gibi kamu işyerleri.

Yol-ış Sendikası’nın son çalışma raporuna göre, Mayıs 2011-Şubatı 2015’i kapsayan 4 yıllık bir zaman dilimi içinde toplu iş sözleşmesi imzalanabi­len özel sektör inşaat şirketi sayısı sadece 3. Bir başka deyişle özel sektörde çalışan (sigortasız işçilerle birlikte) 2 milyona yakın inşaat işçisinin çok büyük bir çoğunluğu sendikasız ve toplu iş sözleşmesi­z.

Yüzde 1 işkolu barajı nedeniyle işkolunda fiilen bir sendika tekeli yaşanıyor. Özel sektörde örgütlenme­ye çalışan, ancak yüzde 1 barajının altında olan sendikalar, çalışmalar­ını büyük bir özveriyle ancak son derece kısıtlı imkanlarla yürütüyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye