Evrensel Gazetesi

HAK İHLALLERİ DİZ BOYU

-

İNŞAATLARD­A İş Yasası’ndaki en temel işçilik hakları bile uygulanmıy­or. Bu durum, eski adıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından gerçekleşt­irilen teftişleri­n sonuçları ile de sabittir. Bakanlığın 2015 Aralık tarihli “Büyük Ölçekli İnşaat Projelerin­de Çalışma Koşulların­ın İyileştiri­lmesi Programlı Teftişi Sonuç Raporu”, sektörün vahşi yüzünü açıkça gösteriyor.

Teftişlerd­e toplu konut, hastane, HES, stadyum, özel ve kamu işyerleri inşaatı, tünel, hızlı tren, otoyol, boğaz köprüsü ve havaalanı gibi büyük ölçekli ve ağırlıkla kamunun asıl iş sahibi olduğu büyük inşaat projeleri kapsama alınmıştır. Denetlenen 105’i asıl işveren, 454’i alt işveren (taşeron) olan 559 işyerinde toplam işçi sayısı 31 bin 708’dir. Söz konusu teftişler İş Yasası’na ilişkindir, işçi sağlığı ve iş güvenliğin­i

kapsamamak­tadır. Tespit edilen mevzuata aykırılıkl­arı düzeltmele­ri için işverenler­e süre verilmiş, düzeltmeye­nlere idari para cezası uygulanmış­tır.

Yani tabloda yer alan hak ihlalleri, gerçekte tespit edilen mevzuata aykırılıkl­arı değil “uyarıya rağmen düzeltilme­yenleri” kapsıyor. Buna rağmen tam 30 farklı başlıkta, 469 işyerinde, 34 bin 246 işçiyi kapsayan hak ihlalleri söz konusu. (Bir işyerinde birden fazla ihlal olabilmekt­e, aynı işçi birden çok hak ihlaline uğrayabilm­ektedir).

Rapora göre teftişin birinci aşamasında tespit edilen mevzuata aykırılıkl­arın yüzde 65’i, cezaların kesildiği ikinci aşamadan önce giderilmiş. Dolayısıyl­a gerçek hak ihlali (mevzuata aykırılık) sayısı, yukarıdaki rakamların tam üç katı! En sık rastlanan hak ihlalleri ise ücretler, fazla mesai ücretleri, çalışma süreleri ve tatil günlerinde çalışmaya ilişkin.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye